Ολυμπιακοί Αγώνες;

Οχι, ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.

Κάπως έτσι έχει πλέον η κατάσταση όσον αφορά τις πόλεις που δηλώνουν υποψηφιότητα για να αναλάβουν τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, είτε Θερινών είτε Χειμερινών, καθώς το υπέρογκο κόστος και τα χρέη της επόμενης μέρας είναι δυσβάστακτα.

Χθες επικυρώθηκαν από τη ΔΟΕ οι τελικές υποψηφιότητες για τους Θερινούς Αγώνες του 2024, αν και από πέρυσι, όταν και είχαν κατατεθεί, έμειναν σχεδόν οι μισές πόλεις!

Το Τορόντο αποχώρησε νωρίς, ενώ η νέα δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι (που προέρχεται από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο) ήταν η τελευταία -θαρραλέα –πολιτικός που ορθά – κοφτά πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε την απόσυρση της Αιώνιας Πόλης από την υποψηφιότητα της διοργάνωσης, κραδαίνοντας το χαρτί με το υπάρχον χρέος του δήμου που ανέρχεται σε 13,6 δισ. ευρώ!

Ετσι στην τελική ευθεία μπαίνουν το Παρίσι, η Βουδαπέστη και το Λος Αντζελες (που πήρε τη θέση της Βοστώνης, η οποία είχε αρχικά προκριθεί στην αμερικανική κούρσα αλλά αρνήθηκαν οι κάτοικοι!).

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον γυρνάμε σε εποχές Λος Αντζελες (1984), όταν η αμερικανική πόλη ήταν η μοναδική υποψήφια και ήταν πλέον στο χέρι της (καθώς δεν υπήρχαν άλλες πόλεις να σώσουν τη ΔΟΕ) να διαπραγματευτεί αρκετούς και σημαντικούς οικονομικούς όρους, έχοντας και ως έξτρα όπλο της την καταστροφική (οικονομικά) διοργάνωση των Καναδών στο Μόντρεαλ (1976).

Πλέον τις υποψήφιες πόλεις η ΔΟΕ τις κυνηγάει με το τουφέκι, ενώ παλαιότερα αυτές έτρεχαν πρώτες. Για παράδειγμα, το 2004, στη μάχη που κατέληξε να βρει νικήτρια την Αθήνα, είχαν μπει στην αρχική αφετηρία 11 πόλεις πριν καταλήξουμε στην τελική πεντάδα που έφτασε μέχρι το τέλος!

ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ. Η ΔΟΕ δεν δίστασε να χρίσει το Πεκίνο (2022) ως την πρώτη πόλη που θα φιλοξενήσει μετά τους Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς και ας είχε ήδη δώσει και τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις στην Ασία, στην Κορέα (Πιεονγκτσάνγκ 2018) και Ιαπωνία (Τόκιο 2020).

Στη μάχη των Χειμερινών του 2022, οι υποψήφιες πόλεις έπεφταν κάτω σαν τα… κοτόπουλα αποχωρώντας κατά κύματα (Νταβός/Σεν Μόριτς, Κρακοβία, Οσλο, Στοκχόλμη, Μόναχο και Λβιβ) με τα ποσοστά δημοψηφίσματος σε κάθε πόλη να είναι συντριπτικά υπέρ του όχι (πάνω από 60-70%).

Η ΔΟΕ ονειρευόταν το Οσλο (οι Νορβηγοί έχουν τρομερή παράδοση στα χειμερινά σπορ) και του είχε δώσει σχεδόν λευκό συμβόλαιο, αλλά οι Νορβηγοί δεν «τσίμπησαν». Τα 40 δισ. δολάρια του Σότσι που ξόδεψε ο Πούτιν το 2014 σήμαναν απαγορευτικό για πολλούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελική φάση με το Πεκίνο μπήκε το Αλμάτι του Καζακστάν καθώς πίσω από τους Αγώνες ήταν ο ηγέτης της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ που ήθελε την προσωπική του προβολή μέσω του αθλητισμού, όπως έκανε με τη δική του γιορτή ο γείτονάς του πέρα από την Κασπία, ο Ιλχάμ Αλίγεφ, ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν, που κάλυψε όλα τα έξοδα και πήρε τους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες το 2015.