Το μέτωπο στην κυβέρνηση της Τερίζα Μέι δεν είναι αρραγές. Σύμφωνα με το BBC, πολλοί κορυφαίοι υπουργοί διαφωνούν για το ποιος είναι ο στόχος των διαπραγματεύσεων και τι είδους Brexit πρέπει να γίνει. Ο υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, δεν επιθυμεί τον αποκλεισμό των βρετανικών επιχειρήσεων από την ενιαία αγορά, σε αντίθεση με τους υπουργούς που προέρχονται από το στρατόπεδο του Leave – όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον -, οι οποίοι πιέζουν για ένα σκληρό Brexit.

Παράλληλα, στους κόλπους των Τόρις προκάλεσε ενόχληση το σχέδιο της υπουργού Εσωτερικών να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να δηλώνουν πόσους ξένους απασχολούν. Με αυτόν τον τρόπο, είπε η Αμπερ Ραντ την Τρίτη, θα τους ασκείται πίεση να προσλαμβάνουν περισσότερους Βρετανούς ούτως ώστε «οι μετανάστες να μην παίρνουν τις δουλειές που μπορούν να κάνουν οι Βρετανοί». Μία ημέρα μετά, η Ραντ επιχείρησε αναδίπλωση έπειτα από την κατακραυγή που προκλήθηκε από μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και από κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών. «Δεν είναι κάτι που θα γίνει σίγουρα» είπε και πρόσθεσε: «Μη με λέτε ρατσίστρια επειδή μιλάω για τη μετανάστευση». Ωστόσο, δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε προχθές καταδεικνύει ότι η πρόταση της Ραντ είναι δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, ακόμη και των Εργατικών. Συνολικά, τη στηρίζει το 59% των ερωτηθέντων. Το αποτέλεσμα αυτό δεν πρέπει να ξενίζει. Πολλοί Βρετανοί ψήφισαν Brexit διότι θεωρούν ότι οι μετανάστες απειλούν τις θέσεις εργασίας τους.

«Οι Συντηρητικοί θα πρέπει να προσέξουν τον φονταμενταλισμό του Brexit και να μην ενδώσουν σε μια ωραιοποιημένη εικόνα της Βρετανίας του 1950, μιας χώρας ενός ιμπεριαλιστικού σοβινισμού» προειδοποίησε ο βουλευτής του κόμματος Νικ Χέρμπερτ.

Την ίδια ώρα, παραμένει ασαφές το μέλλον των περίπου δύο εκατ. πολιτών κρατών-μελών της ΕΕ, μεταξύ τους και δεκάδες χιλιάδες Ελληνες, που κατοικούν στη Βρετανία. Η κυβέρνηση αρνείται να δεσμευθεί ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα μετά το Brexit, χρησιμοποιώντας τους ως «βασικό διαπραγματευτικό χαρτί με την ΕΕ», όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ.

Η υπεράσπιση του Brexit ως «εργαλείου ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας» και η αντιμεταναστευτική ρητορική είναι σήμερα της μόδας στους κόλπους των Τόρις. Τόσο ώστε οι ευρωπαϊστές Συντηρητικοί να εξελίσσονται σε παρίες του κόμματος. Η Τερίζα Μέι, αν και οπαδός του Remain η ίδια, επιτέθηκε με δριμύτητα στους βουλευτές – ακόμη και του δικού της κόμματος – που ζητούν να ψηφίσει η Βουλή για το Brexit, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν να «υπονομεύσουν τη δημοκρατία».

Στην κεντρική ομιλία της στο συνέδριο των Τόρις την Τετάρτη, η Μέι επιχείρησε να παρουσιάσει τους Συντηρητικούς ως το κόμμα του «νέου κέντρου». Στοχεύοντας ευθέως στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των Εργατικών αλλά και στους ψηφοφόρους του Brexit που τοποθετούνται σε όλο τον πολιτικό χάρτη (συμπεριλαμβανομένου του ξενοφοβικού UKIP, το οποίο είναι υπό διάλυση), έκανε αλλεπάλληλες αναφορές στους «απλούς ανθρώπους της εργατικής τάξης» και υποσχέθηκε «να υπερασπιστεί τους αδύναμους». «Είμαστε το κόμμα των εργατών, το κόμμα των δημοσίων υπαλλήλων, το κόμμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας» είπε, κάνοντας κάποιους να αναρωτηθούν – μάλλον με σκωπτική διάθεση – αν η Μέι ασπάστηκε ξαφνικά τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» που οραματίζεται ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.