Δεν είχε περάσει πολύς καιρός από το πολύκροτο διαζύγιο του Ντόναλντ Τραμπ με την πρώτη σύζυγό του Ιβάνα, όταν η τότε έφηβη κόρη τους Ιβάνκα περίμενε μαζί με τον πατέρα της στο ιδιωτικό του αεροπλάνο να φύγουν από τη Νέα Υόρκη. Η δεύτερη σύζυγός του Μάρλα Μέιπλς –η γυναίκα για την οποία εγκατέλειψε τη μητέρα τής Ιβάνκα –είχε καθυστερήσει. Ο Ντόναλντ έγινε έξαλλος και είπε στους πιλότους να ξεκινήσουν. Η Ιβάνκα κοίταξε από το παράθυρο και είδε τη Μάρλα να πλησιάζει τρέχοντας. Την έδειξε στον Ντόναλντ, όμως εκείνος αρνήθηκε να δώσει εντολή να σταματήσουν. «Μα μπαμπά, άργησε μόνο 5 λεπτά» είπε η νεαρή. «Οχι, πρέπει πάντα να είσαι στην ώρα σου» απάντησε εκείνος. Καθώς περιέγραφε αυτή τη σκηνή το 2010 στην αυτοβιογραφία της «Το χαρτί Τραμπ: Πώς να κερδίζεις στη δουλειά και στη ζωή», η Ιβάνκα κατέληξε πως ο πατέρας της έκανε το σωστό. «Η Μάρλα δεν άργησε ποτέ ξανά» έγραψε. Αυτό ακριβώς έχει μάθει να κάνει η Ιβάνκα Τραμπ. Να δικαιώνει πάντα τον πατέρα της. Και να στέκεται δίπλα του φωτογενής, κομψή και με αυτοπεποίθηση –το ιδανικό αντίδοτο στην τραχύτητα του Ντόναλντ, ιδιαίτερα τώρα που διεκδικεί τομ Λευκό Οίκο.

Η 34χρονη σήμερα Ιβάνκα μεγάλωσε παίζοντας στο γραφείο του πατέρα της. Θεωρείται το άτομο με τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω του: η προσεκτική, μετρημένη δύναμη πίσω από τον φωνακλά επιδειξιμανή υποψήφιο. Ηταν η πρώτη που ανέφερε ο Ντόναλντ όταν ρωτήθηκε «ποιος από όσους βρίσκονται κοντά σας είναι πιο σημαντικός;» και εκείνη που όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών πριν από έναν χρόνο τον παρουσίασε ήρεμη, χαμογελαστή και με αυτοπεποίθηση στους δημοσιογράφους, την ώρα που η σύζυγός του Μελάνια βρισκόταν κάπου πίσω.

Οταν μιλά για τον πατέρα της συχνά στρέφει το βλέμμα προς τα πάνω, προς τον ουρανό θα νόμιζε κανείς. Στην πραγματικότητα το γραφείο του βρίσκεται έναν όροφο πάνω από το δικό της. Μαζί με τα άλλα δύο αδέλφια της από τον πρώτο γάμο του Ντόναλντ έχουν αναλάβει διαφορετικούς τομείς των οικογενειακών επιχειρήσεων. Εκείνη είναι υπεύθυνη για τα ξενοδοχεία και τις εταιρίες που έχουν σχέση με τη μόδα.

Απασχόλησε από νωρίς τα φώτα της δημοσιότητας. Εμφανίστηκε ως μοντέλο στο περιοδικό «Seventeen», το 1997, όταν ήταν μόλις 16 ετών και στη συνέχεια πήρε μέρος στις διαφημίσεις του Tommy Hilfiger και στις επιδείξεις μόδας για Versace, Marc Bouwer και Thierry Mugler. Το στυλ που προβάλλει είναι της ραφιναρισμένης θηλυκότητας που αποπνέει μια ήρεμη αστική αυτοπεποίθηση –κάτι που ο πατέρας της ποτέ δεν κατάφερε. Η Ιβάνκα είναι προϊόν πανάκριβων σχολείων και καλών πανεπιστημίων. Ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα των ακινήτων και λίγο αργότερα εγκαινίασε τη δική της σειρά ρούχων, παπουτσιών και κοσμημάτων που όλα έτυχε να είναι ακριβά (όποιος θέλει μπορεί να αγοράσει διαδικτυακά τις γόβες της έναντι 99 δολαρίων).

Χρησιμοποιεί λέξεις όπως «συντηρητικός» και «θεματοφύλακας» για να περιγράψει την προσέγγισή της στις μπίζνες και να εξηγήσει σε όσους ενδιαφέρονται ότι η γενιά της δεν θα συνεχίσει το θέαμα που προσέφερε ο πατέρας της τόσο στις επιχειρήσεις όσο και τώρα στην πολιτική. Παιδί ενός ζευγαριού που στο παρελθόν είχε απασχολήσει πολλές φορές τα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ εφημερίδων της Νέας Υόρκης έμαθε, πριν ακόμα γνωρίσει τη δεύτερη σύζυγο του Τραμπ τη Μάρλα Μέιπλς, από το πρωτοσέλιδο της «New York Post» ότι ο πατέρας της τής είχε χαρίσει «Το καλύτερο σεξ της ζωής της». Η υπερβολική δημοσιότητα έγινε κομμάτι της ζωής της. «Δεν μπορείς να ελέγξεις το εάν μια συμμαθήτριά σου φέρει στο σχολείο μια ταμπλόιντ. Ολοι ήξεραν τα όσα συμβαίνουν σπίτι μου. Το συζητούσαν οι γονείς τους στο πρωινό και έτσι διαρκώς με ρωτούσαν».

Σήμερα βλέπουμε μια χαμογελαστή γυναίκα, επιτυχημένη επιχειρηματία, παντρεμένη με τον Τζάρεντ Κούσνερ, εκδότη και ειδικό στην αγορά ακινήτων (για χάρη του οποίου ασπάστηκε τον ιουδαϊσμό), με τρία παιδιά και πολλές συμβουλές να προσφέρει στην ιστοσελίδα της για τις γυναίκες. Για καριέρα, συνταγές, μόδα, μαζί με κλισέ όπως: «Ξεκίνα την κάθε μέρα με σκοπό» και «απέδειξε πως η εξυπνάδα είναι σέξι». Δίπλα στον πιο επεισοδιακό υποψήφιο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, η ηρεμία και η χάρη της οδήγησαν ακόμα και σε ερωτήματα του τύπου: «Μήπως η Ιβάνκα είναι η πιο κατάλληλη για πρόεδρος στην οικογένεια Τραμπ;».

Ομως μήπως πίσω από αυτή την καλοθρεμμένη αστή κρύβεται απλώς ρηχότητα, άρχισαν να αναρωτιούνται τον τελευταίο καιρό τα αμερικανικά ΜΜΕ. Είναι δυνατόν ο Ντόναλντ να λέει τόσο προκλητικά πράγματα κι εκείνη να χαμογελά υποστηρικτικά; Αυτό είναι το μοντέλο της σύγχρονης γυναίκας που προωθεί; Μήπως αυτή η τόσο προβεβλημένη σχέση πατέρα – κόρης λειτουργεί εντελώς αντίστροφα; Μήπως εκείνη είναι που πρέπει διαρκώς σε διαστρεβλωμένο γονεϊκό ρόλο να σπεύδει να διορθώσει τα λεκτικά του faux pas την ώρα που ο Ντόναλντ συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί χωρίς όρια; Και μήπως αυτό εννοούσε όταν έλεγε ότι «η μητρότητα είναι η πιο σημαντική δουλειά για μια γυναίκα»; Που φυσικά συνοδεύτηκε από συμβουλές για το πώς να χάσει μια γυναίκα τα κιλά της εγκυμοσύνης.