Απειλή για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας συνιστούν ο προστατευτισμός και η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, προειδοποιεί η έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMFC). Στην έκθεσή της η IMFC προειδοποιεί ότι η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει αργή και άνιση, ότι την επόμενη χρονιά η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί αλλά με πολύ μικρό ρυθμό και αυτό μόνο και μόνο χάρη στις αναδυόμενες αγορές. Εκτιμά ότι αν και οι αντοχές σε κάποιες οικονομίες έχουν αυξηθεί και το βραχυπρόθεσμο ρίσκο σε αυτές έχει υποχωρήσει, παρ’ όλα αυτά οι προοπτικές παραμένουν διεθνώς ασθενείς συγκριτικά με το σενάριο μιας μετριοπαθούς αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.

Η επίμονη χαμηλή ανάπτυξη, συνεχίζει το ΔΝΤ, έχει φέρει στην επιφάνεια ισχυρές διαρθρωτικές αδυναμίες με κίνδυνο να επιβαρυνθεί περαιτέρω η ανάπτυξη. Αυτός είναι και ο λόγος που το Ταμείο δεσμεύεται να σχεδιάσει και να φέρει εις πέρας πολιτικές για την αντιμετώπιση των ανησυχιών εκείνων που έχουν μείνει πίσω, διασφαλίζοντας ότι όλοι θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την παγκοσμιοποίηση.

Σε άλλο σημείο της έκθεσής της, η IMFC, της οποίας προεδρεύει ο κεντρικός τραπεζίτης του Μεξικού Ογκουστίν Κάρστενς, κάνει εκτενή αναφορά στη συνεχιζόμενη ανάγκη που έχει η παγκόσμια οικονομία από τη χαλαρή νομισματική πολιτική (προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, χαμηλά επιτόκια). «Στις προηγμένες οικονομίες όπου ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη κάτω του στόχου και οι ρυθμοί παραγωγής κινούνται σε χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή, ακολουθώντας τις εντολές των κεντρικών τραπεζών» αναφέρει η επιτροπή.

Εννοείται ωστόσο ότι από μόνη της η νομισματική πολιτική δεν αρκεί για να πετύχει διατηρήσιμη ανάπτυξη, συνεχίζει το ΔΝΤ, και θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλες υποστηρικτικές πολιτικές, όπως η δημοσιονομική ευελιξία αλλά και πιο φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές φόρων και δημοσίων δαπανών. «Εχουμε αποφασίσει να βγούμε στο εξής πιο επιθετικά και να επιμείνουμε ότι δεν μπορεί οι μόνοι που κάνουν τη δουλειά να είναι οι κεντρικοί τραπεζίτες. Θα πρέπει να δούμε δράση και από άλλες πλευρές» ανέφερε στους δημοσιογράφους η Κριστίν Λαγκάρντ, εννοώντας προφανώς τις κυβερνήσεις.