Πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αυτή είναι η γραμμή του Βερολίνου τόσο για την κόντρα με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος όσο και για το σημερινό Eurogroup. Παρά το αγεφύρωτο μέχρι στιγμής χάσμα ανάμεσα στο ΔΝΤ που θέλει άμεσα μέτρα για το χρέος προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα και τους Ευρωπαίους που τα μεταθέτουν για το τέλος του προγράμματος το 2018, ο Σόιμπλε παραμένει αισιόδοξος. Περιμένει ότι το ΔΝΤ τελικά θα μπει στη βάρκα. Η συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου, όπου αποφασίστηκε ουσιαστικά η συμμετοχή του, παραμένει χωρίς καμία αλλαγή σε ισχύ, είπε στην Ουάσιγκτον.Σύντομα θα φανεί αν η αισιοδοξία του γερμανού υπουργού Οικονομικών έχει βάση ή αποτελεί προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων που ήδη εκδηλώνονται από βουλευτές του κόμματός του. Η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν η προϋπόθεση με την οποία η γερμανική Βουλή ενέκρινε το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2015. Αν το ΔΝΤ μείνει εκτός, η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου για ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ο πρώην υπουργός Πέτερ Ραμσάουερ (CSU).

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα θα μεταφερθεί στην Ελλάδα. «Χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα από το 2017 δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση άλλης δόσης στην Ελλάδα» είχε δηλώσει πρόσφατα στα «ΝΕΑ» κυβερνητική πηγή του Βερολίνου.

Ο Σόιμπλε δεν μπλοφάρει γιατί στο ζήτημα της Ελλάδας κρίνεται το σημαντικότερο κεφάλαιο που έχει: η αξιοπιστία του. Για λόγους αξιοπιστίας είχε βγει πριν τις εκλογές του 2013 και είχε μιλήσει για τρίτο ελληνικό Μνημόνιο. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα το επαναλάβει τέσσερα χρόνια αργότερα και πριν από τις εκλογές του 2017. Γι’ αυτό εμφανίζεται ανυποχώρητος στην ανάγκη να εφαρμοστεί το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί. Και στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ΔΝΤ θεωρεί εφικτό –ακόμα κι αν υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις –μόνον έναν στόχο πλεονάσματος 1,5%. Αλλά ο Σόιμπλε επιμένει ότι εάν η Ελλάδα δεν πετύχει τους συμφωνηθέντες στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μέχρι το 2018, θα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα. Ποια μέτρα είναι υπόθεση της Ελλάδας, είπε ο Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα δεν θα είναι τυπική, αλλά ουσιαστική, δηλαδή και χρηματοδοτική. Ανάλυση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa πιθανολογεί ότι θα χαλαρώσουν οι αντιστάσεις του ΔΝΤ λαμβάνοντας υπόψη το δίχτυ προστασίας του ευρώ. «Διότι σε αντίθεση με παρεμβάσεις του ΔΝΤ σε άλλες χώρες, με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης – ESM υπάρχει μακροπρόθεσμα ένας πιστωτής που θα στηρίζει την Ελλάδα και μετά τη λήξη του προγράμματος», σημειώνεται στην ανάλυση.

Η εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων αφορά και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του υπολοίπου των 2,8 δισ. από την ανολοκλήρωτη ακόμη πρώτη αξιολόγηση. Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», ο ESM προειδοποίησε ότι μία αναβολή της εκταμίευσης θα οδηγούσε σε «αποσταθεροποίηση της πορείας της χώρας».

Στο Βερολίνο ωστόσο δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο αναβολής της δόσης. Αποδίδουν την καθυστέρηση στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άμεσο ταμειακό πρόβλημα. Το ΟΚ για την εκταμίευση μπορεί να δοθεί και με τηλεδιάσκεψη μόλις η Αθήνα κλείσει όλες τις υποχρεώσεις της.