Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το Στμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για το ζητημα της σνταγματικότητας ή μη των ατομικών συμβάσεων έργου στο δημόσιο. Ηδη το ΣτΕ με απόφαση επί αίτησης ασφαλιστικών μέτρων είχε μπλοκάρει το διαγωνισμό για τις καθαρίστριες των δημοσίων νοσοκομείων.

Το ίδιο θέμα επανέρχεται προς συζήτησημε αφορμή το προσωπικό παροχής υπηρεσιών φύλαξης (σεκιούριτι) του νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός»).Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο το θερινό Τμήμα του ΣτΕ με τιςυπ΄ αριθμ. 205 και 206/2016 αποφάσειςτου (ασφαλιστικά μέτρα)«μπλόκαρε»όλους τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας στα νοσοκομεία και τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα.

Οι ανώτατοι δικαστές είχαν κρίνει ότι «η ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας μέσω συνάψεως ατομικών συμβάσεων έργου κατά το άρθρο 97 ν. 4368/2016 δεν είναι συμβατή με διατάξεις του ενωσιακού δικαίου».Το όλο ζήτημα εισάγεται και πάλι προς συζήτηση με την αιτιολογία, ότι«τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της συμφωνίας προς το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των διατάξεων του άρθρου 97 του ν. 4368/2016το οποίο έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων».