«Δεν πιστεύω να κάνετε κανένα σχόλιο για την ηλικία μας!». H προειδοποίηση του Μικ Τζάγκερ από τη σκηνή του ξακουστού φεστιβάλ Desert Trip δεν προκάλεσε μόνο γέλια στους χιλιάδες θεατές των Rolling Stones. Η φράση λειτούργησε και ως υπενθύμιση για όσους έσπευσαν μέχρι την έρημο του Παλμ Σπρινγκς για να απολαύσουν τους γερόλυκους, οι οποίοι μοιράστηκαν τη σκηνή με τον Μπομπ Ντίλαν, τους Who, τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, τον Ρότζερ Γουότερς και τον Νιλ Γιανγκ –αφού οι αιώνιοι έφηβοι της μουσικής βιομηχανίας δεν αφήνουν λεπτό της ζωής τους ανεκμετάλλευτο. Μετά την περιοδεία τους στη Λατινική Αμερική και την εμφάνισή τους στο Desert Trip –θα παίξουν πάλι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο –φτιάχνουν τις βαλίτσες τους για τη Νέα Υόρκη, αφού η έκθεση «Exhibitionism» με εκατοντάδες προσωπικά τους αντικείμενα μεταφέρεται, μετά το Λονδίνο, στην αμερικανική μητρόπολη των τεχνών.

Τα νέα όμως για το πιο δραστήριο ροκ συγκρότημα δεν σταματούν εδώ. Μέσω της ιστοσελίδας τους ανακοίνωσαν ότι στις 2 Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει ο νέος τους δίσκος με τίτλο «Blue & Lonesome», ο 30ός της πολύχρονης καριέρας τους. Το νέο τους εγχείρημα είναι η ολική επαναφορά τους στον ήχο των μπλουζ, με τον οποίο πρωτοξεκίνησαν. Πρόκειται για διασκευές τραγουδιών από αγαπημένους τους μπλουζίστες όπως οι Jimmy Reed, Willie Dixon, Eddie Taylor, Little Walter και Howlin’ Wolf.

Η ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΜΠΙΤΛΣ. Τη διάθεση για αλλαγή και πειραματισμούς την κατάλαβαν πρώτοι όσοι βρέθηκαν στο Desert Trip και τους άκουσαν να παίζουν το «Come together» των Beatles. Ο νέος δίσκος που θα είναι διαθέσιμος στους απανταχού φαν τους από τις 2 Δεκεμβρίου ηχογραφήθηκε με τον παραδοσιακό τρόπο: έπαιξαν όλοι μαζί ζωντανά μέσα στο στούντιο. Η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία όμως είναι αυτή που διηγήθηκε ο παραγωγός τους Ντον Γουοζ. Οπως είπε, «μπήκαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν νέες δικές τους συνθέσεις αλλά τίποτα δεν έβγαινε καλό. Για να ξεφύγουν από το αδιέξοδο, ο Κιθ Ρίτσαρντς πρότεινε να παίξουν το “Blue and Lonesome” του Little Walter. Χρειάστηκαν μόνο αυτά τα τρία λεπτά για να αλλάξουν όλα». Αρχισαν να παίζουν και άλλα παλιά αγαπημένα τους μπλουζ τραγούδια και τελικά μέσα σε μια μέρα κατάφεραν να γράψουν εξι. Ακριβώς στο διπλανό στούντιο, σύμφωνα με τον Ντον Γουοζ, έγραφε ο Ερικ Κλάπτον. Κάποια στιγμή μπήκε μέσα για να χαιρετήσει τους φίλους του. «Εντυπωσιάστηκε με το πόσο ωραία έπαιζαν οι Rolling Stones τις διασκευές. Πήρε την κιθάρα του Κιθ και μπήκε κι αυτός στο στούντιο». Κάπως έτσι ο δημοφιλής κιθαρίστας συμμετέχει στον νέο δίσκο σε δύο τραγούδια, τα «Everybody Knows About My Good Thing» του Little Johnny Taylor και «I Can’t Quit You Baby» του Otis Rush. «Είναι τόσο αυθεντικές οι εκτελέσεις μας, που σε κάνουν να φοβάσαι. Δεν κάναμε καν πρόβες. Διάλεγαμε κομμάτια που ο Μικ μπορούσε να παίξει στη φυσαρμόνικα και αυτό ήταν. Μας βγήκαν όλα πολύ καλά», λέει ο Ρόνι Γουντ. Να σημειωθεί ότι οι σουπερστάρ της μουσικής βιομηχανίας κυκλοφορούν ξανά δίσκο μετά το «A Bigger Bang» του 2005, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια είχαν γράψει δύο νέα τραγούδια, τα «One More Shot» και «Doom and Gloom» για τη συλλογή τους «Grrrrr!».