Με υψηλούς τόνους ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό Αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαπλοκή.Με σφοδρότατη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε τη ΝΔ «απελπισμένη συνήγορο της διαπλοκής» και τόνισε ότι είναι ύβρις η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μία διαρκής απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόκειται για ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα, όχι στρατιωτικού, αλλά μιντιακού πραξικοπήματος» τόνισε.

«Ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε να αποδράσει, αλλά αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Σήμερα θα απολογηθείτε για τα ψεύδη, για τις συκοφαντίες και για τα πεπραγμένα σας» είπε.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μία διαρκής απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόκειται για ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα, όχι στρατιωτικού αλλά μιντιακού πραξικοπήματος» τόνισε. «Θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση επειδή έπαψε να τους κάνει τα χατίρια» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας την προσωπική επίθεση στον κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ συμμάχησε «αμέσως με το πιο παλιό και διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής της χώρας, με όσους είχαν μάθει να έχουν το κράτος πελάτη και να παίρνουν με τις ευλογίες των κυβερνήσεών σας θαλασσοδάνεια με εγγυήσεις – αέρα».

«Να γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τρέχει πίσω από χρεοκοπημένους καναλάρχες. Θα μείνετε στα έδρανα της αντιπολίτευσης για πολλά χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σε απόλυτη συνεργασία με τους εκδότες και τους καναλάρχες, παλιούς και νέους, έχετε επιδοθεί σε λυσσώδη πόλεμο κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Εκτίμησε ότι η δυνατότητα «να πείσετε για εναλλακτική πρόταση διεξόδου “δεν σας βγαίνει ούτε με σφαίρες”».

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το μόνο που σας μένει είναι να στοιχηθείτε πίσω από τους καναλάρχες που για πρώτη φορά περνούν από το δημόσιο ταμείο».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν μπορείτε να πείσετε με τίποτα ότι δεν είστε διαπλεκόμενοι, ευκολότερα πείθετε ότι ήσασταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος παρά διαπλεκόμενος».

Χαρακτήρισε ύβρη την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προσθέτοντας ότι «μετά την ύβρη έρχεται η νέμεσις».

«Στους ίδιους ανθρώπους, εσείς δίνατε δάνεια με αέρα και τους χαρίζατε τις συχνότητες, εμείς τους περνάμε από το δημόσιο ταμείο και πληρώνουν. Αυτή είναι η διαφορά μας» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, στον υποτιθέμενο «δικό μας καναλάρχη» συμπεριφερθήκαμε, όπως στο Mega, στο Έψιλον και στο κανάλι του κ. Καρατζαφέρη: «Μόλις εξέπεσε ένας όρος, έφυγε από τον διαγωνισμό. Αν θέλετε να μάθετε κάτι για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία καλύτερα ρωτήστε τον σύμβουλό σας, τον κ. Θεοδωρικάκο» ανέφερε.

Και συνέχισε: «27 ολόκληρα χρόνια ασυδοσίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και εμείς ερχόμαστε τώρα και λέμε ότι μπαίνει τέρμα σε όλη αυτή την ασυδοσία. Όλοι ξαφνικά κόπτεστε για την συνταγματική τάξη. Επί 27 χρόνια είχατε μετατρέψει σε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα της χώρας».

Το βασικό μήνυμα από τον διαγωνισμό ήταν ότι πλέον τηρείται ο νόμος, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Το νταβατζιλίκι τώρα τελείωσε πραγματικά» πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω όσο κι αν μας απειλούν και αν μας εκβιάζουν, γιατί δεν έχω και δεν έχουμε δεσμεύσεις σε κανέναν. Όσο κι αν ψάξετε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ούτε μίζες, ούτε εξοπλιστικά, ούτε θαλασσοδάνεια, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τα δάνεια των κομμάτων

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκεί άνοιξαν οι «ντουλάπες» της διαπλοκής.

«Έρχεστε εσείς να μιλήσετε για διαπλοκή στο όνομα όλων αυτών; Δηλαδή οι ίδιοι να παραδέχονται και εσείς να κάνετε τους απελπισμένους συνηγόρους; Μιλάτε εσείς για σκάνδαλα και εξυπηρετήσεις; Η ΝΔ με δανεισμό 210 εκατομμύρια ευρώ και το ΠΑΣΟΚ με δανεισμό 189 εκατομμυρίων ευρώ; Σας ρωτώ ευθέως, κ. Μητσοτάκη, η εξυγίανση των οικονομικών της ΝΔ που επαγγέλλεστε, θα συμπεριλάβει και την αποπληρωμή των δανείων σας; » ρώτησε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός.

«Χρωστάτε, κ. Μητσοτάκη, (η ΝΔ) 210 εκατ. στον ελληνικό λαό και εσείς κ. Γεννηματά (το ΠΑΣΟΚ) 189 εκ. Και ο ελληνικός λαός αναρωτιέται: Θα αποπληρώσετε αυτά τα λεφτά; Τι κάνατε αυτά τα λεφτά; Δανεικά κι αγύριστα» συνέχισε, ενώ ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν «θα αποπληρώσει και το προσωπικό του δάνειο για τον “Κήρυκα Χανίων”».

Απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, είπε: «Τι έγιναν τα 16 εκατομμύρια ευρώ που ξαφνικά ανακαλύφθηκαν στα ταμεία του κόμματός σας; Είχατε την πολυτέλεια να τα ξεχάσετε κάπου; Εγώ μπορεί να ξεχάσω σε ένα σακάκι ένα 5ευρω ή ένα 10ευρω. Αν χάσω 50ευρω το ψάχνω. Εσείς 16 εκατ. ευρώ δεν τα πήρατε χαμπάρι;».

Για τη φοροδιαφυγή

Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή «το πάρτι έχει τελειώσει» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ελέγχονται, θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν όσοι έχουν αποκρύψει χρήματα.

«Κρύψατε τις λίστες στα συρτάρια και μόνο μετά την πίεση της λαϊκής κατακραυγής, τις παραδώσατε στη Δικαιοσύνη και βγήκατε ως συνήγοροι υπεράσπισης των φοροφυγάδων φίλων σας» τόνισε.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Βουλή ότι προ δεκαημέρου οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν νέα λίστα από την Ρηνανία με 475 καταθέτες του 2010, «χρονιά που δεν παραγράφεται το αδίκημα της φοροδιαφυγής», όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι η λίστα αυτή έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα, ενώ θα παρασχεθεί κάθε βοήθεια στις διωκτικές αρχές.

Για τη Δικαιοσύνη

Όλοι γνωρίζουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά καιρούς ήταν γραφεία διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων, είπε ο πρωθυπουργός. «Όλοι γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ποιος σήκωνε τηλέφωνα για να καθοδηγήσει ανώτερους και ανώτατους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς» είπε.

Σήμερα μία είναι η ευθύνη του δικαστή: Να ξαναβρεί το θάρρος να κάνει το καθήκον του. Κάθε έντιμος δικαστής που θα αρθεί στο ύψος της απαίτησης και πει “θα κάνω το καθήκον μου με αυταπάρνηση” θα μας έχει δίπλα του και αυτό δεν είναι παρέμβαση, τόνισε.

Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε το χρέος μας: Κάθε υπόθεση με υπόνοια εγκληματικής δράσης παραπέμπεται χωρίς χρονοτριβή στους εισαγγελείς, είπε στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

Για την οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τα ζητήματα της οικονομίας. «Μας κατηγορούσατε ότι καταστρέψαμε την οικονομία. Εσείς έχετε την ευθύνη για την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25%».

Και συνέχισε: «Μας κατηγορούσατε ότι κατέρρευσαν τα έσοδα και έχουμε αύξηση δημοσίων εσόδων. Κάθε κινδυνολογία για την ενεργοποίηση του κόφτη έχει καταρρεύσει, καθώς τα έσοδα υπεραποδίδουν ε,νώ το Eurogroup θα δώσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης» είπε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε, ακόμη, τον κ. Μητσοτάκη ότι το εναλλακτικό του πρόγραμμα είναι οι απολύσεις, οι περικοπές, η απορρύθμιση και η συρρίκνωση του δημόσιου συμφέροντος.

«Θα έπρεπε να έχετε ζητήσει συγγνώμη, να έχετε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή και να κάνετε στελεχιακή ανανέωση. Είστε οι ίδιες οικογένειες που χρεοκόπησαν την χώρα και θέλετε να βγείτε κι από πάνω» είπε απευθυνόμενος στην ΝΔ και τον πρόεδρο της Κ. Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είστε παιδί της Siemens»

Η κυβέρνηση θέλει να είναι με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη σε αυτόν τον τόπο. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος από την κόπρο της διαπλοκής, τόνισε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την εισηγητική του ομιλία και συνέχισε:

«Τα δικά μου βιώματα είναι βιώματα διαρκούς μάχης για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Όταν ήμουν στις καταλήψεις, εσείς κ. Μητσοτάκη ξεκινούσατε τα δικά σας πολιτικά βήματα με την αρωγή του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens. Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής».

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: «Είστε η χειρότερη ενσάρκωση του σάπιου παλιού»

Κατηγορώντας για λαϊκισμό, αλαζονεία, αυταρχισμό και υπονόμευση της Δημοκρατίας, ο Κ.Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως στόχος ήταν να φτιάξει τη «δική της αριστερή διαπλοκή». Στάθηκε ιδιαίτερα στην υπόθεση Καλογρίτσα, λέγοντας πως η κυβέρνηση αποσκοπούσε να «στήσει το ΣΥΡΙΖΑ channel με λεφτά της Τράπεζας Αττικής». Επανέλαβε δε το αίτημα για κάλπες: «Προκηρύξτε εκλογές αν τολμάτε, κύριε Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν αντιπροσωπεύετε το νέο, αλλά τη χειρότερη ενσάρκωση του παλιού» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΝΔ στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ενώ προηγουμένως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επιτεθεί στον αρχηγό της ΝΔ, λέγοντας πως «θα απολογηθεί για τα ψεύδη και τις συκοφαντίες του».

«Καθώς άκουγα τον κ. Τσίπρα βυθισμένο στην αλαζονεία, θυμήθηκε τη φράση του Κ. Καραμανλη πως η Δηομκρατία κινδυεύει από αυτούς που την επικαλούνται περισσότερο» ξεκίνησε ο Κ.Μητσοτάκης. «Από αυτούς που στο όνομα της δήθεν ρήξης με το παλιό, επιστρέφουν στα χειρότερα της μεταπολίτευσης, παραβιάζουν το κρατος Δικαίου και εκφράζουν τον αυταρχισμό, από αυτούς που αντί να ενώνουν τους πολιτες διχάζουν την κοινωνία σε μία απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους» είπε.

«Δεν αξίζει στη χώρα μας να είστε εσείς ο πρωθυπουργός της» είπε. «Κάνατε τους Έλληνες ακόμη πιο φτωχούς, στερείτε κάθε είδος αξιοπρέπειας από τους πολίτες, αλλά και υπονομεύετε τις δημοκρατικές κατακτήσεις ενός λαού που έδωσε αγώνες» τόνισε.

«Κοσκωτάς-Τσίπρας, ένας Ματζουράνης δρόμος»

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε λέγοντας πως αΑνεβήκατε σε λαϊκισμό, πέφτετε σε παραλήρημα λασπολογίας, επιμένετε να δηλητηριάζετε το δημόσιο διάλογο με θεωρίες συνωμοσίες». «Έχετε ήδη αποτύχει, έχετε ήδη ηττηθεί, στη συνέιδηση του ελληνικού λαού είστε ήδη μαύρο, σκοτεινό, παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε ρωτώντας: «Εσείς τι θα αφήσετε πίσω σας όταν θα εγκαταλείψετε την εξουσία; Το τρίτο Μνημόνιο, την περικοπή των συντάξεων, τους “Καρανίκες” ή την προσπάθειά σας να δημιουργήσετε ένα δικό σας σύστημα διαπλοκής;»

«Το συντομότερο ανέκδοτο είναι η ηθική ανωτερότητα της Αριστερας, εκεί χτίσατε το μύθο, εκεί χτίσατε τους αγανακτισμένους», συνέχισε. «Δεν ήθελαν να δουν ότι δεν αντιπροσεπεύετε το νέο αλλά τη χειρότερη μετενσάρκωση του παλιού, γέννημα των μεντιακών διαπλοκών που δολοφονούσε χαρακτήρες» συνέχισε. «Με τον κύριο Ψυχάρη εσείς δεν συναντηθήκατε παρέα με μία γάτα; Ο κύριος Λαζόπουλος σε ποιο κανάλι εργάζεται;» ρώτησε.

«Τα αποκαΐδια του σάπιου πολιτικού συστήματος είναι οι υποστηρικτές σας, τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου βρήκαν το νέο τους πάτερα, ο δικηγόρος του Κουτσόγιωργα τον νέο του εργοδότη» είπε, για να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κοσκωτάς-Τσίπρας, ένας Ματζουράνης δρόμος».

«Θέλατε να στήσετε ΣΥΡΙΖΑ chanell με λεφτά της Τράπεζας Αττικής»

«Πώς σας φαίνεται ότι για τη Siemens ενδέχεται να παραγραφούν αδικήματα αλλοδαπών κατηγορουμένων εξαιτίας μίας μετάφρασης;» είπε, ρωτώντας επίσης γιατί «δεν καταργήσατε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens που θεωρείτε παράνομο». «Η αλήθεια είναι ότι δεν σας ενδιέφερε να εξυγιάνετε, παίζετε σήμερα με τους ίδιους όρους του συστήματος και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να ελέγχετε αυτό το σύστημα και να φτιάξετε τη νέα διαπλοκή» είπε.

Η διαδικασία με την οποία έγινε η αδειοδότηση για τα κανάλια, υποστήριξε ο Κ.Μητσοτάκης, αποσκοπούσε στο «να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το νέο τοπίο και να περιοριστεί ο αριθμός των καναλιών», χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «φιάσκο».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην υπόθεση Καλογρίτσα, ρωτώντας «ποιος ενέκρινε τα δάνεια από την Τράπεζα Αττική, ποιες είναι οι πραγματικές σχέσεις του κ. Σπίρτζη και του κ. Καλογρίτσα και πώς έσπασαν δημόσια έργα για να καταλήξουν στον κ. Καλογρίτσα».

«Στόχος ήταν να χρηματοδοτήσετε το “ΣΥΡΙΖΑ channel” με τα λεφτά της Τράπεζας Αττικής», είπε, λέγοντας πως οι αποκαλύψεις απέκλεισαν τον κ. Καλογρίτσα «και εσείς μετά κάνατε πίσω ολοταχώς». «Και έχετε και το θράσος να λέτε ότι εσείς τον διώξατε, θα έπρεπε να ντρέπεστε» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ΕΣΡ, κατηγόρησε τον Αλ.Τσίπρα για ψέματα. «Στην πρώτη μας συνάντηση σας πρότεινα να επαναφέρετε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και θα προχωρήσουμε μαζί στον διορισμό των μελών του. Έβαλα μόνο μία προϋπόθεση, την τήρηση του Συντάγματος. Αν είχατε συμφωνήσει θα είχαμε προχωρήσει στην συγκρότησή του, αλλά θέλατε το ΕΣΡ να μην έχει κανέναν λόγο. Προχωρήσατε σε αυθαίρετο περιορισμό του αριθμού των καναλιών σε τέσσερις, δημιουργώντας ένα τεχνητό ολιγοπώλιο» είπε.

«Δεν θα μας κάνετε Βενεζουέλα της Ευρώπης»

Επιτέθηκε εκ νέου στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Παππά, ο Κ.Μητσοτάκης επανέλαβε πως είναι «θεσμικό ατόπημα». Και αναφερόμενος στην διακοπή της διαδικασίας στο ΣτΕ, είπε: «Σε κανένα δημοκρατικό πολίτευμα δεν ακυρώνεται η λειτουργία του Ανωτατού Δικαστηρίου, ούτε στη χούντα δεν γίνονται αυτά». «Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν επηρεάζεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ούτε αφουγκράζεται το σφυγμό της κοινωνίας, αλλά εφαρμόζει το Νόμο» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα υψώσουμε ανάχωμα Δημοκρατίας στα αυταρχικά της σχέδια» είπε, «δεν θα καταντήσετε την Ελλάδα μία Βενεζουέλα της Ευρώπης».

Και μίλησε για «λίστα Τσίπρα», την οποία παρομοίασε με τις λίεστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς: «Τη φάμπρικα ΜΚΟ στα κέντρα ψυχικής υγείας, την αδιαφανή διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού -«είδατε καμία ανάγκη να ερευνήσετε τις καταγγελίες του απερχόμενου Βουδούρη;» είπε- τον τρόπο με τον οποίο καλύψατε τα πόθεν έσχες Φλαμπουράκη και Σταθάκη, την υπόθεση Κατρούγκαλου, τοποθέτηση επίορκων υπαλληλων, την παρέμβαση στις ανεξάρτητες Αρχές με φωτογραφικό όριο ηλικίας, την αιφνίδια αντικατάσταση μέχρι και συγκάλυψη παρενόχλησης εργαομένων γυναικών από τον πρέσβη της Βενεζουέλας, τους αμέτρητους διορισμούς συγγενών και φίλων».

«Φοβάμαι ότι όσο αλλάζουν προς το χειρότερο τα οινομικά και πολιτικά δεδομένα, θα γίνετε πιο νοσηρή η αντίληψή σας» είπε. «Η κυβέρνηση που θα έδινε τη 13η και 14η σύνταξη, κόβει το ΕΚΑΣ και ψεκάζει τους συνταξιούχους» συνέχισε. «Η κυβέρνηση που φώναζε “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” τώρα διευκολύνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ακόμη και για χαμηλότερα ποσά» είπε.

«Η εκλογή μου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν στηρίχθηκε σε σχέσεις με ΜΜΕ, δεν πήρα δαχτυλίδι από κανέναν» είπε. Ανέφερε πως «νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά της ΝΔ και στόχος είναι να καλύπτουμε όλες τις λειτουργικές μας δαπάνες από χορηγίες», ενώ συνέχισε πως «εμείς δεν έχουμε φιλικές εφημερίδες που, ως διά μαγείας, παίρνουν όλο και μεγαλύτερη χρηματοδότηση».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χτίζει μία νέα διαπλοκή, υποβαθμίζει τη Δικαιοσύνη, υπονομεύει το κρατος Δικαίου». «Δεν αντέχει η χώρα να προσθέσει σε μία οικονομική κρίση και μία κρίση Δημοκρατίας, ο σχεδιασμός σας θα ανατραπεί, υπάρουν δικαστές στη χώρα, υπάρχουν πολίτες και υπάρχουν θεσμοί στην Ευρώπη» τόνισε, ενώ στο τέλος επανέλαβε το αίτημα για εκλογές ώστε να «εκφραστεί ο λαός που ασφυκτιά».

Κουτσούμπας: Στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διαπλοκής επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις

“Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διαπλοκής επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις και προσαρμογές στον κρατικό τομέα, στην οικονομία, στο αστικό πολιτικό σύστημα, που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα των μεγάλων ομίλων και μόνο” τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην βουλή.

“Η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, που θεσπίζονται με βάση τους αναπτυξιακούς νόμους και που καταστρατηγούν την περιβαλλοντική, την εργασιακή νομοθεσία, γίνεται στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφάνειας” ανέφερε στην συνέχεια προσθέτοντας άλλο ένα παράδειγμα, “που γίνεται στο όνομα της διαφάνειας”, εκείνο “των κατευθύνσεων της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών για τον έλεγχο των κομμάτων και των οικονομικών τους που φτάνουν μάλιστα στο σημείο να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις, στη λειτουργία, στις σχέσεις με τα μέλη και τους φίλους τους.”

Σε υψηλούς τόνους η Φώφη

Σε υψηλούς τόνους απάντησε η Φώφη Γεννηματά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σ’ όσα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για σχέσεις με τη διαπλοκή και τα οικονομικά του.

«Ο τζάμπα μάγκας το έβαλε στα πόδια και δεν είναι στη αίθουσα», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής η κ. Γεννηματά διαπιστώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήταν παρών στην αίθουσα, προσθέτοντας:

«Το μπούλινγκ εκεί που σας περνάει». «Στοχοποιείτε τους αντιπάλους σας», είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει διαψεύσει κάθε προσδοκία και προσπαθεί να τραβήξει «την προσοχή του λαού από τις πετσοκομμένες συντάξει, τα εκκαθαριστικά της εφορίας, το ανύπαρκτο ΕΚΑΣ», ενώ συμπλήρωσε: «Έχετε βάλσαμο στη πείνα τη ντουντούκα περί διαπλοκής».

«Δεν φοβόμαστε» είπε η Φώφη για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και την έρευνα της Δικαιοσύνης, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι γίνεται απόπειρα να δημιουργηθούν εντυπώσεις. «Εμείς ζητήσαμε το πόρισμα και το στείλαμε στον εισαγγελέα . Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Διαφάνεια για όλους και παντού».

Στα λαϊκά δικαστήρια που επιχειρείτε να στήσετε, θα είσθε κατηγορούμενος κι όχι ο κατήγορος», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι αναρωτήθηκε:

«Οι υπουργοί σας, πού έκρυψαν τις μετοχές, τα μερίσματα;». Υπερασπίστηκε τα μέτρα που πήρε το ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια, με κορυφαία τη θέσπιση του θεσμού του εισαγγελέα Διαφθοράς.

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «έχει τοποθετήσει έμπειρους του παλιού καθεστώτος σε καίριες θέσεις, για να ξεθάβουν δήθεν φακέλους. Ακόμη και πρώην διοικητή της ΕΥΠ. Ίσως να βολεύει τον κ. Μητσοτάκη να έχει κρυφούς συνομιλητές με την κυβέρνηση», ανέφερε.

Έστρεψε τα πυρά της σ’ όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και «με κουστούμια κάθονται δίπλα σας», αφού «το συντριβάνι στη πλατεία Κουμουνδούρου έγινε γι αυτούς, κολυμβήθρα Σιλωάμ».

Επίσης, μίλησε για «δεκάδες κατασκευαστές δημοσίων έργων που συνιστούν ΣΥΡΙΖΑ» και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών επεσήμανε ότι: “Φτιάξατε το ΣΥΡΙΖΑ τσάνελ σε έξι πράξεις. Μεταφέρετε την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ στον Παπά, περιορίσατε τις άδειες σε τέσσερις, φτιάξατε τον εργολάβο σας, ο οποίος ελέω Σπίρτζη είναι γνωστός από το ‘89, η τράπεζα Αττικής του έδωσε δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια και χωρίς εξασφαλίσεις, δεν ελέγξατε τα Πόθεν Έσχες και με ωμή παρέμβαση στο ΣτΕ όπως έκανε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ».

«Η Δημοκρατική Συμπαραταξη θα σας θυμίζει το βατερλώ Καλογρίτσα, του οποίου πρωταγωνιστές είναι οι κ. Παπάς και Σπίρτζης με ηθικό αυτουργό τον κ. Τσίπρα», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να στήσει το δικό της καθεστώς στη Δικαιοσύνη, και πως πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Ευθείες βολές από Θεοδωράκη

Ευθείες βολές κατά τις κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής υποστηρίζοντας ότι ανήλθε στην εξουσία με τη βοήθεια της διαπλοκής την οποία τώρα καταγγέλλει.

«Πίστεψαν ότι θα έχουν μαζί σας μια νέα δεκαετία εξουσίας. Να σας θυμίσω τα πρωτοσέλιδα. Το σέρβις που σας έκαναν για να λέτε ότι έρχεται – προσέξτε την ιεροσυλία – ότι έρχεται χειμώνας χειρότερος από αυτόν του ’41”, είπε και έκανε λόγο για παρακράτος στα ΜΜΕ προσκείμενο στη κυβέρνηση.

“Ο εκδότης του «Χωνί» που γέμισε χώρα με αφίσες είναι διορισμένος στο Μαξίμου. Θα πρέπει να μας παρουσιάσει τα τιμολόγια και να μας εξηγήσει πως τα πλήρωσε. Ο διαχειριστής Ολυμπία στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας. Είναι το παρακράτος σας και πείτε την αλήθεια. Γιατί τους πήρατε και πως τους πληρώνατε μέχρι να γίνετε κυβέρνηση;”

Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ζητήσει συγνώμη από το Ποτάμι για την συμπεριφορά των στελεχών του που έλεγαν ότι συγκεκριμένα συμφέροντα έφτιαξαν το Ποτάμι.”

Να μας πει ποια είναι αυτά τα συμφέροντα. Ξέρετε γιατί είναι σημαντικό για εσάς να βρωμίσετε το Ποτάμι; Ο λαϊκιστής και δημαγωγός δεν φοβάται το παλιό, αλλά το νέο. Πιστεύατε ότι έχετε πλεονέκτημα με το παλιό και φοβόσασταν μην τυχόν προκύψει ένα νέο που δεν είχε σχέση με την πολιτική και δεν εκπροσωπεί κανένα συμφέρον. Γι αυτό και όλα τα τρολ σας, που τα έχουμε καταγράψει, επιτέθηκαν στο Ποτάμι», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

“Τώρα βέβαια τελείωσαν όλα αυτά και κάνετε γιορτές στο Κολωνάκι. Τι γιορτάζετε ακριβώς, την αύξηση τιμής πετρελαίου θέρμανσης;”, διερωτήθηκε και έκανε συγκεκριμένες αναφορές, λέγοντας: «Πρόσφατα μάθαμε ότι ένας από αυτούς που πρωτοστατούσε στις αθλιότητες, ήταν υπάλληλος της Γεροβασίλη.

Προσέξτε ατάκες του υπαλλήλου Γεροβασίλη:

-Στη χώρα που 7% ψηφίζει Ποτάμι γιατί είναι έκπληξη ότι η ΧΑ παίρνει 10%. Τηλεσκουπίδια

-Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι άνθρωπος ζει και χωρίς εγκέφαλο και ψηφίζει Ποτάμι

Είχατε πολλούς τέτοιους και τους πληρώνετε με λεφτά του Δημοσίου.

Που τους κρύβετε; Στο Μαξίμου – Υπουργείο Εθνικής Αμυνας;»

Θεοδωράκης για τον Αρτέμη Σώρρα

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημαγωγία κάνοντας αναφορά στη δράση του Αρτέμη Σώρρα σε όλη την Ελλάδα για να επισημάνει ότι οι δημαγωγοί είναι εκείνοι που στρώνουν το έδαφος «σε τέτοιους τύπους».

Είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει εκεί έξω ένας απατεώνας που τριγυρνά σε χωριά και πόλεις και λέει ότι έχει 600 δισ. ευρώ στην άκρη και είναι στην θέση να ξεπληρώσει τα χρέη όλων των Ελλήνων. Όχι μόνο το δημόσιο χρέος αλλά και το ιδιωτικό. Έχει ανοίξει γραφεία σε όλη την Ελλάδα και λέει ότι θα κατέβει στις εκλογές.

Αντί να κάνουμε πλάκα με αυτά, να δούμε ποιος στρώνει το έδαφος σε αυτούς τους τύπους. Μήπως οι πολιτικοί που φώναζαν κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και σήμερα στέλνουν ΜΑΤ για να προστατέψουν τα δικαστήρια που βγάζουν σπίτια στο σφυρί;

Όταν η πολιτική παραδίδεται στην δημαγωγία δεν θα αργήσει η στιγμή που θα γίνει πιστευτός αυτός που υπόσχεται το μοίρασμα 500 δισ. Όμως και αυτοί οι δημαγωγοί χρειάζονται κανάλια και διαπλοκή».

«Να είμαστε σοβαροί» ζήτησε ο Λεβέντης

Για κλίμα όξυνσης που καλλιεργείται από τα δύο μεγάλα κόμματα και οδηγεί σε περαιτέρω διχασμό, την στιγμή όπου , όπως είπε, η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και με αυτά πρέπει ο πολιτικός κόσμος να ασχοληθεί, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

« Έχουμε ιστορικές ευθύνες απέναντι τον ελληνικό λαό και πρέπει να είμαστε σοβαροί. Δεν μας στέλνει στη Βουλή για να κάνουμε καβγάδες αλλά για να είμαστε χρήσιμοι. Κάποιοι όμως συντηρούν το διχασμό», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Οι δευτερολογίες

Στο ερώτημά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το «αν υπήρξε σκάνδαλο Siemens σε αυτή τη χώρα» επανήλθε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του.

Παράλληλα, ανεβάζοντας εκ νέου τους τόνους, εγκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ για τα «κόκκινα δάνεια» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι για τα «κόκκινα δάνεια» οι πολίτες βλέπουν τα σπίτια τους να μπαίνουν σε πλειστηριασμούς. «Εσείς τι θα δώσετε;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντεπιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για την «Καλογριτσιάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αντέτεινε: «… Λες και 40 χρόνια η διαπλοκή αυτής της χώρας ήταν ο Καλογρίτσας».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, υπερασπιζόμενος και τον Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «λαγό». «Είναι λαγός ο κ. Σαββίδης, που πλήρωσε 20 εκατ. και θα βάλει 60; Αν ξέρετε πολλούς τέτοιους λαγούς, να πάμε μαζί για κυνήγι, να κονομήσουμε σε αυτή τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, «ειρωνεύτηκε» τη βασική θέση της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες, ότι «το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο θα το ρύθμιζε η αγορά», λέγοντας: «Όπως το ρύθμισε επί 27 χρόνια… Που όταν εφαρμόστηκε ο νόμος και σταμάτησαν τα “θαλασσοδάνεια”, άρχισαν να πηδάνε από τα παράθυρα».

«Κανένας δεν μας έχει στο χέρι. Εσείς είστε για την καρέκλα. Αυτήν χάσατε και δεν αντέχετε ούτε ενάμιση χρόνο» υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι φέτος έγιναν μόνο 500 πλειστηριασμοί και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη: «Τώρα σας έπιασε ο πόνος», λέγοντας χαρακτηριστικά πως στα προηγούμενα χρόνια των Μνημονίων έγιναν περισσότεροι πλειστηριασμοί, αλλά τα ΜΜΕ δεν έγραφαν γι’ αυτά. «Είναι μύθος ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση έχουμε αύξηση των πλειστηριασμών -το αντίθετο!» υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός «τα έβαλε» και με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ομιλία της κυρίας Γεννηματά έμοιαζε με εκείνη του κ. Μητσοτάκη. «Οφείλετε να μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις» κάλεσε την -απούσα, την ώρα εκείνη- Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενος στη ρήση της για τα «ορφανά του Τσοχατζόπουλου», που η ίδια κατά την πρωτολογία της υποστήριξε ότι βρίσκονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: Ο Πρωθυπουργός είναι χυδαίoς

Για «χυδαιότητα» εγκάλεσε ο πρόεδρος της ΝΔ τον πρωθυπουργό κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως «τον πιο ψεύτη και αποτυχημένο πρωθυπουργό της χώρας», λέγοντας μάλιστα ότι, σύντομα, η ταυτότητα του κ. Τσίπρα θα αναγράφει και «ο νεότερος τέως πρωθυπουργός».

Παράλληλα, αντέστρεψε το ερώτημα για τα δάνεια της ΝΔ, καλώντας τον κ. Τσίπρα να απαντήσει για τον δανεισμό του ΣΥΡΙΖΑ και λέγοντας ότι η Κουμουνδούρου έλαβε δάνειο, χωρίς να έχει τις απαραίτητες οικονομικές εγγυήσεις.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στο αίτημά του να έρθουν στη Βουλή τα «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο Siemens» απάντησε στο ερώτημα του πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης, εγκαλώντας την κυβέρνηση για όσα -δεν- έκανε επί των ημερών της για να προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταργήσει, αν θέλει, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που έχει επιτευχθεί μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Siemens.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης στο σκάνδαλο με το Alter, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν είναι «το αγαπημένο παιδί του Αυριανισμού και του κ. Κουρή». Παράλληλα, αναφέρθηκε στον κ. Κοντομηνά, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό: «Δεν άκουσα να λέτε τίποτα για τον κ. Λαζόπουλο, που είναι ο χυδαιότερος προπαγανδιστής».

Ο Τσίπρας για το Eurogroup

Ο Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο, μετά την δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη είπε ότι “ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε αυτά που είπατε κ. Μητσοτάκη, ούτε είναι αληθές ότι δεν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση. Διαβάστε τις ανακοινώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έκλεισε επιτυχώς και τα 15 προαπαιτούμενα.

“Το 1,1 δισ. θα πάει για την αποπληρωμή χρεών και το 1,7 δισ. θα πάει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για το 1,7 πρέπει να υπάρχει πλήρης αναφορά, να υπάρχουν εκθέσεις και για τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το 1,7 δισ. δεν θα δοθεί σε συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε ότι δεν έχουμε ανάγκη τα χρήματα, είπε ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε ομόλογα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα” είπε ο πρωθυπουργός.

Την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή έκλεισε με την τριτολογία του ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με τον κ. Μητσοτάκη, καθώς, όπως είπε, δεν γνωρίζει πολλούς που να γύρισαν με πτυχία από το εξωτερικό και να βρήκαν αμέσως δουλειά στην Εθνική Τράπεζα με 15.000 μισθό.

Παράλληλα, επέμεινε στο θέμα των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν μπορούν να αποπληρωθούν ούτε σε 122 χρόνια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της δε Χαριλάου Τρικούπη ούτε σε 443!

Είπε ακόμη ότι ο δήμαρχος Ευόσμου τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας πλειστηριασμός εργατικής κατοικίας στην περιοχή και εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι λέει ψέματα στη Βουλή.

<