Η ένατη φετινή νίκη του Νίκο Ρόσμπεργκ στο χθεσινό γκραν πρι της Σουζούκα φέρνει τον ακούραστο οδηγό της Mercedes-Benz πιο κοντά στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου, τη στιγμή που ο Λιούις Χάμιλτον θα πρέπει να λαχανιάσει για να καλύψει τη διαφορά των 33 βαθμών που τον χωρίζουν από τον πρωτοπόρο ομόσταβλό του.

Η χθεσινή ημέρα στο γκραν πρι της Σουζούκα είχε την υπογραφή της Mercedes-Benz. Οχι μόνο επειδή ο Νίκο Ρόσμπεργκ πανηγύρισε την ένατη φετινή νίκη του σε έναν απροβλημάτιστο για τον ίδιο αγώνα, αλλά και επειδή η Mercedes-Benz εξασφάλισε και μαθηματικά –τέσσερις αγώνες πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος –την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Συγκεκριμένα, η Mercedes πανηγύρισε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της στους κατασκευαστές του πρωταθλήματος, έχοντας διασφαλίσει έως και το χθεσινό γκραν πρι 593 βαθμούς. Επίσης, ο Νίκο Ρόσμπεργκ έκανε ένα ακόμη βήμα προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος των οδηγών, μιας και με τη χθεσινή νίκη του αύξησε τη διαφορά του με τον τρις παγκόσμιο πρωταθλητή στους 33 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Μαξ Φερστάπεν, ο 18χρονος πιλότος της Red Bull, που έχει κλέψει την παράσταση τόσο με τις οδηγικές ικανότητές του όσο και με το νεαρό της ηλικίας του –βάζοντας σε πολλούς αγώνες (όπως και στον χθεσινό) τα γυαλιά και στους πιο έμπειρους πιλότους μονοθεσίων. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο δεύτερος οδηγός της Mercedes-Benz, Λιούις Χάμιλτον, που παρά την κακή εκκίνηση ανέκτησε τις δυνάμεις του και έπειτα από 53 γύρους κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών. Οι δύο επόμενες θέσεις, η τέταρτη και η πέμπτη, ήταν υπόθεση της Ferrari, με τους δύο οδηγούς της Σεμπάστιαν Φέτελ και Κίμι Ράικονεν να βελτιώνουν την εικόνα τους στο απαιτητικό γκραν πρι της Σουζούκα. Η Σουζούκα αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά ότι είναι μια πίστα για οδηγούς παλιάς σχολής, χάρη στις γρήγορες στροφές της και τις μικρές περιοχές διαφυγής. Σε αντίθεση με την πίστα στη Μαλαισία, η ιαπωνική πίστα είναι στενή, κάτι που καθιστά δύσκολα τα προσπεράσματα.

Τα σενάρια για το φινάλε

Συνολικά, στη βαθμολογία των οδηγών ο Ρόσμπεργκ έφτασε τους 313 βαθμούς ενώ ο Χάμιλτον ακολουθεί με 280 β. Ακολουθεί ο Ρικιάρντο με 212 βαθμούς. Για να καταφέρει ο Ρόσμπεργκ να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα θα πρέπει – κάθε φορά που κερδίζει ο Χάμιλτον – να τερματίζει δεύτερος και μια ακόμη φορά τρίτος. Ο επόμενος γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 23 Οκτωβρίου, με τον θίασο της Formula 1 να μεταφέρεται στις ΗΠΑ. Το πρωτάθλημα εισέρχεται στην τελική του ευθεία τον Νοέμβριο με τρία γκραν πρι: Στις 6 Νοεμβρίου με το γκραν πρι στο Μεξικό, ακολουθεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου, το γκραν πρι στη Βραζιλία και το πρωτάθλημα τελειώνει στο Αμπου Ντάμπι στις 27 Νοεμβρίου.