Κατά δεκάδες εγκαταλείπουν τον Ντόναλντ Τραμπ και την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο τα στελέχη των Ρεπουμπλικανών από το Σάββατο, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που τον δείχνει να κάνει σεξιστικές, χυδαίες και προσβλητικές δηλώσεις για γυναίκες. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό αποτελεί το τελικό πλήγμα για την εκστρατεία του, βυθίζοντας το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε κρίση μόλις έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Νοεμβρίου.

Φοβούμενοι ότι η υποψηφιότητα του Τραμπ με τις απαράδεκτες δηλώσεις, που συνεχίζουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, θα εκτροχιάσει εντελώς τη δυναμική του κόμματος, είναι πολλοί οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και βουλευτές που έσπευσαν να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς εκείνον, με κάποιους από αυτούς να απαιτούν και την παραίτησή του. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει και ως απάντηση ανήρτησε στο twitter τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει παλαιότερα μια γυναίκα για βιασμό της από τον Μπιλ Κλίντον.

Στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε ακούγεται ο Ντόναλντ Τραμπ να πηγαίνει μαζί με τον παρουσιαστή της εκπομπής «Access Hollywood» του NBC Μπίλι Μπους, με αυτοκίνητο, για να βιντεοσκοπήσουν μέρος της εκπομπής, το καλοκαίρι του 2005. Ο Τραμπ φορά μικρόφωνο και συνομιλεί με τον παρουσιαστή (που είναι εξάδελφος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ) περιγράφοντας την προσπάθειά του να κάνει σεξ με μια γυναίκα. «Προσπάθησα να την πηδήσω. Ηταν παντρεμένη». – «Την προσέγγισα σαν να ήταν πουτ…α, αλλά δεν μπορούσα να την καταφέρω». – «Απλά αρχίζω να τις φιλάω». – «Οταν είσαι σταρ, σε αφήνουν να το κάνεις». – «Τις πιάνεις από το… μ… Μπορείς να κάνεις ό,τι θες».

Ο σάλος που έχει ξεσηκωθεί στις ΗΠΑ είναι άνευ προηγουμένου για προεκλογική εκστρατεία, με τους Δημοκρατικούς να δράττονται της ευκαιρίας και να επιμένουν στην άποψή τους ότι ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για πρόεδρος των ΗΠΑ. Ακόμα και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Μάικ Πενς εξέδωσε εντονότατη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ως πατέρας και σύζυγος προσβλήθηκα από τις λέξεις και τις πράξεις». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η ανακοίνωση της συζύγου του Ντόναλντ, Μελάνια Τραμπ, σε μια προσπάθεια να μη χαθούν όλες οι γυναικείες ψήφοι για τον νεοϋορκέζο επιχειρηματία.

Ο Τραμπ μπορεί να θέλει να περάσει το όλο συμβάν ως ένα ατόπημα, όμως αναμενόταν το θέμα αυτό να κυριαρχήσει στο δεύτερο ντιμπέιτ με τη Χίλαρι Κλίντον που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα. Ο 70χρονος Τραμπ μπορεί να δικαιολογήθηκε, αλλά νέες αποκαλύψεις δείχνουν ότι δεν ήταν μια «κακιά στιγμή», αλλά μάλλον θέμα χαρακτήρα. Χθες το CNN δημοσιοποίησε σειρά συνεντεύξεων του Τραμπ με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Χάουαρντ Στερν, όπου ο μεγιστάνας δείχνει να δίνει την άδειά του να χαρακτηριστεί η κόρη του Ιβάνκα «μ@@@@ρα». Επίσης χθες ορίστηκε ακρόαση για μήνυση που έχει υποβάλει γυναίκα εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ με την κατηγορία ότι τη βίασε όταν ήταν 13 ετών, το 1994.

Λόγω των αντιδράσεων, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν ακύρωσε την πρόσκληση προς τον Τραμπ σε προεκλογική εκδήλωση στο Ουισκόνσιν, δηλώνοντας ότι «αρρώστησε» βλέποντας το βίντεο, αλλά απέφυγε να ζητήσει ρητά την παραίτηση του υποψηφίου. «Ελπίζω ο κ. Τραμπ να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση με την αρμόζουσα σοβαρότητα και να εργαστεί ώστε να αποδείξει σε αυτήν τη χώρα ότι έχει μεγαλύτερο σεβασμό στις γυναίκες απ’ ό,τι δείχνει σε αυτό το βίντεο» σχολίασε. Ομως ο Τζον Θιουν, ο τρίτος στη σειρά ιεραρχίας γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, ζήτησε την άμεση παραίτηση του Τραμπ από την υποψηφιότητα προκειμένου να ανοίξει γρήγορα ο δρόμος για τον νυν υποψήφιο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Οι επιθέσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία το 2008 Τζον ΜακΚέιν δήλωσε ότι ανακαλεί την υποστήριξή του στον Τραμπ και στο ψηφοδέλτιο στις 8 Νοεμβρίου θα γράψει το όνομα ενός «καλού συντηρητικού» πολιτικού. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αγωνίζεται να βρει την κατάλληλη απάντηση σε αυτή την κρίση που απειλεί να υπονομεύσει όχι μόνο την υποψηφιότητα του Τραμπ, αλλά και τις πλειοψηφίες που έχει κατακτήσει στη Βουλή και τη Γερουσία. Ομως οι πιθανότητες να ανακάμψει είναι πλέον λίγες. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος μπορεί να ζήτησε συγγνώμη, ωστόσο αμέσως μετά επιτέθηκε στη Χίλαρι λέγοντας ότι τα σχόλιά του ήταν λιγότερο προσβλητικά από τις σεξουαλικές περιπέτειες του συζύγου της, πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ λέξεων και πράξεων άλλων ανθρώπων» είπε. «Ο Μπιλ Κλίντον κακοποίησε στην πραγματικότητα γυναίκες και η Χίλαρι εκφόβισε, επιτέθηκε, ντρόπιασε και τρόμαξε τα θύματά του. Θα τα πούμε με περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες» απείλησε.

Είπε για εκείνες

Νάνσι O’ΝΤελ

«Προσπάθησα να την πηδήξω, ήταν παντρεµένη, την προσέγγισα σαν να ήταν πουτάνα, αλλά δεν µπόρεσα να την καταφέρω (…). Απλά αρχίζω να τις φιλάω, όταν είσαι σταρ σε αφήνουν να το κάνεις. Τις πιάνεις από το µ…, µπορείς να κάνεις ό,τι θες».

Ο Ντόναλντ Τραμπ (πιθανότατα) για την παρουσιάστρια Νάνσι Ο’Ντελ το 2005.

Αλίσια Ματσάδο

«Με αποκαλούσε Μις Πίγκι. Επαθα κατάθλιψη. Υπέφερα από ανορεξία και βουλιµία επί πέντε χρόνια».

Αλίσια Ματσάδο, Μις Κόσμος 1996, σε συνέντευξή της τον Μάιο του 2016.

Ιβάνα Τραµπ

«Το µεγαλύτερο λάθος µου ήταν ότι την άφησα να κάνει κουµάντο σε ένα από τα καζίνα µου και στο Plazza Hotel. Στο σπίτι, αντί να µιλάει για ελαφρά θέµατα, ήθελε να µιλάει για δουλειές. Δεν θα το κάνω ποτέ πια µε µια σύζυγο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ το 1997 για την πρώτη σύζυγό του Ιβάνα Τραμπ.

Ιβάνκα Τραµπ

«Εάν δεν ήµουν πατέρας της, µπορεί και να της ζητούσα να βγούµε έξω».

Ο Ντόναλντ Τραμπ το 2006 στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του ABC «The View» για την κόρη του Ιβάνκα Τραμπ.

Μέγκιν Κέλι

«Εβλεπες το αίµα να στάζει από τα µάτια της, αίµα έτρεχε και από άλλα σηµεία του σώµατός της».

Ο Ντόλναντ Τραμπ τον Αύγουστο του 2015 για τη Μέγκιν Κέλι, δημοσιογράφο του Fox News και συντονίστρια ενός ντιμπέιτ ανάμεσα σε υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών.

Μελάνια Τραµπ

«Είναι απίστευτη στο κρεβάτι. Δεν θέλει να το λέω, αλλά είναι».

Ο Ντόναλντ Τραμπ για την τρίτη σύζυγό του Μελάνια Τραμπ στο τηλεοπτικό «Howard Stern Show» το 2004.