Μία αντιπολιτευόμενη εφημερίδα με εξήντα χρόνια ζωής και τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα αναστέλλει αιφνιδιαστικά τη λειτουργία της. Η κυβέρνηση καλοδέχεται μια «λογική επιχειρηματική απόφαση». Ομως από τους σοκαρισμένους δημοσιογράφους της εφημερίδας μέχρι τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση και από τους 2.000 πολίτες που έσπευσαν αυθόρμητα να διαμαρτυρηθούν μπροστά στο Κοινοβούλιο μέχρι τον πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, όλοι δηλώνουν βέβαιοι πως τα οικονομικά προβλήματα της εφημερίδας είναι απλώς ένα «άλλοθι» και ο πραγματικός λόγος αναστολής της λειτουργίας της είναι «πολιτικός», καταγγέλλοντας ακόμα ένα πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα του εθνολαϊκιστή Βίκτορ Ορμπαν, Ουγγαρία.

Οι δημοσιογράφοι της «Nepszabadsag» («Ελεύθερος Λαός») δεν ενημερώθηκαν προκαταβολικά για την απόφαση της διοίκησης, του ομίλου Mediaworks –ιδιοκτησίας αυστριακού μεγιστάνα του Τύπου που αγόρασε πολλές ουγγρικές εφημερίδες το 2004. «Η χώρα έμαθε για την αναστολή πριν από εμάς… Η πρώτη μας σκέψη ήταν πως είχε γίνει πραξικόπημα», επεσήμαναν το Σάββατο στη σελίδα της «Nepszabadsag» στο facebook. Λίγο νωρίτερα, ο Mediaworks είχε ανακοινώσει πως οικονομικοί λόγοι –το τιράζ της «Nepszabadsag» συρρικνώθηκε κατά 74%, δηλαδή κατά 100.000 φύλλα, την τελευταία δεκαετία, και ο όμιλος έχασε κάπου 16,4 εκατ. ευρώ –επιβάλλουν την αναστολή κυκλοφορίας της εφημερίδας έως ότου «βρεθεί ένα καλύτερο οικονομικό μοντέλο». «Είμαστε σε κατάσταση σοκ», δήλωνε ένας από τους δημοσιογράφους που είχαν μάταια επιχειρήσει να μπουν νωρίτερα στα γραφεία για να εργαστούν. «Φυσικά και θα πουν πως είναι μια οικονομική απόφαση αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την ερευνητική δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου». Πριν από το δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου που οργάνωσε ο Ορμπαν εναντίον των προσφύγων, η «Nepszabadsag» είχε δημοσιεύσει πολλά ρεπορτάζ για σκάνδαλα με εμπλεκόμενους όπως ο διοικητής της εθνικής τράπεζας Γκιόργκι Ματόλτσι και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ανταλ Ρόγκαν, δύο προστατευόμενοι του Βίκτορ Ορμπαν. «Εξω ο Ορμπαν!», φώναζαν οι 2.000 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το Κοινοβούλιο κρατώντας φύλλα της εφημερίδας. «Εχουμε δει αυτά τα τελευταία χρόνια όλες τις προσπάθειες που γίνονται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου αλλά αυτή τη φορά το παράκαναν!», δήλωσε μια διαδηλώτρια.

Ο εθνολαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει κατηγορηθεί πολλάκις για προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης από όταν ανέλαβε την εξουσία, το 2010. Πολλές εφημερίδες και άλλα μίντια έχουν εξαγοραστεί από ολιγάρχες φίλα προσκείμενους στην κυβέρνησή του. Περισσότεροι από 1.000 δημοσιογράφοι απολύθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση το 2011. Την ίδια χρονιά, απαγορεύτηκε η μετάδοση του αντιπολιτευόμενου ιδιωτικού σταθμού Klubradio. Επιπλέον, η κυβέρνηση Ορμπαν χρησιμοποιεί τη διαφημιστική πίτα ώστε να επιβραβεύει τα έντυπα που προωθούν τις ιδεολογικές της μάχες –και να τιμωρεί τα υπόλοιπα. «Είναι πολύ σύνηθες σε μη δημοκρατικά συστήματα να κλείνουν εχθρικές εφημερίδες που ενοχλούν την εξουσία αποκαλύπτοντας, για παράδειγμα, κατάφωρες περιπτώσεις διαφθοράς. Αυτό ακριβώς συνέβη με τη “Nepszabadsag”», δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα.