Είναι Κυριακή απόγευμα. Οι συνάδελφοί μου προσπαθούν να μπουν στα γραφεία τους στη Βουδαπέστη. Ομως η πόρτα είναι κλειστή. Χτυπούν, καλούν τον ρεσεψιονίστ που βρίσκεται μέσα, όμως εκείνος δεν μπορεί να την ανοίξει. Βρίσκονται έξω από τα νέα γραφεία της «Nepszabadsag», της μεγαλύτερης αριστερής εφημερίδας της Ουγγαρίας, όπου υποτίθεται ότι θα μετακόμιζαν χθες. Οι εξήντα δημοσιογράφοι που ήθελαν να πάνε στη δουλειά γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν. Μόλις το Σάββατο έλαβαν επιστολή από τον εκδότη, που τους έλεγε ότι μπήκε λουκέτο. Τα email μπλοκαρίστηκαν αμέσως. Ηταν μια εντελώς αναπάντεχη εξέλιξη, αν και οι φήμες κυκλοφορούσαν καιρό.

Η «Nepszabadsag» ήταν στόχος του αυταρχικού καθεστώτος του Ορμπαν εδώ και καιρό. Η εφημερίδα στεκόταν κριτικά απέναντι στις εθνικιστικές και λαϊκιστικές του πολιτικές. Αποκάλυπτε διαρκώς περιπτώσεις κρατικής διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, καθώς και τον πολυτελή τρόπο ζωής κυβερνητικών αξιωματούχων. Είναι αλήθεια ότι τα οικονομικά της «Nepszabadsag» δεν ήταν καλά, αλλά το ίδιο ισχύει και για όλα τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης, καθώς δέχονται πολλές πιέσεις και δεν παίρνουν καμία κρατική διαφήμιση.

Ο εκδότης εξήγησε ότι το λουκέτο οφείλεται σε οικονομικούς λόγους. Οτι οι ζημίες τα τελευταία 10 χρόνια έφθασαν τα 16,5 εκατ. ευρώ. Ομως αυτό δεν μπορεί να είναι η δικαιολογία για το απότομο κλείσιμο της έντυπης και της ψηφιακής έκδοσης. Ο πραγματικός λόγος ήταν για να σωπάσει μια ισχυρή και δημοφιλής αντικυβερνητική φωνή.

Οι συνάδελφοι που χθες χτυπούσαν μάταια την πόρτα της εφημερίδας ελπίζουν να επιστρέψουν στη δουλειά και κυρίως θέλουν να στρέψουν το ενδιαφέρον στην κατάσταση. «Ολοι μας είμαστε ενωμένοι και θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία –που είναι σημαντική για τη δημοκρατία. Θα αντισταθούμε σε όποια οικονομική και πολιτική πίεση την υπονομεύει», γράψαμε στην ανακοίνωση.

Η Καταλίν Χαλμάι είναι δημοσιογράφος της «Nepszabadsag», ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες