«Θάνατος, παραίτηση ή άλλοι λόγοι». Αυτή είναι η φράση στο άρθρο 9 του καταστατικού του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που ορίζει «την αναπλήρωση κενών θέσεων στις υποψηφιότητες». Και όλοι ασχολούνται πλέον με το άρθρο 9 καθώς πληθαίνουν οι φωνές προς το κόμμα για να εκδιώξει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ομως στην πραγματικότητα, με τόσο λίγο χρόνο να απομένει, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν εάν εκείνος δεν αποχωρήσει οικειοθελώς.

Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η εθνική επιτροπή του κόμματος θα πρέπει είτε να συγκαλέσει τους 2.472 συνέδρους να ψηφίσουν και πάλι – κάτι που θεωρείται αδύνατο σε αυτό το στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας – ή η ίδια η επιτροπή, τα 160 μέλη της οποίας εκπροσωπούν όλες τις πολιτείες, θα πρέπει να επιλέξει τον αντικαταστάτη. Δηλαδή ο νυν υποψήφιος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν θα αναλάβει αυτομάτως το χρίσμα, αφού η επιτροπή μπορεί να επιλέξει οποιονδήποτε για να καλύψει το κενό.

Ωστόσο ο Τραμπ έχει κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να τους διευκολύνει με την παραίτησή του. Αποκλείοντας το ενδεχόμενο του θανάτου, μένει αυτό που στο επίμαχο άρθρο αναφέρεται ως «άλλοι λόγοι». Η αοριστία είναι ανοικτή σε ερμηνείες και το άρθρο 9 στην πραγματικότητα δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, επομένως δεν έχουν δοκιμαστεί και τα όριά του. Η τελευταία φορά που προεδρικός υποψήφιος εγκατέλειψε τον αγώνα ήταν το 1972. Ηταν ο Δημοκρατικός Τόμας Ιγκλετον που αναγκάστηκε να αποχωρήσει όταν έγινε γνωστό ότι πάσχει από κατάθλιψη.

Ορισμένοι έχουν υπονοήσει ότι υπάρχει μια «ευρύτερη ερμηνεία», δηλαδή ότι αφορά και το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλήματος από έναν υποψήφιο ή προδοσία. Αλλά σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ερμηνεία, οπότε ο Τραμπ θα μπορούσε να προσφύγει στα δικαστήρια για να δικαιωθεί.

Ετσι κι αλλιώς, όπως επισημαίνει και το BBC, ακόμα και εάν διέπραττε εγκληματική πράξη, δεν θα του απαγορευόταν να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία, ενώ εάν εκλεγεί «ίσως μπορέσει να δώσει χάρη στον εαυτό του…». Ο χρόνος μετράει υπέρ του Τραμπ για το θέμα αυτό, αφού το κόμμα δεν προλαβαίνει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στις 9 Νοεμβρίου να τροποποιήσει το άρθρο 9 ακόμα κι εάν το αποφασίσει.

Θέμα θα προκύψει και με τους πολίτες που έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο. Πολλές πολιτείες έχουν χρονικά περιθώρια για το «κλείδωμα» του ονόματος του υποψηφίου έτσι ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα στη διαδικασία. Ετσι αυτά τα ψηφοδέλτια -κυρίως σε κρίσιμες πολιτείες για τους Ρεπουμπλικανούς όπως η Φλόριδα και η Βόρεια Καρολίνα – φέρουν το όνομα του Τραμπ και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.