Η πολιτική αντιπαράθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φαίνεται εξωτική καμιά φορά στους Ευρωπαίους, γράφει στο κύριο άρθρο της η γαλλική «Monde». Πολλές φορές γίνεται εντυπωσιακή, ενώ άλλες βουλιάζει στην ιδιωτική ζωή των υποψηφίων. Ή, τα τελευταία χρόνια, ασφυκτιά από τον ιδεολογικό σεκταρισμό ενός από τα δυο μεγάλα κόμματα – των Ρεπουμπλικανών. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφυλίσει την αντιπαράθεση σε μια χυδαιότητα όπως ποτέ κανένας υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο δεν το είχε κάνει από τη γέννηση της αμερικανικής ένωσης. Αυτός ο άνθρωπος – επισημαίνει η «Monde» – συνιστά απειλή για τη δημοκρατία.

Τι είναι ο Τραμπ; Ενας άνθρωπος που εκθειάζει την άγνοιά του ως απόδειξη του γεγονότος ότι δεν ανήκει στις ελίτ, κάτι που υποτίθεται ότι του προσδίδει μια φυσική ανωτερότητα σε σχέση με τους αντιπάλους του. Είναι ένας άνθρωπος που ψεύδεται με τέτοιο τρόπο ώστε έχει σχεδόν εξουδετερώσει την ίδια την έννοια του ψεύδους. Στο σύμπαν του Ντόναλντ Τραμπ, τα ίδια τα γεγονότα είναι «ελιτίστικα» και δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο στην άποψη που έχει για τον κόσμο και θέλει να μας επιβάλει αυτός ο βασιλιάς των τηλεοπτικών ριάλιτι.

Ο Τραμπ απέκτησε μέρος της φήμης του ως περσόνα της τηλεόρασης. Η «συμβολή» του στην πολιτική είναι ότι μετέφερε στην πολιτική αρένα τις αρχές των τηλεοπτικών ριάλιτι. Με άλλα λόγια, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή τραβώντας όλο και πιο μακριά τα όρια της χυδαιότητας. Στο όνομα του «ομιλείν αληθώς» και του αγώνα απέναντι στο «πολιτικώς ορθό» ξεπεράστηκε το κατώφλι του απαράδεκτου. Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε στους ψηφοφόρους ότι είναι απολύτως ικανοποιημένος από το μέγεθος του πέους του.

Ειρωνεύτηκε για την εμφάνισή του έναν από τους αντιπάλους του. Χρησιμοποίησε όρους ανοικτά ρατσιστικούς. Αφησε να εννοηθεί ότι οι θιασώτες της πλήρους ελευθερίας της οπλοκατοχής μπορούν να βρουν έναν τρόπο να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με τη Χίλαρι Κλίντον. Αυτός, ο εκπρόσωπος αυτών που δεν έχουν φωνή, των θυμάτων της παγκοσμιοποίησης, υπερηφανεύεται ότι δεν πληρώνει φόρους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ – καταλήγει η «Monde» – κάνει τη χυδαιότητα και τη λεκτική βία στην πολιτική να φαίνονται απολύτως φυσικές. Φυσικά πάντα «για αστείο» και πάντα στο όνομα του αγώνα κατά της μοναδικής σκέψης. Για να υποβιβάσει τις αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη σεξουαλική ζωή, εμφανίστηκε δημοσίως με τέσσερα υποτιθέμενα θύματα του Μπιλ Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποβαθμίσει την αμερικανική δημοκρατία. Θα έκανε κάτι περισσότερο εάν έμπαινε στον Λευκό Οίκο. Θα την απειλούσε.