Ακόμα κι αν ο Τραμπ μπορέσει να κρατηθεί στον αγώνα για τον Λευκό Οίκο, ο μεγάλος ηττημένος είναι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στις γραμμές του μπορεί να μην εκδηλωθεί μέχρι τις εκλογές της 9ης Νοεμβρίου, όμως η μάχη για το μέλλον του κόμματος έχει ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα.

Τουλάχιστον 160 από τους 331 Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες, γερουσιαστές και βουλευτές έχουν καταδικάσει τα σχόλια του Τραμπ για τις γυναίκες και 30 τού έχουν ζητήσει να αποσυρθεί. Και μετά τη δεύτερη τηλεμαχία, όπου ο Τραμπ διαφώνησε δημόσια με τις απόψεις του αντιπροέδρου του Μάικ Πενς για τη Συρία, φαίνεται ότι βαθαίνει και το χάσμα μεταξύ των δύο ανδρών. Μια μέρα νωρίτερα ο Πενς είχε καταδικάσει τα σχόλια μισογυνίας του Τραμπ.

Ολες οι χθεσινές εφημερίδες στις ΗΠΑ που σχολιάζουν το ντιμπέιτ κάνουν λόγο για «αιματοχυσία» μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και αναρωτιούνται εάν η εμφάνιση του Τραμπ την επίσπευσε ή την επιβράδυνε. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί με τον υποψήφιο του κόμματος, ούτε να κάνει δηλώσεις στήριξης. Καθώς δεν υπάρχει χρόνος για την αντικατάσταση του Τραμπ στη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών προσπαθεί να αποδεχθεί πως πλέον υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες εκλογές του Τραμπ, καθώς θεωρείται ότι εκατομμύρια μετριοπαθείς υποστηρικτές του κόμματος θα επιλέξουν να μείνουν σπίτι τους και να μη φθάσουν στις κάλπες. Και όλοι φοβούνται ότι στις επόμενες εκλογές για τη Γερουσία οι ίδιοι ψηφοφόροι θα απέχουν, με αποτέλεσμα οι Ρεπουμπλικανοί να κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο αυτού του σώματος.

Οι επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ επιτέθηκαν στα στελέχη που τον εγκαταλείπουν – οι περισσότεροι εκ των οποίων τον είχαν συμβουλεύσει να μην αναφερθεί στις εξωσυζυγικές σχέσεις του Μπιλ Κλίντον. Φυσικά εκείνος τους αγνόησε. Πολλοί ομοϊδεάτες του αντέδρασαν έντονα και στο γεγονός ότι απείλησε την Κλίντον με φυλάκιση. «Οι υποψήφιοι που κερδίζουν δεν απειλούν τους αντιπάλους του με φυλακή. Οι πρόεδροι δεν απειλούν άλλους με δίωξη.

Ο Τραμπ έκανε λάθος» έγραψε στο twitter ο Αρι Φλάισερ, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Τζορτζ Μπους. Ο Τραμπ είναι πληγωμένος και θυμωμένος και έτσι πιο απρόβλεπτος από ποτέ. Για εκείνον ο επόμενος μήνας είναι η τελευταία ζαριά.

Οι Ρεπουμπλικανοί όμως θα πρέπει να ζήσουν με τις βαριές επιπτώσεις αυτής της καταστροφικής προεκλογικής εκστρατείας.