Στόχο για μείωση του χρέους στο 45% του ΑΕΠ στα μέσα της δεκαετίας του 2020 έχει βάλει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας.

Στην ετήσια ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μάικλ Νούναν ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη μείωση του εθνικού χρέους γρηγορότερα απ’ ό,τι απαιτούν οι κανονισμοί της ΕΕ, με στόχο αυτό να φθάσει στα επίπεδα του 45% του ΑΕΠ έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Εξήγγειλε παράλληλα περικοπές φόρων και αυξήσεις δαπανών συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο, προκειμένου η κυβέρνηση να βοηθήσει τις επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του Brexit.

Σύμφωνα με τη «WSJ», η ιρλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα αυξηθεί με πιο γρήγορο ρυθμό από την υπόλοιπη ευρωζώνη τόσο φέτος όσο και του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι οι στενοί εμπορικοί και χρηματοοικονομικοί δεσμοί της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν την καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη σε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Νούναν ανακοίνωσε αύξηση των δαπανών και μείωση των φόρων κατά 1,3 δισ. ευρώ, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αλλαγής το ταχύτερο δυνατό της πολιτικής λιτότητας των τελευταίων ετών.

Ο υπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πετύχει τον στόχο για μείωση του χρέους στο 45% του ΑΕΠ ώς τα μέσα της δεκαετίας του 2020 ή και αργότερα, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη.

Σημειωτέον ότι το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας εκτοξεύτηκε πάνω από το 120% του ΑΕΠ μετά την κατάρρευση του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα το 2008, ενώ βρισκόταν κάτω από το 25% πριν από το 2007. Φέτος αναμένεται να πέσει στο 76% του ΑΕΠ.