Στην πλήρη «γερμανοποίηση» του ΟΤΕ και στον περαιτέρω περιορισμό της εκπροσώπησης του ελληνικού δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, οδηγεί η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ποσοστού 5% από τις μετοχές που κατέχει το δημόσιο στον OΤΕ.

Στόχος της κίνησης αυτής, που αποτελούσε άλλο ένα προαπαιτούμενο της συμφωνίας της σημερινής κυβέρνησης με τους δανειστές, είναι το 5% να πουληθεί -στη συνέχεια- από το ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα το 40% του ΟΤΕ ελέγχεται από την Deutsche Telekom, το το 10 % από το Ελληνικό Δημόσιο (το 6% άμεσα από το Δημόσιο και το 4% έμμεσα μέσω του ΙΚΑ)και το υπόλοιπο 50% βρίσκεται στα χέρια θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.

Η μεταφορά του 5% των μετοχών του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ αποτέλεσε ένα από τα σίριαλ των τελευταίων μηνών, καθώς χρειάστηκε να τροποποιηθεί και η συμφωνία των μετόχων του ΟΤΕ, ώστε το δημόσιο να διατηρήσει ορισμένα από τα δικαιώματα που προέβλεπε η αρχική συμφωνία με τον γερμανικό όμιλο.

Επισήμως, για την τροποποίηση της συμφωνίας των μετόχων του ΟΤΕ, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης ούτε από την Deutsche Telekom. Η μόνη επίσημη αναφορά που γίνεται σε αυτή, είναι στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2016, δηλαδή Σάββατο (μη εργάσιμη μέρα), η οποία έχει τίτλο: «Τροποποίηση της από 14.5.2008 Συμφωνίας Μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom».

Ωστόσο, η απόφαση αυτή καταλήγει στο ότι εγκρίνεται το συνημμένο σχέδιο τροποποίησης της συμφωνίας των μετόχων στον ΟΤΕ, χωρίς όμως να παρατίθεται το συνημμένο αρχείο με τη συμφωνία, ενώ παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να την υπογράψει.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη νέα συμφωνία μετόχων του ΟΤΕ διατηρούνται ορισμένα βασικά βέτο του δημοσίου, γεγονός που θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι διαπραγματεύτηκε και «κέρδισε» να μην φύγει εντελώς από τον ΟΤΕ το «μάτι» του δημοσίου. Την ίδια στιγμή, είναι γνωστό ότι και η γερμανική εταιρεία Deutsche Telekom, βασικός μέτοχος της οποίας είναι το γερμανικό δημόσιο, δεν επιθυμεί να έχει τριβές με την ελληνική κυβέρνηση.

Βάσει της συμφωνίας των μετόχων που είχε υπογραφεί το 2008, το ελληνικό δημόσιο διατηρούσε δικαίωμα βέτο για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και της διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, ενώ εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ με 5 μέλη (πληροφορίες αναφέρουν ότι με την τροποποίηση της συμφωνίας θα μείνουν 2 μέλη). Επίσης, διατηρούσε δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις όπως είναι η αλλαγή έδρας της επιχείρησης, ζητήματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, έκτακτα μερίσματα, απαγόρευση διαγραφής των μετοχών της εταιρίας από το Χρηματιστήριο κ.λ.π.

Όπως αναφερόταν ρητά στη συγκεκριμένη συμφωνία, εάν το ποσοστό του δημοσίου μειωθεί κάτω από το 5% (μετά τη νέα μεταβίβαση του 5% στο ΤΑΙΠΕΔ, το δημόσιο θα μείνει με το 1% και τα δικαιώματα ψήφου του 4% του ΙΚΑ) χάνει όλα τα βέτο. Πλέον πέρα από το τι θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία μετόχων για τον ΟΤΕ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στο τίμημα με το οποίο θα πουληθεί το επιπλέον ποσοστό στην Deutsche Telekom. Το ποσοστό αυτό χρηματιστηριακά αποτιμάται σήμερα περίπου στα 190 εκατ. ευρώ.