Πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς την Εφορία τουλάχιστον έως το τέλος του 2017 προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ορθώσει οχυρά για τις πλέον αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και να περιορίσει το πολιτικό κόστος που δημιουργείται. Οι κινητοποιήσεις και οι εικόνες από τα ειρηνοδικεία όπου κάθε Τετάρτη βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα οφειλετών για χρέη προς τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο στοιχειώνουν ήδη την κυβέρνηση ιδίως όταν αντιπαραβάλλονται με τα νωπά συνθήματα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Η συμφωνία με τους δανειστές έχει προβλέψει όρια προστασίας για την πρώτη κατοικία για όσους έχουν κόκκινα δάνεια, αλλά για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο είναι ικανά να βγάλουν στο σφυρί ακόμα και την πρώτη κατοικία. Το κενό αυτό επιχειρεί να κλείσει τώρα η κυβέρνηση και πληροφορίες αναφέρουν ότι η εντολή του Πρωθυπουργού είναι η προώθηση τροπολογίας το συντομότερο δυνατό στη Βουλή.

Το σενάριο πάνω στο οποίο γράφονται οι νομοθετικές διατάξεις προβλέπει καθιέρωση ορίων προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς αντίστοιχων με αυτά για τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές.

Ετσι, ο πήχης μπαίνει στα 180.000 αντικειμενικής αξίας προκειμένου για άγαμους με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Παράλληλα, προβλέπεται και εισοδηματικό κριτήριο. Από τους πλειστηριασμούς της Εφορίας θα προστατεύονται οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) στο ύψος των 13.906 ευρώ για άγαμους και 23.659 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 5.714 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά.

Στο σχέδιο τροπολογίας που έχει ήδη καταρτιστεί μάλιστα προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες, τελωνεία) και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2017, με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό, η ψήφιση της τροπολογίας θα βάζει φρένο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα και σχετικά μικρής αξίας σπίτια. Δεν θα παγώνουν όμως οι κατασχέσεις ή οι δεσμεύσεις ακινήτων για χρέη προς την Εφορία, ούτε βέβαια όλα τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία βρίσκονται σήμερα στη διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων οργάνων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πηγές της ΓΓΔΕ οι οποίες ρωτήθηκαν για τις διαστάσεις που έχουν λάβει οι πλειστηριασμοί ακινήτων εξαιτίας χρεών προς το Δημόσιο διευκρινίζουν ότι το μέτρο των πλειστηριασμών αποτελεί την έσχατη λύση στα χέρια των προϊσταμένων των αρμοδίων υπηρεσιών που προχωρούν στην εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Επισημαίνουν παράλληλα ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι εξαιτίας της έλλειψης υπερθεματιστών. Πλειστηριασμοί όμως γίνονται ακόμα και για πρώτη κατοικία.

Ακίνητα στο σφυρί

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω της ιστοσελίδας της (www.publicrevenue.gr) έχει ανακοινώσει πρόγραμμα 21 πλειστηριασμών ακινήτων έως τα μέσα Νοεμβρίου, μεταξύ των οποίων διαμερίσματα, αγροτεμάχια, οικόπεδα και μία ξενοδοχειακή μονάδα στο Κιλκίς, η οποία βγαίνει στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς 1,920 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ένα πρώτο πακέτο περίπου 2.000 ακινήτων που σχεδιάζουν να βγάλουν σε πλειστηριασμούς το αμέσως επόμενο διάστημα.