Από τις τράπεζες και όχι από τους υφιστάμενους μετόχους της Forthnet, καλύφθηκε τελικά κατά τα 2/3 το μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο (ΜΟΔ) της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, οι πιστώτριες τράπεζες θα καλύψουν τα 70 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 99 εκατ. ευρώ που ζητούσε η Forthnet, ώστε να προχωρήσει η αναχρηματοδότηση των δανείων της εταιρείας, που ανέρχονται συνολικά σε 325 εκατ. ευρώ.

Οι πιστώτριες τράπεζες (κυρίως η Εθνική, η Πειραιώς και η Alpha) με τον τρόπο αυτό, μπορούν πλέον -εφόσον το αποφασίσουν- να μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε μετοχές, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της Forthnet.

Πάντως, με την ολοκλήρωση του σχεδίου αναχρηματοδότησης δανεισμού, λύνονται τα χέρια της διοίκησης της Forthnet. Η τελευταία ανακοίνωσε επισήμως την Τρίτη, πως καλύφθηκε από τράπεζες, με ποσό 70 εκατ. ευρώ, το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο (ΜΟΔ) που είχε ενταχθεί στο σχέδιο ρύθμισης των δανείων της εταιρείας, όπως είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Το ΜΟΔ ήταν το τελευταίο βήμα του συγκεκριμένου σχεδίου και πλέον η διοίκηση της εταιρείας μπορεί να λειτουργήσει απαλλαγμένη από το βραχνά του ληξιπρόθεσμου δανεισμού. Το σύνολο του δανεισμού της Fοrthnet είναι πλέον μακροπρόθεσμος και με αρκετά ελκυστικούς όρους, εξέλιξη που επιτρέπει στη διοίκηση να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών σε μια αγορά που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο.

Επίσης, στην αγορά των τηλεπικοινωνιων επισημαίνουν πως με τη Fοrthnet να διαθέτει πλέον έναν ισολογισμό, χωρίς ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, η διοίκησή της μπορεί να προσελκύσει ευκολότερα νέους επενδυτές που θα στηρίξουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της. Μάλιστα, η προσέλκυση των συγκεκριμένων επενδυτών μπορεί να γίνει πλέον με απλούστερη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω των τραπεζών, οι οποίες έχουν πλέον στη διάθεσή τους το ΜΟΔ και της διοίκησης.

Εξαιτίας της μη συμμετοχής τους στο μετατρέψιμο ομολογιακό θα περιοριστεί αισθητά το ποσοστό που κατέχουν στη Fοrthnet οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι.

Σήμερα, το 33% των μετοχών ελέγχεται από την Wind Hellas, το 22,605% από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Go plc. της Μάλτας (ελέγχεται από τον κρατικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών της Τυνησίας), το 22,605% από την αραβικών συμφερόντων Massar Investments και το 6,506% από την Vodafone Ελλάδος.