Οι προβλέψεις λένε ότι τα «χτυπήματα» θα έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Δέκτης τους ο δημοπράτης του οίκου Σόθμπις και στόχος των επιθέσεων –σε δολάρια, ευρώ ή στερλίνες –θα είναι μερικά από τα «διαμάντια» της συλλογής του Ντέιβιντ Μπάουι. Η αντίστροφη μέτρηση για τη διήμερη δημοπρασία σε τρεις δόσεις που προγραμματίζεται στο Λονδίνο για τις αρχές Νοεμβρίου έχει αρχίσει.

Την ώρα που ορισμένοι στοιχηματίζουν ότι ο τζίρος θα ξεπεράσει τις προβλέψεις (σύμφωνα με τις οποίες θα κυμανθεί ελαφρώς πάνω από τα 12 εκατ. δολάρια) για τα έργα της συλλογής του Λευκού Δούκα που φέρουν υπογραφές όπως των Χένρι Μουρ, Πάμπλο Πικάσο, Μαν Ρέι, Φράνσις Πικάμπια, Μαρσέλ Ντισάν, Ζαν Μισέλ Μπασκιά, Γκίλμπερτ εντ Τζορτζ, Ντέμιαν Χερστ, Κρις Οφίλι, αλλά και Τιντορέτο, κάποιοι άλλοι αμφισβητούν το ενδιαφέρον των 250 και πλέον έργων που δημοπρατούνται, όχι σε εικαστικό επίπεδο, αλλά σχετικά με το κατά πόσο είναι αντιπροσωπευτικά της εκκεντρικής προσωπικότητας του συλλέκτη τους.

Οι πρώτοι εκτιμούν ότι οι τιμές θα εκτοξευθούν πολύ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις, υπολογίζοντας όχι μόνο τις διάσημες υπογραφές που φέρουν τα περισσότερα εξ αυτών, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την προστιθέμενη αξία που τους δίνει το γεγονός ότι ανήκουν σε μια προσωπικότητα όπως του Ντέιβιντ Μπάουι, ο οποίος όχι απλώς παρακολουθούσε την εικαστική παραγωγή κι είχε το κριτήριο να εντοπίζει νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες, αλλά ζωγράφιζε και ο ίδιος. Οι δεύτεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια ιδιαιτέρως καλόγουστη συλλογή η οποία όμως δεν περιέχει τίποτα από το προβοκατόρικο ύφος του δημιουργού της.

Στη βρετανική «Γκάρντιαν» σχολιάζεται ωστόσο η απουσία από τη δημοπρασία έργων του Αντι Γουόρχολ δεδομένου ότι ο Μπάουι είχε γράψει ένα τραγούδι αφιερωμένο σε έναν από τους βασικούς εκφραστές της ποπ αρτ και του οποίου εν γένει αγαπούσε τη φιλοσοφία ζωής, ενώ τον υποδύθηκε επιπλέον το 1996 στην ταινία για τον Μπασκιά, καθώς ο Αντι Γουόρχολ υπήρξε μέντορας του καλλιτέχνη που πέθανε σε ηλικία μόλις 27 ετών από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Ποιος όμως γνωρίζει σε βάθος τα έργα που είχε συγκεντρώσει ο Μπάουι δεδομένου ότι είναι μη καταλογογραφημένα σύμφωνα με τον πρόεδρο του οίκου Σόθμπις στην Ευρώπη Ολιβερ Μπάρκερ και μάλιστα τη στιγμή που εκτός δημοπρασίας έχουν μείνει ορισμένα έργα τα οποία είχαν συναισθηματική αξία;

Οπου κι αν βρίσκεται η αλήθεια, στο σφυρί βγαίνει ένα μικρό μουσείο με έργα που κουβαλούν ιδιαίτερες ιστορίες. Πρόκειται κυρίως για έργα βρετανών καλλιτεχνών των αρχών έως και μέσων του 20ού αιώνα και περιλαμβάνει ζωγραφική, σχέδια, φωτογραφίες, γλυπτική, αλλά και δημιουργίες καλλιτεχνών ακόμη κι από τη Νότια Αφρική. Κι αν το ακριβότερο είναι το «Air Power» του Ζαν Μισέλ Μπασκιά που αναμένεται να φτάσει τα 3,8 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ένας πίνακας που συνδημιούργησε ο Ντέιβιντ Μπάουι με την Ντέμιαν Χερστ το 1995, τη χρονιά που ο δεύτερος κέρδισε το βραβείο Τέρνερ. Διαδικασία που έκανε τον διάσημο μουσικό να αισθανθεί σαν να ήταν τριών ετών όπως έλεγε ο ίδιος και το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 275.000 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα 100 κομμάτια –κυρίως έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα με επίσης διάσημες υπογραφές –τα οποία αναμένεται να προσθέσουν στο ταμείο ακόμη 110.000 ευρώ, ανάμεσά τους πολλά που είχε σχεδιάσει ο εκκεντρικός ιταλός βιομηχανικός σχεδιαστής και ιδρυτής της ομάδας Μέμφις Ετορε Σότσας, όπως το αγαπημένο μαγνητόφωνο του Μπάουι.

INFO

H συλλογή έργων τέχνης του Ντέιβιντ Μπάουι εκτίθεται από σήμερα και ώς τις 15 Οκτωβρίου στο Χονγκ Κονγκ. Από την 1η Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί 10 και 11 Νοεμβρίου σε τρία μέρη. Περισσότερα στο http://www.sothebys.com