Καλογρίτσας, Καλογρίτσας, Καλογρίτσας, Καλογρίτσας. Σαββίδης, Σαββίδης, Σαββίδης, Σαββίδης. Ψυχάρης, Ψυχάρης, Ψυχάρης, Ψυχάρης. Κοντομηνάς, Κοντομηνάς, Κοντομηνάς, Κοντομηνάς, Κοντομηνάς, Παπασταύρου, Σκλαβούνης, τηλεοπτικές άδειες, κανάλια, καναλάρχες, δάνεια κομμάτων και ΜουΜουΕ, Τράπεζα Αττικής, κομματικοί διορισμοί, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη –ιδού με είκοσι τριάντα λέξεις τι ήταν η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Είκοσι λέξεις επαναλαμβανόμενες ένθεν κακείθεν καμιά 200αριά φορές η καθεμιά, προκαλώντας θύελλα χειροκροτημάτων από τους πρόθυμους βουλευτές – χειροκροτητές, ειδικά των δυο μεγάλων κομμάτων, που επιτέλους βρήκαν έναν ρόλο να δικαιώσουν την παρουσία τους. Το αφειδώλευτο χειροκρότημα στους δυο αρχηγούς, διανθισμένο με τις απαραίτητες διακοπές για τη στρατηγική της απορρύθμισης των ομιλητών –ώς και η καημένη Αννα Βαγενά αισθάνθηκε την ανάγκη να πάρει μέρος στη χαρά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κύλησε η χθεσινή συζήτηση και η δική μου απορία είναι πότε θα σταματήσει αυτό το καλαμπούρι –να ανακαλείται στην επικαιρότητα κάθε δεκαπέντε μέρες το θέμα διαφθορά/διαπλοκή από την κυβέρνηση με έναν και μόνο στόχο: να ξεχάσουν οι πολίτες αυτό που βιώνουν καθημερινά. Την προσωπική του τραγωδία ο καθένας. Προκαλούνται συζητήσεις για τη διαφθορά και τη διαπλοκή με χιλιοειπωμένα πράγματα αντί να καθήσουν να συζητήσουν για την οικονομία ή τα εθνικά θέματα. Σύμπτωμα των καιρών και αυτό.

Μεγάλες μπουκιές

Το άλλο που πρέπει να επισημάνω είναι ότι τουλάχιστον ο πρόεδρος Κυριάκος έκλεισε την ομιλία του με δέκα προτάσεις για να χτυπηθεί η διαπλοκή. Καλές οι προτάσεις, ελλιπείς, όχι τόσο αποτελεσματικές, να κάτσουν να το συζητήσουν. Αλλά κανείς δεν μπορεί να του το αμφισβητήσει. Ο άνθρωπος πρότεινε μια σειρά προτάσεων. Δεν έμεινε στην αντιπαράθεση ενός διπόλου Τσίπρα – Μητσοτάκη που δεν οδηγεί πουθενά. Διότι αν δεν υπήρχαν οι προτάσεις του προέδρου Κυριάκου, η συζήτηση δεν θα είχε προχωρήσει πέρα από τα χιλιοειπωμένα, από αυτά που γνωρίζει μέχρι και μια θεια που έχω στα Γιάννινα και περνάει όλη τη μέρα καρφωμένη στα κανάλια, και ξέρει τα πάντα –από το τι φορούσε χτες η Μενεγάκη στην εκπομπή μέχρι πώς την έλεγαν την εταιρεία που είχε ο Παπασταύρου στα Panama Ρapers.

Θα υπογραμμίσω επίσης αυτό που είπε ο Τσίπρας, ότι «εμείς δεν έχουμε δεσμεύσεις, δεν μας έχει κανείς στο τσεπάκι του» που, όπως και να το κάνεις, όπως και να το δεις, είναι μεγάλη κουβέντα. Γιατί αυτό το κακό έχει η Αθήνα, είναι μικρό χωριό και ακούγονται πράγματα. Πολλά και διάφορα.

Στην εύανδρο Ηπειρο, δε, τόπο της κοινής καταγωγής μας, λέγεται υπό τύπον παροιμίας το ακόλουθο: «Μεγάλη μπουκιά τρώγε, μεγάλη κουβέντα μη λες». Δεν μπορεί να του διαφεύγει αυτό…

Ο στόχος ήταν άλλος

Τέλος, ένα άλλο πράγμα που πρέπει να επισημάνω σε σχέση με τη χθεσινή συζήτηση είναι η πλήρης κάλυψη που παρείχε ο πρόεδρος Αλέξης στον «ταλαντούχο κύριο Παππά». Ορισμένοι από την αντιπολίτευση πίστευαν βλακωδώς ότι ο Τσίπρας θα διαχώριζε τη θέση του και θα τηρούσε ευδιάκριτες αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού του. Μου το είπε ένας από αυτούς χθες το μεσημέρι πριν ξεκινήσει η συζήτηση. Τον αποπήρα όπως ήταν αναμενόμενο.

Πέραν του ότι τα δύο παλικάρια διαθέτουν ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ τους, η ιστορία με τις άδειες ήταν κεντρική πολιτική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ. Θα τον άφηνε έκθετο τον άλλον; Σε καμία των περιπτώσεων. Τι είπε το παλικάρι στην πρωτολογία του; Το ακόλουθο, που θεωρώ την πεμπτουσία της κοσμοθεωρίας του: «Χάρηκα πιο πολύ γιατί αυτοί που τους θεωρούσαμε ότι είναι κάτι μεγάλο, αυτοί οι ογκόλιθοι, πήραν τη βαλιτσούλα τους και κλείστηκαν για τρία μερόνυχτα μέσα στα καμαράκια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και δεν βγήκε κανείς. Γιατί τηρείται ο νόμος! Αυτό είναι το μήνυμα. Εδώ τηρείται ο νόμος. Το νταβατζιλίκι τελείωσε κανονικά».

Ούτε για τα 255 εκατομμύρια, ούτε για τίποτε άλλο. Να τους εξευτελίσει ήθελε με τον διαγωνισμό και ο «ταλαντούχος κύριος Παππάς» του το πέτυχε απόλυτα, τι να λέμε τώρα…

Βαριές αρβύλες

Πληροφορήθηκα, πάντως, ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Παππά δεν τέλειωσαν με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, όχι. Εχουμε και συνέχεια. Οπως μου είπε ο άνθρωπός μου στο Μαξίμου μόλις βρήκε την ευκαιρία να μου τηλεφωνήσει μετά το «event» των τεχνικών των καναλιών και των δημοσιογράφων να κρεμάσουν το πανό «Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις» έξω από το Μέγαρο, ο «ταλαντούχος κύριος Παππάς» ετοιμάζει, λέει, τροπολογίες με τις οποίες:

α. Θα κόψει τη διαφήμιση όχι μόνο στην ΕΡΤ αλλά και στα κανάλια που δεν έχουν άδεια. Από την πρώτη για να στηρίξει τα τέσσερα κανάλια και από τους άλλους για να τους οδηγήσει πιο γρήγορα στο κλείσιμο. Καμία διαφήμιση που θα πηγαίνει σε μη αδειοδοτηθέν κανάλι (Alpha, Mega, Star, Epsilon) δεν θα θεωρείται φορολογικά αναγνωρίσιμη από το Δημόσιο.

β. Η διαφήμιση, δημόσια και ιδιωτική (!!), θα πηγαίνει σε έναν «κουβά» της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και εκείνη θα την κατανέμει στα τέσσερα αδειοδοτηθέντα κανάλια, σύμφωνα με τις ακροαματικότητές τους και αφού παρακρατήσει ένα 10% για τα ασφαλιστικά ταμεία.

γ. Κανένα περιφερειακό κανάλι δεν θα μπορεί να αναμεταδίδει μέσω δικτύωσης παραπάνω από τρεις ώρες πρόγραμμα (τελειώνει τον δύστυχο τον Καραγιώργη –ενός κακού μύρια έπονται ως γνωστόν…).

δ. Η Digea δεν θα μπορεί να αναμεταδίδει πρόγραμμα κανενός καναλιού που δεν θα διαθέτει άδεια και κάθε φορά που θα το κάνει θα της επιβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα, το ύψος των οποίων δεν έχει καθοριστεί.

Ο δικός μου μού είπε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των εντατικών συνομιλιών που διεξάγει η κυβέρνηση με τους νέους καναλάρχες και πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει με τίποτε.

Για να δούμε διότι πολλά κυκλοφορούν και αρκετά ανήκουν στην κατηγορία της αρβύλας…

Τρομερός συλλογισμός

Ολα τα περίμενα από τον Τσίπρα χθες, αλλά να χρεώσει τον Καλογρίτσα στη ΝουΔού και προσωπικά στον Μητσοτάκη, ομολογώ ότι δεν το περίμενα, διότι είναι προφανές ότι αυτό χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να το κάνεις. Ή θράσος. Ο Καλογρίτσας είναι της ΝουΔού και του Μητσοτάκη επειδή είχε συνεταίρο στην GPO τον Θεοδωρικάκο. Συλλογισμός που σκοτώνει. Και πες ότι η σχέση αυτή υπάρχει –σε μια πρόσφατη συνομιλία μας ο Θεοδωρικάκος μού έλεγε ότι στην εταιρεία η γυναίκα του είχε το 40% και ο Καλογρίτσας γιος το 60%. Ναι, αλλά απ’ όσο ξέρω, ο Μητσοτάκης δεν τον φώναζε «πατέρα» τον Καλογρίτσα. Ούτε κουμπάρος του ήταν. «Πατέρα» τον φώναζε ο Τσίπρας, ο Παππάς, ο Σκουρλέτης και σύσσωμο το «νεαρό» συριζαίικο. Μην τρελαθούμε τώρα…

Το σωστό να λέγεται

Ενα άλλο πρόσωπο που είχε την τιμητική του χθες ήταν ο πρόεδρος Βαγγέλης «Βενιζέλος θα λέτε και θα κλαίτε». Κατά τον Τσίπρα είναι ο εμπνευστής του αμαρτωλού άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Εγώ θυμάμαι ότι αυτό το άρθρο αναθεωρήθηκε και είναι όπως ισχύει ώς σήμερα με τη συμβολή του Προέδρου Προκόπη (Παυλόπουλου) που ήταν ο εισηγητής τότε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε μια συζήτηση που έγινε στη Βουλή δέκα χρόνια αργότερα, το 2011, ο Πρόεδρος Προκόπης υπεραμύνθηκε της αναθεώρησης του 2001 τονίζοντας ότι οι αλλαγές λειτούργησαν υπέρ της διαφάνειας, αλλάζοντας ένα προηγούμενο καθεστώς που ήταν πράγματι απολύτως προστατευτικό για τους υπουργούς.

Οχι, να τα λέμε και αυτά…