Ενα ολόχρυσο στεφάνι με στερεωμένα είκοσι σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς της ελληνιστικής περιόδου, πλήθος αρχαίων νομισμάτων και αντικειμένων όπως σκουλαρίκια, πόρπες, πολιτιστικά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας έφεραν χθες τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε μια συμβολική τελετή παράδοσης κατασχεμένων αρχαιολογικών ευρημάτων από δύο σημαντικότατες υποθέσεις εξάρθρωσης συμμοριών αρχαιοκαπήλων τις οποίες χειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που κατασχέθηκαν πριν πάρουν παράνομα τον δρόμο για τις αγορές του εξωτερικού είναι τόσο σημαντικά –γι’ αυτό και εγώ κάνω εισπήδηση σε ξένα (δημοσιογραφικά) χωράφια –ώστε όπως παραδέχθηκε ο Μπαλτάς είναι ίσως η πρώτη φορά που υπουργός Πολιτισμού επισκέπτεται το αρμόδιο υπουργείο για να παραστεί σε τελετή παράδοσης και να συγχαρεί την ΕΛ.ΑΣ. στο πρόσωπο των αξιωματικών της.

Το χρυσό στεφάνι

Το σημαντικότερο και ίσως μοναδικό εύρημα είναι το χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου το οποίο κατείχαν τρεις δράστες και διαπραγματεύονταν την πώλησή του. Στην τελική ευθεία αστυνομικοί της αρμόδιας υπηρεσίας της Ασφάλειας, οι οποίοι παρουσιάσθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες ως υποψήφιοι αγοραστές, μπλοκάρισαν τη διαδικασία της αγοραπωλησίας. Οι δράστες για το χρυσό στεφάνι ζητούσαν αρχικά 900.000 ευρώ και έπειτα από διαπραγματεύσεις έπεσαν στα 750.000.

Ενας γνωστός από τα παλιά στις Αρχές που χειρίζονται υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την εξάρθρωση στην Πάτρα πολυμελούς και δαιδαλώδους κυκλώματος που διακινούσε συστηματικά αρχαία νομίσματα και άλλα αντικείμενα. Στην υπόθεση εμπλέκονται και τέσσερις οίκοι δημοπρασιών της Ευρώπης (Ζυρίχη, Μόναχο, Βιέννη και Λονδίνο). Το όνομα του συγκεκριμένου είχε ακουσθεί στα μέσα του 1993 σε μια πολύκροτη υπόθεση που αφορούσε αρχαία και στην οποία είχε εμπλακεί πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος τελικά αθωώθηκε. Η υπόθεση είχε πάρει μορφή σκανδάλου και με πολιτικές διαστάσεις λόγω των σχέσεων του πρώην ανώτατου αξιωματικού με το τότε κυβερνών κόμμα.

Περηφάνεια

Στην ειδική τελετή χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «με δικαιολογημένη υπερηφάνεια παραδίδουμε σήμερα στα χέρια σας, σε σίγουρα χέρια, στα χέρια των εκπροσώπων του πολιτισμού στη χώρα μας, τα κειμήλια αυτά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ο Μπαλτάς, αφού συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ. και αναφέρθηκε στη συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού στο τεράστιο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας, διαβεβαίωσε ότι ο θησαυρός που κατασχέθηκε ύστερα από επιστημονική επεξεργασία θα επιστρέψει στο μουσείο του τόπου από όπου αρχικά εκλάπη.