Πριν από περίπου δέκα ημέρες έφτασε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών η νέα λίστα με 475 ονόματα Ελλήνων που το 2010 είχαν καταθέσεις σε μεγάλη τράπεζα της Κεντρικής Ευρώπης.

Η λίστα ήρθε μέσω του φίλου υπουργού Οικονομικών στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς και, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, παραδόθηκε απευθείας στο γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων. Πρώτος παραλήπτης ήταν η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών όπου ήρθε κρυπτογραφημένη μέσω ηλεκτρονικής οδού.

Πηγή μου που είναι σε θέση να γνωρίζει μού είπε ότι «περιλαμβάνονται τρανταχτά ονόματα από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας». Πρόσθεσε δε με νόημα «δεν ξέρουμε αν περιλαμβάνει και πολιτικούς…».

Διασταύρωση

Το σχέδιο προβλέπει τώρα ότι σε πρώτη φάση η νέα λίστα θα διασταυρωθεί με τις υπόλοιπες, θα γίνει εξακρίβωση στοιχείων και στη συνέχεια τα δεδομένα θα μπουν στο νέο σούπερ όπλο της Εφορίας που υπόσχεται διασταύρωση δηλωθέντων εισοδημάτων με καταθέσεις μέσα σε 24 ώρες.

Η πηγή μου μού ανέφερε ότι στόχος είναι «μέσα σε έναν με ενάμιση μήνα να έχουμε αποτελέσματα». Κρατάω μικρό καλάθι. Από την άλλη, για άλλες λίστες που μπορεί να μας έρθουν το επόμενο διάστημα κρατάω μεγάλο καλάθι.

Μαθαίνω ότι ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης και η ομάδα του είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Βάλτερ, του οποίου η ομάδα σκαλίζει λίστες σε 57 τράπεζες της Ελβετίας, της Αυστρίας, του Λίχτενσταϊν και του Λουξεμβούργου. Και σαν καλός φίλος δεν θα με παραξένευε, αν στο πλαίσιο της αναζήτησης γερμανών φοροφυγάδων, μας στείλει κι άλλες λίστες με στοιχεία για έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού.