Η «ιερή» γκρίνια για το μάθημα των Θρησκευτικών συνεχίζεται παρά τον συμβιβασμό Εκκλησίας – Κυβέρνησης μετά τη συνάντηση Ιερώνυμου – Τσίπρα στο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα. Αρκετοί ιεράρχες την επομένη κιόλας διατύπωσαν άλλοι τον προβληματισμό και άλλοι την απογοήτευσή τους.

Τα όσα αναφέρει ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος (φωτογραφία) στην εγκύκλιό του για την έναρξη των κατηχητικών σχολείων είναι ενδεικτικά του κλίματος: «Το σχέδιο των εχθρών του Γένους μας να κτυπήσουν την πίστη για να υποτάξουν την Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη και εφαρμόζεται από το υπουργείο Παιδείας της Ορθόδοξης Ελλάδος. Τα κατηχητικά σχολεία είναι τα νέα κρυφά σχολειά που θα διασώσουν την πίστη και την ελευθερία μας».

Στο ίδιο κείμενο ο μητροπολίτης εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην Πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας δικαιολογώντας έτσι και το συμπέρασμά του ότι τα κατηχητικά είναι τα νέα κρυφά σχολειά. Η ευθύνη για το σωστό μεγάλωμα των παιδιών, λέει, ανήκει κυρίως στην οικογένεια και την Εκκλησία.

Αυτός ο πόλεμος, συνεχίζει, «γίνεται προφανής όταν η Πολιτεία ζητάει από τους θρησκευτικούς αρχηγούς των μουσουλμάνων, των Εβραίων και των ρωμαιοκαθολικών να τους υποδείξουν τι πρέπει να διδάξουν και με ποιους δασκάλους τη δική τους πίστη και θρησκεία, αλλά το αρνείται αυτό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και από την παιδική ηλικία, την ανώριμη ηλικία ζητά να τους προσφέρει μια θρησκειολογική σούπα, ώστε να μπερδεύει τα παιδιά, να μην ξέρουν ποια είναι η αλήθεια».

Ταυτόχρονα η οργή μερίδας της Ιεραρχίας για τον Νίκο Φίλη φαίνεται ότι δεν υποχωρεί. Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ένας εκ των τριών ιεραρχών που συνόδευαν τον Αρχιεπίσκοπο στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Σκάι τόνισε πως το θέμα είναι βαθύτερο. «Είναι κάποιες δηλώσεις σκληρές. Αναφέρομαι στη δημόσια δήλωση του υπουργού ότι η Εκκλησία έχει συμβολή στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας. Εάν αυτό του ξέφυγε, πρέπει να το μαζέψει. Εάν το εννοεί, τότε έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Σημαίνει ότι αμφισβητεί την Εκκλησία ως προς τη συνέπεια επιτέλεσης της αποστολής της».