Πολιτικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της Εθνικής Ισπανίας λαμβάνει το «μανίκια-gate» στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Ζεράρ Πικέ.

Ο αμυντικός της Μπαρτσελόνα βρέθηκε στο κέντρο του τριγώνου πολιτική – ποδόσφαιρο – Τύπος για την πρωτοβουλία του να κόψει τα μανίκια της φανέλας της Εθνικής Ισπανίας στο παιχνίδι με την Αλβανία. Αποτέλεσμα, λίγα λεπτά αργότερα να ανακοινώσει πως μετά τους αγώνες του Μουντιάλ 2018 θα αποχωρήσει από τη Φούρια Ρόχα.

Ο Πικέ κατηγορήθηκε από τον μαδριλένικο Τύπο, κυρίως από την εφημερίδα «Ας» η οποία παρασύρθηκε από τα σχόλια στο twitter, πως έκοψε τα μανίκια για να αφαιρέσει το λογότυπο με τα εθνικά χρώματα.

Η κατηγορία αποδείχτηκε αίολη μετά τις σχετικές διευκρινίσεις της ισπανικής ομοσπονδίας (RFEF), αλλά το κακό είχε γίνει. Σε ανακοίνωσή της η RFEF εξηγεί πως το λογότυπο στη φανέλα υπάρχει μόνο στις κοντομάνικες φανέλες και όχι σε εκείνες με μακρύ μανίκι όπως αυτή που φορούσε ο Πικέ. Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από την ομοσπονδία άφησαν έκθετο τον Τύπο που επιτέθηκε στον Πικέ, ο οποίος πολλές φορές έχει αποδοκιμαστεί από τους συμπατριώτες του λόγω των σαρκαστικών σχολίων που έχει κάνει κατά καιρούς για τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και την ανοιχτή υποστήριξή του υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

ΤΑ ΜΑΖΕΨΑΝ. Ο διευθυντής της «Ας» Αλφρέδο Ρελάνο υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση και σε απολογητικό του σημείωμα εξέφρασε την ελπίδα ο Πικέ να μιμηθεί τον Μέσι και να αλλάξει γνώμη. Εκανε λόγο για παρερμηνεία των γεγονότων, ενώ εμμέσως τον προειδοποίησε πως θα δημιουργήσει προηγούμενο γιατί η αποχώρησή του από την εθνική ομάδα θα ταυτιστεί με το «καταλανικό ζήτημα».

Στις δηλώσεις του ο Πικέ τόνισε πως η νέα επίθεση που δέχτηκε αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: «Πάντοτε έδινα τον καλύτερό μου εαυτό στον αγωνιστικό χώρο, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως είναι καλύτερα να μη βρίσκομαι εδώ. Ναι, κουράστηκα και μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας θα αποσυρθώ και ελπίζω να με αφήσουν στην ησυχία μου. Το επεισόδιο με τα μανίκια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κατάφεραν να σκοτώσουν τη χαρά μου να παίζω με την Ισπανία».