Σε καλύτερες μέρες παρέπεμψε τελικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο Παρίσι στις 18 Οκτωβρίου, σε μια περίοδο όπου κατηγορείται ανοικτά από τη γαλλική κυβέρνηση (και όχι μόνο) για εγκλήματα πολέμου στο Χαλέπι. Ο ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να βρεθεί στο Παρίσι για τα εγκαίνια μιας ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας. Μέρες τώρα ο Φρανσουά Ολάντ υπαινισσόταν πως ενδεχομένως να μην τον δεχόταν στο Ελιζέ. Τελικά, το Παρίσι πρότεινε στον ρώσο πρόεδρο να περιοριστούν οι συναντήσεις τους σε μια απλή «επίσκεψη εργασίας επικεντρωμένη στη Συρία». Και το Κρεμλίνο αρνήθηκε κρίνοντας, όπως επεσήμανε η «Μοντ», κάτι τέτοιο «εξευτελιστικό για έναν ρώσο πρόεδρο που θέλει να παρουσιάζεται ως πρωταγωνιστής στη διεθνή σκηνή».

Ανακοινώνοντας την ακύρωση της επίσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου άφησε να εννοηθεί πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να μεταβεί στο Παρίσι σε άλλη ημερομηνία. Ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ολάντ δήλωσε χθες «έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συναντήσει» τον ρώσο ομόλογό του προκειμένου να «προωθήσουν την ειρήνη». Στη Συρία «ο διάλογος είναι απαραίτητος με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να είναι αυστηρός και ειλικρινής» επεσήμανε.

Για τις γαλλικές Αρχές είναι μια σοβαρή σπαζοκεφαλιά, σημείωνε η «Μοντ»: «Τους ήταν αδύνατο να κάνουν σα να μη συμβαίνει τίποτα μετά το βέτο που άσκησε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο γαλλικό ψήφισμα που αξίωνε “άμεση παύση” των ρωσικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι. Από την άλλη, το Παρίσι δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να επισύρει τη μήνιν του ισχυρού ανδρός της Ρωσίας τη στιγμή που παραμένει ένας συνομιλητής τόσο δύσκολος όσο και αναγκαίος για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία ή την εύρεση μιας διπλωματικής λύσης στη συριακή διαμάχη».