Να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί επανδρωμένη αποστολή στον Αρη μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, δεσμεύθηκε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Εχουμε θέσει έναν σαφή στόχο ουσιώδους σημασίας για το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της Αμερικής στο Διάστημα: να στείλουμε ανθρώπους στον Αρη μέχρι το 2030 και να επιστρέψουν με ασφάλεια στη Γη», αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Τονίζει ότι βασική φιλοδοξία είναι κάποια μέρα οι αστροναύτες να μπορούν να ζήσουν στον Κόκκινο Πλανήτη για μεγάλο διάστημα και δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου «να δημιουργήσουν νέα οικοσυστήματα» τα οποία θα μπορούν να συντηρούν τους αστροναύτες και ταυτόχρονα να τους μεταφέρουν σε μακρινές αποστολές στο Διάστημα.

Το άρθρο του Ομπάμα δημοσιοποιείται λίγο πριν από τη συνάντηση που θα έχει αυτή την εβδομάδα με επιστήμονες, εξέχοντες φοιτητές και εκπροσώπους εταιρειών προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες να αναπτυχθεί εμπορικά η «αγορά του Διαστήματος» όπως αποκαλείται. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι ««Η Αμερική θα κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τον Αρη», παραπέμποντας στην περίφημη φράση που είχε πει ο Νιλ Αρμστρονγκ όταν πάτησε στη Σελήνη, στις 21 Ιουλίου 1969: «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα».

«Μια από τις πρώτες μου αναμνήσεις είναι, ανεβασμένος στους ώμους του παππού μου, να κουνάω μια σημαιούλα καθώς οι αστροναύτες μας επέστρεφαν στη Χαβάη, χρόνια πριν πατήσει άνθρωπος στο φεγγάρι. Ακόμα και σήμερα έχω την ίδια αίσθηση θαυμασμού για το διαστημικό μας πρόγραμμα με εκείνη που είχα ως παιδί», γράφει ο αμερικανός πρόεδρος που υπενθυμίζει ότι λίγο μετά την ορκωμοσία του επισκέφθηκε το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι και ζήτησε την αναζωογόνηση του διαστημικού προγράμματος «ώστε να εξερευνήσουμε το ηλιακό μας σύστημα και να κοιτάξουμε πιο μακριά από ποτέ στο Σύμπαν».

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να κατασκευαστούν νέα διαστημόπλοια τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν τους αστροναύτες σε μακρινές αποστολές. «Οι αποστολές αυτές θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε πώς μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι μακριά από τη Γη», πρόσθεσε. Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι έξι εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Boeing και Lockheed Martin, έχουν αναλάβει να κατασκευάσουν πρωτότυπα σκάφη για ένα ταξίδι στον Αρη, ο οποίος απέχει 75 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη στο πιο κοντινό σημείο της τροχιά τους.

«Ο δημοσιογράφος που κάλυψε την προσεδάφιση στη Σελήνη για τους «New York Times», ο Τζον Νομπλ Ουίλφορντ, έγραψε ότι ο Αρης προκαλεί τη φαντασία μας «με μια δύναμη μεγαλύτερη από τη βαρύτητα»», γράφει ο Ομπάμα. «Οταν οι αστροναύτες του “Απόλλων” μάς κοίταξαν από το Διάστημα, συνειδητοποίησαν ότι ενώ η αποστολή τους ήταν να εξερευνήσουν τη Σελήνη, είχαν στην πραγματικότητα ανακαλύψει τη Γη. Εάν καταφέρουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας κατάκτησης του Διαστήματος, δεν θα επωφεληθούμε μόνο από επιτεύγματα στην ενέργεια, στην ιατρική, τη γεωργία και την τεχνική νοημοσύνη, αλλά και από την καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος και του εαυτού μας. Κάποια μέρα ελπίζω να ανεβάσω τα εγγόνια μου στους ώμους μου. Και αντί να περιμένουμε την επιστροφή των εξερευνητών θα ξέρουμε ότι λόγω των επιλογών που κάνουμε σήμερα, πήγαν στο Διάστημα όχι για επίσκεψη αλλά για να μείνουν, κάνοντας ταυτόχρονα καλύτερη τη ζωή μας στη Γη».

Τουριστικά ταξίδια

Ο πολυεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ, ιδρυτής της εταιρείας SpaceX, παρουσίασε τον Σεπτέμβριο σχέδιο για τουριστικά ταξίδια στον Αρη: σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους μέσα σε τεράστια διαστημόπλοια εφοδιασμένα με καμπίνες και το ταξίδι θα στοιχίζει 100.000 δολάρια κατ’ άτομο. Δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή θα αναχωρήσει το 2024 και θα φτάσει στον Αρη έναν χρόνο αργότερα.