Η Γερουσία

Σχεδόν «συνταξιοδοτείται» και μένει μόνο η Βουλή να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και να εγκρίνει νόμους. Οι γερουσιαστές περιορίζονται στο να προτείνουν αλλαγές στα νομοσχέδια που πάντως οι βουλευτές θα μπορούν να αγνοήσουν. Η Γερουσία θα διατηρήσει ωστόσο τις εξουσίες της για τους συνταγματικούς νόμους, καθώς και εκείνους που αφορούν τις εθνικές μειονότητες, αλλά και τα δημοψηφίσματα και τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός

Οι εξουσίες του ενισχύονται σαφώς εάν στην αποψίλωση των εξουσιών της Γερουσίας προστεθεί ο νέος εκλογικός νόμος που προβλέπει δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων και απόδοση στον τελικό νικητή των 340 από τις 630 έδρες της Βουλής. Ο νόμος ευνοεί με άλλα λόγια τις μονοκομματικές κυβερνήσεις, οι οποίες θα μπορούν να σχηματιστούν ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα έχει πάρει το κυβερνών κόμμα στον πρώτο γύρο –αρκεί να κερδίσει στον δεύτερο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Θα εκλέγεται μόνο από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές, ενώ στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες θα απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων, από την τέταρτη έως την έκτη των τριών πέμπτων και από εκεί και μετά των τριών πέμπτων των ψηφισάντων.