Η Γερουσία

Μένει ως έχει. Που σημαίνει ότι τα μέλη της εκλέγονται από τους ψηφοφόρους άνω των 25 ετών κι εφόσον οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει το 40ό έτος της δικής τους ηλικίας. Αυτή –μαζί με τον αριθμό των μελών –είναι και η μόνη διαφορά της Γερουσίας από τη Βουλή. Γιατί κατά τα λοιπά έχει τις ίδιες εξουσίες: δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και εγκρίνει νόμους. Εάν μάλιστα αλλάξει ακόμη και μία διάταξη ενός νομοσχεδίου στο ένα σώμα, θα πρέπει να περάσει εκ νέου για έγκριση από το άλλο.

Ο πρωθυπουργός

Οι θιασώτες του Οχι υποστηρίζουν ότι με το σημερινό σύστημα υπάρχει ικανός δημοκρατικός έλεγχος ώστε να μη γίνει το πολίτευμα ακραία πρωθυπουργοκεντρικό. Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός στην Ιταλία είναι όμηρος των κομμάτων που τον στηρίζουν και τα οποία συνήθως είναι περισσότερα από ένα. Η τύχη του ως θεσμού δεν εξαρτάται μόνο από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το ψαλίδισμα ή όχι των εξουσιών της Γερουσίας αλλά και του εκλογικού νόμου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με το ισχύον σύστημα εκλέγεται από ένα εκλεκτορικό σώμα το οποίο αποτελείται από 630 βουλευτές, 315 γερουσιαστές και 58 εκπροσώπους των περιφερειών. Στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες απαιτούνται τα δυο τρίτα του σώματος για να εκλεγεί, από την τέταρτη και μετά το 50%+1. Ο θεσμός έχει χαρακτηριστεί από αμέτρητες ψηφοφορίες.