Είναι και αυτό ένα σημείο των καιρών. Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι γάλλοι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία το βράδυ της Κυριακής να δουν τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία της χώρας, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, τον δεξιό Νικολά Σαρκοζί, τον επίσης δεξιό Μπρινό λε Μερ και τον Σοσιαλιστή «αντάρτη» Αρνό Μοντμπούρ να μιλάνε όχι για τους φόρους, το χρέος ή την εθνική ασφάλεια, αλλά για αγάπη και πόνο, για τα παιδιά, τους γονείς και τους συντρόφους τους. Είδαν τη Λεπέν να βουρκώνει ακούγοντας τα ονόματα των δύο αδελφών της. Τον Λε Μερ να συγκινείται μιλώντας για τη σύζυγό του. Τον Μοντμπούρ να κλαίει καθώς εξηγούσε πως η κόρη του γεννήθηκε τέσσερις μήνες νωρίτερα από ό,τι έπρεπε. Και τον Σαρκοζί να περιγράφει πόσο ανακουφίστηκε όταν ο ψυχρός, απόμακρος πατέρας του εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία και πώς προσπαθεί να προσφέρει απλόχερα στα τέσσερα παιδιά του την πατρική αγάπη που έλειψε στον ίδιο.

Η νέα εκπομπή της Καρίν λε Μαρσάν «Ambition Intime» στο τηλεοπτικό δίκτυο M6 τα πήγε πολύ καλά από πλευράς τηλεθέασης: 2,9 εκατομμύρια τηλεθεατές συντονίστηκαν για τη συνέντευξη του Λε Μερ, 3,1 εκατομμύρια συντονίστηκαν για τη συνέντευξη του Σαρκοζί, 3,2 εκατομμύρια παρακολούθησαν τη συνέντευξη του Μοντμπούρ και 3,7 εκατομμύρια θέλησαν να δουν τη συνέντευξη της Λεπέν –όλες διάρκειας μισής ώρας, όλες με βάση το ίδιο κόνσεπτ, ένας καναπές ή δύο πολυθρόνες, λίγο κρασί, μια παρουσιάστρια χαλαρή, με τα πόδια διπλωμένα πάνω στο κάθισμα, να κάνει ερωτήσεις με απαλή φωνή. Η Καρίν λε Μαρσάν είναι άλλωστε περισσότερο γνωστή στη Γαλλία ως παρουσιάστρια της τοπικής βερσιόν του τηλεοπτικού ριάλιτι «Αγρότης μόνος ψάχνει». Δεν απήλαυσαν όμως όλοι το θέαμα. Πολλοί έκαναν λόγο για έναν ανυπόφορο, αμερικανικού τύπου ευτελισμό της πολιτικής. «Γελάμε με την αμερικανική πολιτική αλλά προσπαθούμε να την αντιγράψουμε» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό. Πολλοί κατήγγειλαν επίσης τη Λε Μαρσάν για υπερβολική επιείκεια απέναντι στους φιλοξενούμενούς της, ιδιαίτερα στην ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου. Ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Πατρίκ Κοέν την κατηγόρησε ανοικτά ότι προσπάθησε να πιάσει φιλίες με τη Λεπέν. «Ηταν προφανές ότι έπρεπε να την καλέσω και να της κάνω ερωτήσεις όπως κάνω ερωτήσεις και στους υπόλοιπους. Είναι μια φυσιολογική γυναίκα» απάντησε εκείνη.

Αυτή η τελευταία φράση είναι ακριβώς που προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα με τη «Μοντ», έναν μήνα τώρα όλο το Εθνικό Μέτωπο ή σχεδόν μιλούσε μόνο για αυτό. Οσοι είχαν δει την εκπομπή σε αβάν πρεμιέρ δήλωναν περιχαρείς πως η Λεπέν εμφανίζεται «για πρώτη φορά όπως πραγματικά είναι»: μια «ειλικρινής», «απλή», «ανθρώπινη» γυναίκα. Μέχρι να τελειώσει, την Κυριακή, το τμήμα δημοσίων σχέσεων του κόμματος διακήρυττε πως οι ψηφοφόροι είχαν την ευκαιρία να δουν πως η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου είναι «ένας όμορφος άνθρωπος».

Η εκστρατεία

Εξι μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, σε μια περίοδο που Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικανοί αναλώνονται στις μάχες για τις αντίστοιχες primaires, η Μαρίν Λεπέν συνεχίζει ανενόχλητη, ενίοτε και υποβοηθούμενη, την εκστρατεία αποδαιμονοποίησης του κόμματός της.