Ενα εσωκομματικό χάσμα που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση, ένας εκλογικός νόμος που παζαρεύται και μια ανοικτή συγκέντρωση στο τέλος του μήνα με ομιλητή τον Ματέο Ρέντσι: από αυτά τα υλικά διαμορφώνεται το πολιτικό κλίμα στην Ιταλία δύο μήνες πριν από το δημοψήφισμα που δεν θα κρίνει μόνο το μέλλον της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί ο ιταλός πρωθυπουργός, αλλά και το δικό του μέλλον, της ιταλικής Κεντροαριστεράς και, τελικά, της ίδιας της χώρας.

Το ιδανικό σενάριο για τον ίδιο θα ήταν να επικρατήσει το Ναι στο δημοψήφισμα και παράλληλα να υπερψηφιστεί ο εκλογικός νόμος. Σε αυτή τη φάση ωστόσο ο συνδυασμός αυτός μοιάζει με όνειρο καλοκαιρινής νύχτας. Κι αυτό επειδή η εσωκομματική αντιπολίτευση, της οποίας ηγούνται οι παλιοί ηγέτες του κόμματος, θεωρούν ότι το ναι στο δημοψήφισμα και η υπερψήφιση του εκλογικού νόμου θα δώσουν τέτοιες εξουσίες στον Ματέο Ρέντσι που δεν είχε κανένας πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας.

Από αυτό το σημείο ξεκίνησε και το παζάρι. Ο Ρέντσι πρότεινε να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο, ο οποίος προβλέπει εκλογές δυο γύρων, για να πάρει σε αντάλλαγμα το Ναι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο δημοψήφισμα. Αυτό πάντως που εισπράττει προς το παρόν είναι μόνο άρνηση. Και ένας λόγος είναι ότι ο Ρέντσι προτείνει μεν την τροποποίηση της πρότασης αλλά μετά το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου. Αποτέλεσμα; Οι δεινόσαυροι του Δημοκρατικού Κόμματος φοβούνται πως ο 42χρονος πρωθυπουργός τούς στήνει παγίδα για να τους ρίξει μέσα.

Ο άλλος φόβος είναι καθαρά πολιτικός. «Κινούμαστε προς μια κυβέρνηση του ενός αρχηγού, την οποία θα στηρίζει μια κοινοβουλευτική πλειοψήφια που θα αποφασίζει για τα πάντα, ακόμη κι αν στις εκλογές έχει πάρει 25%» δήλωσε ο Πιερ Λούτζι Μπερσάνι, πρώην γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος πρωθυπουργός. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και κάποιος που είχε διατελέσει πρωθυπουργός και σήμερα μοιράζεται την ίδια πολιτική αντιπάθεια με τον Μπερσάνι για το πρόσωπο του Ματέο Ρέντσι: ο Μάσιμο ντ’ Αλέμα.

Οπως όλες οι πολιτικές κόντρες, έτσι κι αυτή έχει μια προσωπική διάσταση: οι δεινόσαυροι θεωρούν ότι ο Ρέντσι δεν τους φέρθηκε ακριβώς με το γάντι όταν πριν από δυο χρόνια τους ζήτησε ουσιαστικά να αποσυρθούν από την σκηνή για να αφήσουν χώρο στο νέο αίμα –δηλαδή τον ίδιο. Εκείνον τον παλιό του εαυτό θυμήθηκε και χθες όταν δήλωσε ότι αυτοί που συντάσσονται με το όχι στο Δημοκρατικό Κόμμα είναι μια «μειονότητα μέσα στη μειονότητα».

Το προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα θα φανεί και από την κομματική συγκέντρωση του Ματέο Ρέντσι στις 29 Οκτωβρίου για την οποία η «μειονότητα της μειονότητας» φοβάται πως θα εξελιχθεί σε φιέστα υπέρ του Ναι. Το τελικό συμπέρασμα ανήκει στη «Ρεπούμπλικα»: «Λόγος για διάσπαση δεν έχει γίνει ακόμη αλλά όλες οι ενδείξεις οδηγούν εκεί…».