Ειδική ενημερωτική καμπάνια για τις νέες τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικήςβρίσκεται σε εξέλιξη από το πρότυπο Κέντρο Πόνου & Σπονδυλικής Στήλης τουΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center, εντός κι εκτός του νοσηλευτικού κέντρου(ασφαλιστικοί φορείς, σωματεία κ.α.), στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας ΗμέραςΣπονδυλικής Στήλης (16 Οκτωβρίου 2016).

Η ενημερωτική εκστρατεία κρίθηκε αναγκαία, καθώς το 65-80% του πληθυσμού θαβιώσει πόνο στη μέση ή τον αυχένα, στη διάρκεια της ζωής του.

Περίπου το 33% τουπληθυσμού, εξάλλου, αντιμετωπίζει γενικά επεισόδια πόνου που υποτροπιάζει ήεμμένει.

Οι καινοτόμες τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής πουεφαρμόζονται πλέον στο ΕΝΗC, πέραν των εξαιρετικών αποτελεσμάτων στηνχειρουργική αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με την σπονδυλική στήλη,

οδηγούν και σε μειωμένο κόστος για τον ασθενή, λόγω του μικρότερου χρόνουνοσηλείας, καθώς και σε συντομότερη ανάρρωση.

Μέχρι πρόσφατα οι ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε βαριά χειρουργεία, με μεγάλεςχειρουργικές τομές, μακρά ανάρρωση, σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο και,συνακόλουθα, μεγάλο κόστος.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Β΄ ΝευροχειρουργικούΤμήματος και του Κέντρου Πόνου & Σπονδυλικής Στήλης του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝHospital Center, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας (Η.Π.Α.) και στο

European University (Κύπρος) κ. Βασίλειος Α. Ζέρρης, με τις τεχνικές ελάχισταεπεμβατικής χειρουργικής μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον παθήσεις τηςσπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένων της ισχιαλγίας (πόνος που αντανακλά

στα πόδια), οσφυαλγίας (πόνος στη μέση), κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, στένωσησπονδυλικού σωλήνα, όγκοι, αστάθεια, σπονδυλολίσθηση.

Με τη χρήση ειδικών τεχνικών, ο χειρουργός μπορεί να προσεγγίσει το πρόβλημα,μέσα από μικρές τομές, χωρίς να καταστρέψει την φυσιολογική ανατομία τουασθενούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς κινητοποιούνται την ίδιαημέρα και επιστρέφουν στη φυσιολογική τους ζωή, χωρίς πόνο σε πολύ σύντομοχρονικό διάστημα.

Οι νέες τεχνικές έχουν επιφέρει ριζικές αλλαγές και στη χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας, η οποία έως πρόσφατα χαρακτηρίζονταν απόμεγάλες τομές, παρατεταμένη νοσηλεία και έντονο μετεγχειρητικό πόνο.

«Έχουμε πλέον τη δυνατότητα, βάσει ενδείξεων, να εφαρμόσουμε σε επιλεγμένουςασθενείς την τεχνική της ελάχιστα επεμβατικής σπονδυλοδεσίας (TLIF). Με πολύμικρές τομές και σύντομη νοσηλεία η επέμβαση γίνεται εύκολα ανεκτή και επιτρέπειτην ταχεία επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες», αναφέρει οκαθηγητής Ζέρρης, ενώ συμπληρώνει: «Αλλά και γενικότερα με την αξιοποίησησύγχρονων τεχνολογικών μέσων (μικροσκόπιο, ενδοσκόπιο, ραδιοσυχνότητες,ηλεκτρονικές αντλίες έγχυσης φαρμάκων, ηλεκτρονικοί διεγέρτες, κ.α.)αντιμετωπίζονται πλήθος παθήσεων του εγκεφάλου και των αγγείων του(ανευρύσματα, αγγειακές δυσπλασίες), της σπονδυλικής στήλης, των περιφερικώννεύρων καθώς επίσης και ασθένειες που έως πρόσφατα φαινόταν αδύνατη η θεραπείατους με χειρουργικά μέσα, όπως η επιληψία, η νόσος Parkinson και σχεδόν κάθε είδοςπόνου».