Στη λίστα με τις χώρες που θα διεκδικήσουν τα Βραβεία Αποφοίτων Βρετανικής Εκπαίδευσης (Alumni Awards 2017) μπαίνει για πρώτη φορά η Ελλάδα.

H διοργάνωση θα γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο (η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμη) για πρώτη φορά και στην Ελλάδα από το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τη βρετανική πρεσβεία και τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS). Τα Βραβεία Αποφοίτων Βρετανικής Εκπαίδευσης 2017 αναγνωρίζουν και τιμούν τις εξαιρετικές επιτυχίες αποφοίτων βρετανικής εκπαίδευσης. Η υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου ενώ οι προτάσεις για υποψηφιότητες μπορούν να γίνουν μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Βρετανικού Συμβουλίου «οι νικητές και οι φιναλίστ των βραβείων είναι πρωτοπόροι στους τομείς τους που χρησιμοποίησαν την εμπειρία των σπουδών τους σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου για να συμβάλουν θετικά στις κοινότητες, στους επαγγελματικούς τομείς και στις χώρες τους».

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι απόφοιτοι οι οποίοι διαμένουν επί του παρόντος στην Ελλάδα και οι που σπούδασαν στη Βρετανία τα τελευταία 15 χρόνια σε επισήμως αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρέχει σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. «Τα Βραβεία Αποφοίτων είναι μια μοναδική ευκαιρία να προβάλλουν οι έλληνες απόφοιτοι τις επιτυχίες και το έργο τους διεθνώς και να χτίσουν πολύτιμες επαγγελματικές σχέσεις», επισημαίνει μεταξύ άλλων στα «ΝΕΑ» ο βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζον Κίτμερ. «Οι πολύ στενές σχέσεις των λαών μας καθρεφτίζονται και στον μεγάλο αριθμό Ελλήνων που σπουδάζουν στη Βρετανία. Οι Ελληνες εκτιμούν ιδιαίτερα το υψηλό επίπεδο των σπουδών αλλά και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που συνεπάγεται η φοίτησή τους στα βρετανικά πανεπιστήμια».

Οι υποψήφιοι για τα βραβεία θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιανουαρίου και οι νικητές θα βραβευτούν σε τελετές απονομής σε καθεμιά από τις συμμετέχουσες χώρες μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2017.

Τα συγκεκριμένα βραβεία απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 2014 σε τρεις χώρες. Το 2016 απονεμήθηκαν σε 10 χώρες, έχοντας λάβει περισσότερες από 1.000 αιτήσεις. Το 2017 θα απονεμηθούν σε 14 χώρες –ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Οι υπόλοιπες χώρες είναι: Αίγυπτος, Γκάνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Μεξικό, Νιγηρία, Πακιστάν, Σουηδική Αραβία, Ταϊλάνδη, Τουρκία και ΗΠΑ.

Οπως τονίζει ο διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Tony Buckby «τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου υποδέχονται έλληνες σπουδαστές στα προγράμματά τους εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα να ξεπερνούν τον εντυπωσιακό αριθμό των 300.000». Και συμπληρώνει: «Η απονομή των Βραβείων Αποφοίτων Εκπαίδευσης στην Ελλάδα μάς δίνει τώρα τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε κάποια από τα εξαιρετικά επιτεύγματα και ελπίζουμε ότι πολλοί απόφοιτοι θα κάνουν αίτηση εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία να μοιραστούν τις επιτυχίες τους με τον κόσμο». Παρ’ όλο που τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες υπάρχει τεράστια εισροή ελλήνων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια, οι εκπαιδευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δυο χώρες έχουν μακρόχρονη ιστορία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων, αρχιτέκτονας – πολεοδόμος Βασίλης Ζώτος επικαλείται το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας στο St. Antony’s College της Οξφόρδης Richard Clogg «Bρετανία και Ελλάδα» όπου αναφέρεται ότι οι Ελληνες σπούδαζαν και δίδασκαν στην Οξφόρδη όσο και στο Κέιμπριτζ ήδη από τον 17ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Richard Clogg, στα τέλη του 17ου αιώνα είχε καταρτιστεί λεπτομερές πρόγραμμα για τη φοίτηση νεαρών στο Cloucester Hall της Οξφόρδης, ωστόσο, η αυστηρή πειθαρχία, η ανυπαρξία διακοπών και το κακό φαγητό συνέβαλαν στην αποτυχία του προγράμματος εκείνου.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΕΣΜΟΙ. Οπως επισημαίνουν, από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων, η πρώιμη παρουσία ελλήνων φοιτητών στη Βρετανία ήταν εν μέρει έκφραση των ισχυρών και μακροχρόνιων δεσμών ανάμεσα στην Αγγλικανική και την Ορθόδοξη Εκκλησία, οι οποίοι κατά τον 19ο και 20ό αιώνα υπαξαν ιδιαίτερα στενοί.

Ο Ναθαναήλ Κονόπιος, αργότερα Μητροπολίτης Σμύρνης σπούδασε στην Οξφόρδη το 17ο αιώνα και ήταν αυτός που εισήγαγε τον καφέ στην Οξφόρδη, τον οποίο έψηνε στο φοιτητικό του δωμάτιο στο κολεγιο Balliol. Λίγα χρόνια αργότερα ένας άλλος Ελληνας άνοιξε το πρώτο καφενείο στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) ιδρύθηκε το 1958 από τον καθηγητή και πρώην υπουργό Πολισμού Δημήτρη Νιάνια που υπήρξε απόφοιτος της Οξφόρδης.

Στο BGS λειτουργούν διάφορες επιστημονικές ομάδες εργασίας που παράγουν έργο σε εθελοντική βάση και σε μεγάλη ποικιλία θεμάτων όπως αρχιτεκτονική, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, οικονομικά κ.ά.