Επειτα από τέσσερα χρόνια παύσης, το Θέατρο Εξαρχείων σηκώνει και πάλι την αυλαία του. Οι ιδρυτές του Τάκης Βουτέρης και Αννίτα Δεκαβάλλα συνεργάζονται με τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Κοέν στον «Κυμβελίνο» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

«Για την ακρίβεια, επίσημη παράσταση του έργου έχουμε να δούμε στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν το είχε ανεβάσει ο Αλέξης Σολομός στο Εθνικό Θέατρο» λέει ο Αλέξανδρος Κοέν, ο οποίος υπογράφει και τη μετάφραση. «Εχω αρχίσει να αποκτώ μια ιδιαίτερη σχέση με τον Σαίξπηρ, είναι η τρίτη φορά που ανεβάζω έργο του, προηγήθηκαν τα “Πολύ κακό για το τίποτα” και “Τίμων ο Αθηναίος”, και κάπως έχω αρχίσει να καταλαβαίνω πως τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή παραστασιογραφία περιορίζονται σε δέκα – δεκαπέντε έργα του που τα ξέρουμε όλοι, τα οποία δικαίως ανεβαίνουν ξανά και ξανά. Ωστόσο, υπάρχουν στο σύνολό τους 36 έργα του Σαίξπηρ, τα οποία –πέρα από κάποια τεχνικά προβλήματα που έχουν -, αν σκύψεις πάνω τους και τους δώσεις μια νέα φόρμα, μπορούν να ζήσουν. Ενα τέτοιο έργο είναι ο “Κυμβελίνος”. Ενα έργο που θεωρώ ότι στην παράστασή μας θα καταλάβει ο κόσμος πόσο σύγχρονο είναι, γιατί μιλάει για μια Βρετανία της οικονομικής κρίσης που αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους που της έχουν επιβληθεί από τις ξένες χώρες και δημιουργεί έτσι ένα οικονομικοπολιτικό περιβάλλον οικονομικής κρίσης, λίγο σαν αυτό που ζούμε και σήμερα. Αυτό είναι το φόντο του έργου».

Μέσα σε αυτό το κοινότοπο φόντο υπάρχουν οι ιστορίες τριών ανθρώπων που θέλουν να φύγουν από το σπίτι τους, να πάνε στο εξωτερικό, σε κάτι που δεν τους είναι οικείο, και να αναζητήσουν αυτό που επιθυμούν βαθιά. «Αυτό νομίζω έχει πολύ ενδιαφέρον, όταν φεύγεις από την ασφάλεια του σπιτιού σου ή από την ασφάλεια της χώρας σου για να καταφέρεις να επιβιώσεις. Ολη αυτή η περιπέτεια, νομίζω, έχει πολύ ενδιαφέρον και είναι αυτό που με παρακίνησε να ανεβάσω το συγκεκριμένο έργο».

Εργο της ωριμότητας του Σαίξπηρ, ο «Κυμβελίνος» καταφέρνει να συγκεντρώσει πολλές από τις αρετές των αριστουργημάτων του ποιητή: καταιγιστική πλοκή, υψηλό χιούμορ, κορυφαίες κωμικές στιγμές –και πάνω απ’ όλα μια αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή.

«Είχα μια τιμητική πρόσκληση από τον Τάκη Βουτέρη και την Αννίτα Δεκαβάλλα, οι οποίοι είχαν αποφασίσει ότι φέτος θα ξανανοίξουν το Θέατρο Εξαρχείων ύστερα από τέσσερα χρόνια» λέει. «Με προσκάλεσαν να ενώσουμε τα οράματά μας και να δημιουργηθεί μια ομάδα τριών ανθρώπων που θα προσπαθούσαν να φτιάξουν ένα κοινό καλλιτεχνικό όραμα, θα ένωναν τις δυνάμεις τους και θα σχημάτιζαν ένα ρεπερτόριο όπως αυτό που σχηματίστηκε φέτος και έχει τέσσερις παραστάσεις. Νιώθω ιδιαίτερα τιμημένος που μου εμπιστεύθηκαν το σπίτι τους, το οποίο αριθμεί σαράντα χρόνια και έχει μεγάλη ιστορία. Εχω δει άπειρες παραστάσεις τα τελευταία 21 χρόνια εκεί και νιώθω μεγάλη τιμή που φέτος αποτελώ μέρος του. Είναι η πρώτη φορά που ο Τάκης Βουτέρης σκηνοθετείται από άλλον σκηνοθέτη. Αν και ανήκουμε σε διαφορετική γενιά, έχουμε μια υπέροχη συνεργασία».

INFO

Από 14/10 κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00 στο Θέατρο Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69, τηλ. 210-3300.879)