Τουλάχιστον ο Νίκος Μουζέλης έχει φιλότιμο. Κι αισθάνθηκε την ανάγκη με επιστολή προς τους πρώην 58 (στους οποίους ανήκε…) να εξηγήσει για ποιον λόγο μετέχει τώρα σε κυβερνητική Επιτροπή για το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Επιτροπή αποτελεί «κίνηση εκδημοκρατισμού του πολιτεύματος». Ούτε λίγο ούτε πολύ.

Με άλλα λόγια, η δημοκρατία έπασχε στην Ελλάδα έως ότου ο Τσίπρας αποφάσισε να βάλει σε μια Επιτροπή τον Μουζέλη με τον Κιμούλη και τη Δούρου. Ετσι το πολίτευμα διορθώθηκε, ευτυχώς.

Σύμφωνα με τον Μουζέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο». Δηλαδή, οι μόνοι στα δύσκολα είναι ο Τσακαλώτος, ο Παππάς, ο Σπίρτζης, ο Κατρούγκαλος, ο Πολάκης κι ο Φίλης –για να βάλω μια εικονογράφηση στη μοναδικότητα.

Ακόμη περισσότερο που «η εμμονή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές εδώ και τώρα δεν συμφέρει ούτε την χώρα αλλά ούτε και τον ίδιο». Αντιθέτως ο Μουζέλης εξηγεί ότι «μέχρι να πετύχει η κυβέρνηση της είσοδό μας στις αγορές, πρέπει να στηριχθεί από όλους».

Πράγμα που σημαίνει ότι το δημοκρατικό πολίτευμα που μόλις εκδημοκράτισε η Επιτροπή φίλων της κυβέρνησης δεν θα περιλαμβάνει εκλογές παρά μόνο όταν συμφέρουν την κυβέρνηση, την οποία εν τω μεταξύ πρέπει να στηρίζουν όλοι.

Κυρίως «όλες οι δημοκρατικές αντιπολιτευτικές δυνάμεις» που υποχρεούνται «να ακολουθήσουν μια πιο ισορροπημένη κριτική» –υποθέτω ότι η Επιτροπή θα εκδώσει και υποχρεωτικές οδηγίες ισορροπίας…

Δεν ξέρω αν αυτό συνιστά εκδημοκρατισμό κατά τον Μουζέλη, αλλά για δημοκρατία δεν μου μοιάζει.

Βέβαια συμβαίνουν κάτι παράξενα στη Δικαιοσύνη, την ενημέρωση, τη Βουλή, τη διοίκηση, αλλά ο Μουζέλης δεν ανησυχεί. Αποτελεί «ακραία κασσανδρική φαντασίωση» ότι ο Τσίπρας δημιουργεί ένα «αυταρχικό καθεστώς».

Πώς το συμπέρανε ο Μουζέλης; Μάλλον το συζήτησαν στην Επιτροπή!

Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία. Ατενίζοντας το μέλλον ο Μουζέλης προβλέπει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ούτε θα καταρρεύσει ούτε θα συρρικνωθεί (…), θα καταστεί μια από τις δυο κυρίαρχες δυνάμεις σε ένα μελλοντικό διπολικό σύστημα».

Καμία αντίρρηση, το υποστηρίζουν και άλλοι. «Τι Μουζέλης, τι Κουβέλης» έλεγε χθες ένας άλλος των πρώην 58.

Εγώ αντιθέτως αγνοώ το μέλλον. Αλλά έχω μια απορία για το παρόν: αν ο Μουζέλης πιστεύει όσα λέει (πράγμα το οποίο δεν αμφισβητώ διότι γνωρίζω την εντιμότητά του…), γιατί δηλώνει «δεν προσχώρησα στον ΣΥΡΙΖΑ»;

Τι περισσότερο δηλαδή θα έλεγε και θα έκανε αν είχε προσχωρήσει;

Τότε βεβαίως δεν θα αποτελούσε έξωθεν καλή μαρτυρία. Αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα.