Μια άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη είχε η προ εβδομάδων αποκάλυψή μου για το επείγον έγγραφο του εισαγγελέα κατά του Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών να του αποστείλουν λεπτομερή στοιχεία αναφορικά με τις… εκπτώσεις που έχουν κάνει σε πιστοποιημένους φοροφυγάδες.

Τότε είχα γράψει σχετικά ότι η παρέμβαση του κ. Αθανασίου είχε προκληθεί από τη θεαματική μείωση κατά περίπου 60% του προστίμου των 74 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην οικογένεια Καλογρίτσα, προκειμένου να μπορέσει ο διάδοχος του κυρίου Χρήστου, Ιωάννης-Βλαδίμηρος, να μετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Χθες πληροφορήθηκα ότι μετά τη διαβίβαση σε αυτόν των στοιχείων ο κ. Αθανασίου κάλεσε επειγόντως για παροχή διευκρινίσεων ή και εξηγήσεων τον γενικό γραμματέα Εσόδων –και προϊστάμενο όλων αυτών των μηχανισμών –κύριο Γιώργο Πιτσιλή. Οπως με ενημέρωσε η πηγή μου, η επείγουσα κλήση του κ. Πιτσιλή έχει να κάνει με ορισμένες αποφάσεις που έλαβε εντός του 2016 η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) του υπουργείου Οικονομικών και οι οποίες είναι τύπου… Καλογρίτσα: υπέρογκες μειώσεις, έως και 70%, επί των προστίμων που είχαν επιβάλει ελεγκτικοί μηχανισμοί και ειδικότερα το περίφημο ΚΕΦΟΜΕΠ…

Υπενθυμίζω σχετικά με το πώς λειτουργεί η Διεύθυνση (ΔΕΔ) ότι για να προσφύγει κάποιος σε αυτή οφείλει προηγουμένως να καταθέσει το 50% του προστίμου που του έχει επιβληθεί. Ή να αποδείξει με αδιάσειστα στοιχεία ότι βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία να καταβάλει το 50% του προστίμου.

Φαίνεται πως το ενδιαφέρον του κ. Αθανασίου έχει προκαλέσει και αυτό το γεγονός: ότι δηλαδή η ΔΕΔ έχει εκδώσει αποφάσεις μείωσης των προστίμων επί προσφυγών για τις οποίες δεν έχει καταβληθεί το μισό του προστίμου ως εγγύηση.

Πάντως, μελετώντας χθες και πάλι το επείγον έγγραφο που ο κ. Αθανασίου είχε αποστείλει στις 29 Αυγούστου ε.ε. (ενεστώτος έτους σημαίνει αυτό για τους αρχάριους) προς τους επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών, ζητώντας από αυτούς να του γνωρίσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν μειώσεις προστίμων πάνω από 150.000 ευρώ, νομίζω ότι υπάρχει μια παράλειψη: απουσιάζει ένας πίνακας στον οποίο να εμφανίζονται τα ονόματα των δικηγόρων δίπλα από τις προσφυγές που υποστήριξαν. Με τον τρόπο αυτό ο κύριος εισαγγελέας θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι δεν είναι πολλοί εκείνοι που πέτυχαν τις μειώσεις-μαμούθ των προστίμων. Και θα εντόπιζε, είμαι βέβαιος περί αυτού, ορισμένα ονόματα τα οποία σε εκείνον θα προκαλούσαν έκπληξη. Οχι όμως και στην Αθήνα, που είναι μικρό χωριό και τα καλά νέα κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα για κάτι τέτοιους/ες επιτυχημένους/ες…

Ντοκουμέντα

Στο μεταξύ και στον απόηχο των εισηγήσεων προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, και ειδικά της αγαπημένης όλων των Ελλήνων προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Θάνου, να παραταθεί κατά παρέκκλιση των επιταγών του Συντάγματος για μερικά χρονάκια η θητεία τους, εισηγήσεις που ο Πρωθυπουργός Αλέξης «είδε με πολύ θετικό μάτι», έμαθα και άλλα.

Στη συνάντηση που είχε προχθές η κυρία πρόεδρος Θάνου με τους ανώτερους δικαστές (εκεί όπου τους ανακοίνωσε τα χαρμόσυνα νέα!) αποκάλυψε και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα από τις σχετικές συνομιλίες που είχαν οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο Αλέξη. Ορισμένα περιήλθαν εις γνώσιν μου, αλλά θα αποφύγω να τα μεταφέρω πριν να έχω μια σωστή πληροφόρηση των… ντοκουμέντων.

Επ’ ευκαιρίας, και αν μου το επιτρέπει ο βαθύτατος σεβασμός που τρέφω προς την επιστημονική της επάρκεια αλλά και την οξύνοια που τη διακρίνει, θα επισήμαινα στην κυρία πρόεδρο την επόμενη φορά που θα απευθυνθεί καθ’ ομάδες σε δικαστές να έχει υπόψη της ότι στην εποχή της ηλεκτρονικής επανάστασης υπάρχουν κάτι συσκευές που τις ονομάζουν κινητά και οι οποίες εκτός από τηλέφωνα είναι και καταγραφείς ήχου και εικόνας. Κανονικά εργαλεία του διαβόλου. Πα… πα… πα…

Ο «σφυγμός» έπεσε βαρύς

Χθες, ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα από τη γνωστή πλατεία (Κολωνακίου), ενημερώθηκα ότι δεν έχουν δει εδώ και ημέρες να περνάει από τα μέρη τους ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο «σφυγμός της κοινωνίας», τον οποίο «έπιασε» το πρωί της περασμένης Παρασκευής διερχόμενος έξω από το Da Capo, ως φαίνεται του έπεσε βαρύς και αποφάσισε του λοιπού να πηγαίνει στο γραφείο του εποχούμενος.

Ευκαιρίας δοθείσης, οφείλω να εξάρω τα ανακλαστικά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο διέθεσε στον κύριο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας μια κουστωδία αστυνομικών προκειμένου να τον συνοδεύει ώστε να αποφεύγει του λοιπού τέτοιες ανθυγιεινές συναντήσεις με τον «σφυγμό της κοινωνίας». Φίλος μου δικηγόρος με ενημέρωσε δε ότι ώς και έξω από το γραφείο του στο ΣτΕ υπάρχει πλέον φρουρά. Μα μπορεί να προσεγγίσει ώς εκεί ο «σφυγμός»; Απορώ…

Αλλού…

Παρότι κινδυνεύω σήμερα να αναλωθώ σε θέματα σχετικά με τη Δικαιοσύνη ή πέριξ αυτής, δεν αντέχω στον πειρασμό να μην αναφερθώ στον νέο δικαστικό γύρο που ανοίγει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου οι εργαζόμενοι δεν κατέφυγαν απλώς στη Δικαιοσύνη για τα έργα και τις ημέρες τής υπό τον καθηγητή Ρόζενμπεργκ διοίκησης του οργανισμού, αλλά με χθεσινή τους παρέμβαση τι καταγγέλλουν; Οτι η διοίκηση Ρόζενμπεργκ ουσιαστικά προσπάθησε να κωλυσιεργήσει την εισαγγελική έρευνα, μη αποστέλλοντας κρίσιμα στοιχεία που θα βοηθούσαν στη διενέργειά της. Νέα καταγγελία, νέα έρευνα και να δούμε ώς πού θα φτάσει αυτό το πράγμα με την τροπή που έχει λάβει. Χθες δε έγινε και το απίθανο: ο αποκατασταθείς με απόφαση του ΣτΕ πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος συγκάλεσε Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά δεν προσήλθαν τα μέλη του ΔΣ που είχε διορίσει ο πολλά βαρύς και όχι υπουργός Πολάκης. Αποτέλεσμα, δεν θα πληρωθούν εμπρόθεσμα οι εργαζόμενοι.

Στον πρόεδρο Αλέξη λένε κάτι όλα αυτά ή μπα…

Μπαρμπα-σταυροφόρος

Αλλά υπάρχουν και τα καλά νέα της ημέρας. Αναφέρω ενδεικτικά ότι ο μπαρμπα-Φώτης Κουβέλης, ο άνθρωπος-ιδέα, αναλαμβάνει σταυροφορία να διασώσει τον δυστυχή ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στη γωνία στριμωγμένος. Σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος, ο μπαρμπα-Φώτης βγήκε χθες, παραμονή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, να βροντοφωνάξει στις δυνάμεις της αντίδρασης που είναι έτοιμες να χτυπήσουν ότι θα τον βρουν μπροστά τους, αγέρωχο μαχητή, έτοιμο να θυσιαστεί για να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επικεφαλής μιας Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) στην οποία μετέχει ο ίδιος και κάτι παλιόφιλοι light αριστεροί, ανακοίνωσε χθες ότι η ΕΚΙΕΑ «αναδεικνύει και προωθεί τη συσπείρωση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη προσπάθεια και στον αγώνα για τη δημοκρατία, τη δίκαιη ανάπτυξη, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους και συμπαρατάσσεσαι στην απόκρουση των σχεδίων για “αριστερή παρένθεση” και “δεξιά παλινόρθωση” (…) Στη χώρα διαμορφώνονται δυο πολιτικοί πόλοι: o ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός. Αυτός ο προοδευτικός πολιτικός πόλος πρέπει να στηριχθεί και να έχει σταθερή την πορεία του προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας».

Είδες άμα είναι ανιδιοτελής ο άνθρωπος; Για το όφελος της χώρας και της κοινωνίας βάζει τα στήθη του μπροστά ο αγωνιστής. Και δεν τον ενδιαφέρει καν ότι τη Δευτέρα, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος που λέει ο λόγος, θα γίνει και ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης, στον οποίο μπορεί να είναι, όλως τυχαίως, μέσα, διότι ο πρόεδρος Αλέξης ξέρει να τιμάει τους αγωνιστές…