Εάν τα ταξίδια δεν ήταν προγραμματισμένα από καιρό, θα μπορούσε άνετα να υποθέσει κανείς ότι η οικογένεια πήρε τις πτήσεις, προκειμένου να εκτονωθεί όσο πιο μακριά γινόταν απ’ όσα διαδραματίστηκαν προχθές στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχώρησε για Βοστώνη, όπου τον περιμένουν ως κεντρικό ομιλητή σε συνέδρια στο Ταφτς (στη Σχολή Φλέτσερ και την έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής») και στο Χάρβαρντ, προτού μετακινηθεί για μια διάλεξη στη Βαλτιμόρη και την πανεπιστημιακή έδρα Τζονς Χόπκινς. Την ώρα που ο Κυριάκος απογειωνόταν, η Ντόρα Μπακογιάννη έδινε ρεσιτάλ στο Στρασβούργο και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου χθες παρουσιάστηκε η διετής έκθεση του ΟΟΣΑ για τη Γηραιά Ηπειρο.

…και η Ντόρα ρεπόρτερ στο Στρασβούργο

Πληροφορούμαι εγκύρως ότι η Μπακογιάννη άσκησε αντιπολίτευση στον διεθνή Οργανισμό –ίσως για να βγάλει το άχτι της για λογαριασμό του Κωστή Χατζηδάκη που προ διετίας δεινοπάθησε με την περίφημη εργαλειοθήκη και, σχεδόν αναγκαστικά, είχε παραδώσει το υπουργείο Ανάπτυξης στον Νίκο Δένδια.

Η Ντόρα σήκωσε το χέρι και ζήτησε ερώτηση από τους επικεφαλής του ΟΟΣΑ, αλλά όταν πήρε τον λόγο θύμισε περισσότερο τη ρεπόρτερ του Alpha απέναντι στον Τσίπρα: «Παρατηρούμε ότι οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και γι’ αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω αν στον ΟΟΣΑ αξιολογείτε τα εργαλεία, αν μετράτε τους καρπούς που αποδίδουν, αν αποδίδουν. Για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις για το γάλα που θέλατε να επιβληθούν στην Ελλάδα είχαν μεγαλύτερο κόστος παρά κέρδος για τη χώρα. Επίσης περιμένουμε από εσάς πρακτικά εργαλεία για τη νεανική ανεργία που στην Ελλάδα φτάνει το 27%. Ακούμε διάφορες θεωρίες, αλλά πρακτικά μέτρα δεν βλέπω να προτείνονται…».

Οι απόντες της Βουλής

Στην αποστολή του Στρασβούργου συμμετέχει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος –όπως με διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές –ανίχνευσε το γενικότερο κλίμα και δεν έχει αμφιβολία ότι οι Ευρωπαίοι ασχολούνται αυτή την περίοδο με την Ελλάδα μόνον επειδή υπάρχει το Προσφυγικό. Διαφορετικά, δεν θα έβγαιναν ούτε στο τηλέφωνο.

Επειδή ουδείς τον είδε στη Βουλή την ώρα που ο Τσίπρας με τον Μητσοτάκη έβαζαν τα γάντια, σας ενημερώνω ότι ο Βαγγέλης βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Αλσατία. Η Ντόρα, εξάλλου, που επίσης απουσίαζε από το ματς των αρχηγών, είχε αφήσει την Αθήνα από την Παρασκευή –και έφθασε στο Στρασβούργο έπειτα από τριήμερη στάση στις λίμνες του Κόμο, όπου γινόταν διεθνές συνέδριο για το Μεταναστευτικό. Το άλλοθι για την απουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει πτήση.