Τι να κάνουμε για να σταματήσουν, επιτέλους, να φεύγουν από τη χώρα οι νέοι επιστήμονες, να φρενάρουμε δηλαδή το περίφημο brain drain;

Η Σία Αναγνωστοπούλου το βρήκε: θα δώσουμε 330 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση και 1 δισ. ευρώ στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη! Οπως μας πληροφόρησε χθες η της Παιδείας αναπληρώτρια υπουργός συνεπικουρούμενη από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, αλλάζει ριζικά η πολιτική αξιοποίησης των κονδυλίων των συγχρηματοδοτούμενων έργων του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από το 2015.

Σκοπός είναι, είπε η Σία, τα κονδύλια τα οποία ενίσχυαν το ανθρώπινο δυναμικό στα ΑΕΙ να πηγαίνουν πλέον σε νέους επιστήμονες που δεν έχουν απαραίτητα μόνιμη σχέση με τα ΑΕΙ, αλλά διαθέτουν όλα τα τυπικά προσόντα για να ενταχθούν σε αυτά. Δηλαδή, αλλάζουν οι ομάδες των ανθρώπων που ενισχύονται.

«Θα ενισχύονται νέοι άνθρωποι με προσόντα ώστε να αποκτήσουν και διδακτική εμπειρία και να παράξουν ερευνητικό έργο, ώστε να σταματήσει η φυγή εγκεφάλων προς το εξωτερικό. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν όλη την ευθύνη σχεδιασμού του διδακτικού έργου που θα κάνουν και θα ηγηθούν μικρών ομάδων έρευνας –και αυτό δεν έχει ξανασυμβεί», τόνισε η Αναγνωστοπούλου.

Στήριξη Χαρίτση

Ο δε Χαρίτσης σημείωσε ότι με τα κονδύλια αυτά θα υπάρξει επίσης στήριξη προπτυχιακών φοιτητών με κοινωνικά κριτήρια και δημιουργία δομών κοινωνικής μέριμνας στα ΑΕΙ και, από την άλλη, ενίσχυση των νέων ερευνητριών και ερευνητών με ακαδημαϊκά κριτήρια.

«Χάρη στον σχεδιασμό που κάναμε, ο αριθμός των νέων ερευνητριών και ερευνητών που θα ενισχυθούν αυξάνεται σημαντικά τη νέα περίοδο, με τις αμοιβές τους να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα», επισήμανε.

Εγώ, πάντως, περιμένω να δω τι θα πουν για αυτά τα ίδια τα πανεπιστήμια. Ειδικά όταν αλλάζουν οι ομάδες που θα χρηματοδοτούνται. Γιατί είναι πολλά τα λεφτά Σία.