Σε έξι μήνες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την κατασκευή του τζαμιού στην περιοχή του Βοτανικού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου –συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ –ανέρχεται σε 886.963,17 ευρώ και την περασμένη Δευτέρα υπεγράφη το συμφωνητικό με την ανάδοχο κοινοπραξία.

Σε μια δημοκρατία κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους πιστούς μιας θρησκείας όπως είναι το Ισλάμ να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Κι όμως, στην Ελλάδα αναπτύχθηκε για χρόνια μία ρητορική –ακόμη και μέσα στον χώρο της Εκκλησίας –που δεν μας τιμά καθόλου για τη μη κατασκευή τού τζαμιού, πάνω στην οποία στηρίχθηκαν πολιτικές διχασμού.

Και δεν μιλάω για τον μικρό αριθμό υπερσυντηρητικών μητροπολιτών, όπως για παράδειγμα ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με τις εμπρηστικές του ανακοινώσεις κατά του Ισλάμ. Το τελευταίο διάστημα και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατυπώνει δημοσίως ενστάσεις και επιφυλάξεις φοβούμενος μήπως «το τζαμί μετατραπεί σε χώρο φονταμενταλισμού».

Για να μαθαίνουν όμως οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι, σας λέω ότι η ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα είναι πάγιο αίτημα των μουσουλμάνων που ζουν στην Αττική από το 1940. Η πρώτη συζήτηση χρονολογείται στο 1979 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δηλώσει στον βασιλιά Φαχντ κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία ότι η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη στην κατασκευή τεμένους.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν πάγωσαν κάθε σχεδιασμό. Το 2000 η Βουλή ψήφισε ειδική διάταξη για την παραχώρηση περιοχής στην Παιανία προκειμένου το τζαμί να είναι έτοιμο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τίποτα δεν έγινε.

Το 2006 ψηφίστηκε νόμος για την ανέγερση τζαμιού με την πρόβλεψη τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί το 2009. Και πάλι δεν έγινε τίποτα.

Η νεότερη ιστορία της κατασκευής ξεκίνησε εκ νέου το 2011. Αν και ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε ύστερα από πολλά μπρος – πίσω το 2014, εκκρεμούσε νομοθετική ρύθμιση που αφορούσε πολεοδομικές διατάξεις. Αυτή ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν. Ιδωμεν…