Ο Χοσέ Χολέμπας δεν είχε πολλές συμπάθειες την τετραετία που έμεινε στον Ολυμπιακό. Ουσιαστικά ήταν ένα περίεργος άνθρωπος, απόμακρος, χωρίς πολλούς φίλους, που έδειξε σαν να μην κατάλαβε σχεδόν τίποτα από την ελληνική πραγματικότητα. Μάλλον λόγω του χαρακτήρα του δεν κατάφερε να προσαρμοστεί σε αυτήν.

Η απόφασή του να αποχωρήσει από την εθνική ομάδα μπορεί να μην ξένισε πολλούς, έγινε όμως αντικείμενο συζήτησης.

Ο Χολέμπας αγωνίστηκε μία πενταετία στην Εθνική. Πέρασε τα όμορφα χρόνια, με τη συμμετοχή στην τελική φάση του Euro 2012 και το Μουντιάλ του 2010, αλλά και τα πέτρινα, την τελευταία διετία, όταν η ελληνική ομάδα γνώριζε ταπεινωτικές ήττες από τα Νησιά Φερόες.

Ασφαλώς και η παρουσία του στη Γαλανόλευκη αποδείχθηκε ευεργετική για αυτόν, καθώς έγινε γνωστός στο διεθνές ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα να έρθουν οι μεταγραφές, πρώτα στη Ρόμα και στη συνέχεια στην αγγλική Γουότφορντ. Τώρα, σε ηλικία 32 ετών, κατάλαβε ότι ο Μίχαελ Σκίμπε δεν τον υπολογίζει ιδιαίτερα, βαρέθηκε να ταξιδεύει από το Λονδίνο στην Αθήνα χωρίς λόγο και αποφάσισε να πει αντίο. Στο ματς με το Γιβραλτάρ δεν αγωνίστηκε καθόλου, μπήκε στο γήπεδο για 12 λεπτά στον αγώνα με την Κύπρο και στο Ταλίν απλώς παρακολουθούσε από τον πάγκο, παρά την απουσία του Τζαβέλλα. Αυτό πρέπει να τον πείραξε ιδιαίτερα. Γκρίνιαζε ότι έπρεπε να έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Ο εγωισμός του δεν τον άφηνε να περιμένει στον πάγκο ένα νεύμα του Σκίμπε για να μπει στο γήπεδο.

Ο Χολέμπας συμπλήρωσε 38 συμμετοχές στην Εθνική και ουδείς μπορεί να πει ότι δεν προσέφερε. Ο προπονητής που πίστεψε σε αυτόν ήταν ο Φερνάντο Σάντος και με τον Πορτογάλο ο Χολέμπας έκανε εξαιρετικά παιχνίδια. Ο Σάντος εκτιμούσε την ταχύτητα, τη δύναμη και την αντοχή του, τον χρησιμοποιούσε συνεχώς και ο Χολέμπας σχεδόν ποτέ δεν τον απογοήτευσε.

Η καταγωγή του είναι από τη Βασιλική Τρικάλων, ο πατέρας του Αχιλλέας Χολέβας υπήρξε ποδοσφαιριστής στην τοπική ομάδα, αλλά σταμάτησε λόγω τραυματισμού. Μετανάστευσε στη Γερμανία και εκεί γνώρισε την πρώτη σύζυγό του, την Ουρουγουανή Λόβις, με την οποία χώρισε αργότερα. Ο Χοσέ Χολέμπας μεγάλωσε με τη μητέρα του και μέχρι να έρθει η ώρα της καταξίωσης πέρασε δύσκολες στιγμές.

Ουσιαστικά, η επανασύνδεσή του με τις ελληνικές ρίζες έγινε με τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό και κυρίως τον Νοέμβριο του 2011 όταν απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα –στην ταυτότητα αναφέρεται Ιωσήφ Χολέβας –και κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας.

Από μικρός λάτρευε το ποδόσφαιρο και αγωνιζόταν ως επιθετικός στην Ομπερνάου, όταν μπήκε στο στόχαστρο της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Τότε η κοπέλα του έμεινε έγκυος και ο Χολέμπας σταμάτησε το ποδόσφαιρο προκειμένου να εργαστεί και να ζήσει την οικογένειά του. Δύο χρόνια αργότερα με τη βοήθεια ενός θείου του αρχίζει ξανά το ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με τη δουλειά. Πρώτα στην ερασιτεχνική Ασάφενμπουργκ, στη συνέχεια στη Βικτόρια Καλ στην οποία τον ανακάλυψε η Μόναχο 1860. Ο Εβαλντ Λίνεν ήταν ο προπονητής που πίστεψε σε αυτόν, τον χρησιμοποίησε ως αμυντικό και στη συνέχεια τον έφερε στον Ολυμπιακό, το καλοκαίρι του 2010.