Ενας από τους πιο διάσημους καθεδρικούς του ποδοσφαίρου, το Σαντιάγο Μπερναμπέου, ανακαινίζεται για να διεκδικήσει θέση μεταξύ των κορυφαίων σταδίων του κόσμου.

Υστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, ο Δήμος της Μαδρίτης άναψε το πράσινο φως στη Ρεάλ Μαδρίτης για να προχωρήσει στην ανακατασκευή της ιστορικής της έδρας. Το κόστος θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ και θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου η εταιρεία επενδύσεων IPIC, που έχει έδρα το Αμπου Ντάμπι, με αντάλλαγμα να τοποθετηθεί το λογότυπό της δίπλα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Το πρότζεκτ είναι λιγότερο φιλόδοξο σε σχέση με το προηγούμενο, το οποίο μπλοκάρισαν τα δικαστήρια. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο. Το νέο στάδιο θα είναι ψηλότερο από το σημερινό και με αναδιπλούμενη οροφή, η οποία θα μειώσει αισθητά τον θόρυβο στη γύρω περιοχή. Το πρώτο στάδιο εγκαινιάστηκε το 1947 και το 1955 μετονομάστηκε σε Σαντιάγο Μπερναμπέου προς τιμήν του πρώην προέδρου της Ρεάλ.

Το νέο στάδιο φιλοδοξεί να αποτελέσει σύμβολο της Μαδρίτης του 21ου αιώνα, όπως τόνισαν ο πρόεδρος του συλλόγου Φλορεντίνο Πέρεθ και η δήμαρχος της πόλης Μανουέλα Καρμένα. Η χωρητικότητα του ανακατασκευασμένου Σαντιάγο Μπερναμπέου θα αυξηθεί μόλις κατά 3.000 θέσεις, φτάνοντας τις 84.044 με την πρόσθεση ενός διαζώματος στην κορυφή του.

Τα σημεία αναφοράς του νέου σταδίου θα είναι η νέα ασύμμετρη μεταλλική όψη του που θα διαθέτει χιλιάδες φώτα LED και θα λειτουργεί ως τεράστια οθόνη.

Η αναδιπλούμενη οροφή θα έχει τη δυνατότητα να το μετατρέπει σε κλειστό στάδιο σε 15 λεπτά. Θα υπάρχει ελεύθερο WiFi τελευταίας τεχνολογίας, ενώ θα μεγαλώσει ο χώρος του μουσείου το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια φίλοι της ομάδας.

Οι εργασίες για την ανακατασκευή θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι και αναμένεται να διαρκέσουν δυόμισι χρόνια.

ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. Τον Μάρτιο η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε τα δικά της σχέδια για την ανακατασκευή του γηπέδου της, του Καμπ Νου, το οποίο θα αυξήσει τη χωρητικότητά του από τις 99.354 στις 105.000 θέσεις. Θα διαθέτει επίσης αναδιπλούμενη οροφή και θα κοστίσει 390 εκατ. ευρώ.

Στη νέα της έδρα, χωρητικότητας 73.000 θεατών, θα μετακομίσει από το καλοκαίρι του 2017 και η Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ το Βιθέντε Καλντερόν θα κατεδαφιστεί και θα μετατραπεί σε πάρκο.