Την καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας, και ειδικότερα τη μαγευτική Σαντορίνη, αποτέλεσε και φέτος ο αγώνας του παγκόσμιου freerunning διαγωνισμού, του Red Bull Art of Motion, ο οποίος μάλιστα όχι άδικα διεκδικεί τον τίτλο του πιο συναρπαστικού όλων των εποχών.

Με φόντο βγαλμένο από σελίδες παραμυθιού, στην πανέμορφη Οία, ο Ιπτάμενος Ολλανδός Μπαρτ φαν ντερ Λίντερ έκανε τη μεγάλη έκπληξη και πήρε την πρωτιά αφήνοντας πίσω του τους Αμερικανούς Σκοτ και Αντριαν, ενώ η μεγάλη ελληνική ελπίδα και περυσινός νικητής Δημήτρης Κυρσανίδης έμεινε εκτός τελικού.

«Εχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για το parkour και το freerunning, κάθε φορά όμως που έρχομαι στη Σαντορίνη είναι σαν να βρίσκομαι σε έναν μαγικό κόσμο. Ο συνδυασμός του γαλάζιου ουρανού, του Αιγαίου και των άπειρων φυσικών εμποδίων για jumps, flips και rolls μοιάζει με όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Αρα, ναι, η Σαντορίνη θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το ιδανικό μέρος για το freerunning» τόνισε ο ολλανδός πρωταθλητής στην «Ομάδα», εκστασιασμένος από τις εικόνες που θαύμασε για μια ακόμα φορά, αλλά και από την αποθέωση που γνώρισε από τους 3.000 και πλέον θεατές που είχαν κατακλύσει όλα τα γραφικά σοκάκια (και τις ταράτσες) της Οίας!

Ο 22χρονος Ολλανδός είχε παλαιότερα λαμπρό μέλλον στο ποδόσφαιρο όταν και τον είχαν τσεκάρει από το τμήμα σκάουτινγκ της Αϊντχόφεν, ο ίδιος όμως εξομολογείται:

«Η γαλλική ταινία “Yamakasi” στάθηκε η αφορμή για να κολλήσω με το parkour και το freerunning σε ηλικία 12 ετών. Από τότε αφιέρωσα τη ζωή μου σε αυτό που ήταν η νέα μου αγάπη. Πιο πριν έπαιζα ποδόσφαιρο και μάλιστα με είχαν εντοπίσει σκάουτερ από την Αϊντχόφεν. Ωστόσο η αγάπη μου για το freerunning μεγάλωνε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και έτσι αποφάσισα να σταματήσω την μπάλα για χάρη του freerunning».

Στη Σαντορίνη οι καλύτεροι αθλητές από 13 χώρες έδωσαν έναν από τους πιο θεαματικούς και συναρπαστικούς αγώνες στην ιστορία «πετώντας» από ταράτσα σε ταράτσα όπως συνηθίζεται στο parkour και φυσικά ένας Ιπτάμενος Ολλανδός (παρατσούκλι που είχε βγει για πρώτη φορά σε αθλητικό χώρο για τον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ) είχε λογικά προβάδισμα.

«Είναι το αγαπημένο μου παρατσούκλι από όλα όσα έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια και το διασκεδάζω περισσότερο απ’ όλα. Αλλωστε το όνομά μου είναι σαφώς πιο δύσκολο σε σχέση με το Ιπτάμενος Ολλανδός, το οποίο μάλιστα ταιριάζει και γάντι με το σκηνικό της Σαντορίνης» λέει ο Μπαρτ φαν ντερ Λίντεν, που ήδη προγραμματίζει το επόμενο ταξίδι του στη Σαντορίνη, αλλά αυτή τη φορά με την οικογένειά του!