Η Τουρκία θα εξέταζε ενδεχόμενη προσφορά της Ρωσίας για σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε την Τρίτη το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ακυρώσει πριν από περίπου έναν χρόνο τη σύμβαση ύψους τριών δισ. δολαρίων που είχε ανατεθεί το 2013 στην Κίνα κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού για την αγορά πυραύλων εδάφους-αέρος.

Τότε οι τουρκικές αρχές είχαν επικαλεστεί τους δισταγμούς της Κίνας να συναινέσει στη μεταφορά της κινεζικής τεχνολογίας στην Τουρκία, παρότι η προσφορά που υπέβαλε ήταν η πιο συμφέρουσα.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι έτοιμη να εξετάσει ενδεχόμενη προσφορά της Ρωσίας για την κατασκευή συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας με μεγάλο δραστικό βεληνεκές, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ερωτηθέντες σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, τούρκοι αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να σχολιάσουν την πληροφορία αυτή.

Εντονες αντιδράσεις από το ΝΑΤΟ

Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω βελτίωση της διμερούς σχέσης μετά την σοβαρή κρίση που προκάλεσε η κατάρριψη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία του ρωσικού βομβαρδιστικού που πετούσε κοντά στα συροτουρκικά σύνορα τον Νοέμβριο του 2015.

Η απόφαση της Τουρκίας να αναθέσει το 2013 σε κινεζική κρατική εταιρεία αυτή την δημόσια σύμβαση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των συμμάχων της στο NATO, που είχαν επισημάνει την ασυμβατότητα του κινεζικού υλικού με τα δικά τους συστήματα αεράμυνας.

Κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη την Δευτέρα, Ερντογάν και Πούτιν εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία σε όλα τα πεδία, μη εξαιρουμένης της στρατιωτικής τεχνολογίας.

Ο ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Αγκυρα στο πεδίο της στρατιωτικής βιομηχανίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «αυτό θα μεταφραστεί σε χειροπιαστά έργα». Την ίδια ευχή εξέφρασε και ο τούρκος ομόλογός του.