Στα χνάρια της Βρετανίας για την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων στους μετανάστες από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ βαδίζει και η Γερμανία. Χθες η κυβέρνηση του Βερολίνου ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τον περιορισμό πρόσβασης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο γερμανικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Βάσει του προτεινόμενου νόμου, οι πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ δεν θα μπορούν να λαμβάνουν επιδόματα κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της διαβίωσής τους στη Γερμανία. Η Σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Εργασίας Αντρεα Νάλες προετοιμάζει το σχέδιο νόμου εδώ και μήνες, έπειτα από απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Γερμανίας ότι οι πολίτες της ΕΕ δικαιούνται πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα εάν ζουν στη Γερμανία περισσότερο από 6 μήνες. Τα πρόσωπα που επηρεάζονται από το μέτρο θα έχουν πάντως το δικαίωμα να ζητήσουν μεταβατικό επίδομα διαρκείας ενός μήνα.

Η Νάλες ισχυρίζεται πως η απόφαση θα ενθαρρύνει «τον τουρισμό κοινωνικής πρόνοιας» και δήλωσε ότι οι δήμοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας δέχονται δυσανάλογα μεγάλο βάρος από τα 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που υπολογίζεται ότι δίνονται στους περίπου 130.000 πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί ως άνεργοι που αναζητούν δουλειά.

Η πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης πηγαίνει πιο πέρα από το 4ετές μορατόριουμ που πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον πριν από το δημοψήφισμα για την ΕΕ. Ο νόμος δεν θα απέκλειε πολίτες της ΕΕ που εργάζονται τώρα από κοινωνικά επιδόματα ή εκείνους που έχουν δικαίωμα επειδή εργάζονταν παλαιότερα.

Οπως έγινε γνωστό, το Βερολίνο άρχισε να καταρτίζει αυτό το σχέδιο νόμου τον Απρίλιο, όταν ο Κάμερον στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εναντίον του Brexit είχε προτείνει τη λήψη μέτρων με στόχο να μειωθούν οι αφίξεις ευρωπαίων μεταναστών εργαζόμενων στο βρετανικό έδαφος. Το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί προς ψήφιση στην ομοσπονδιακή Βουλή όπου αναμένεται να εγκριθεί.

«Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος ζει εδώ, εργάζεται και πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές έχει επίσης δικαίωμα να λαμβάνει επιδόματα από το σύστημα κοινωνικής μας πρόνοιας» δήλωσε η Νάλες εισηγούμενη το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο. Αλλά για όποιον «δεν έχει εργαστεί ποτέ εδώ και εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια του δημοσίου για να ζήσει, υπερισχύει μια αρχή: τα επιδόματα πρέπει να ζητούνται από την πατρίδα του καθενός» πρόσθεσε παρατηρώντας ότι η αλλαγή του νόμου θα κλείσει ένα «παραθυράκι» και θα συμβάλει στην «ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελευθερία κίνησης των εργαζομένων», έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ. Η ανησυχία για την κατάχρηση αυτής της ελευθερίας αποτέλεσε ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων υποστήριξαν το Brexit. Η Εμίλια Μίλερ, υπουργός της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, του βαυαρού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, χαιρέτισε το νομοσχέδιο. «Είναι το σωστό», είπε, «να κλείσουμε το “παραθυράκι” που άνοιξε η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου η οποία θα διέλυε το σύστημα κοινωνικής πρόνοιάς μας».

Επικρίσεις για τον προτεινόμενο νόμο εξέφρασαν μεταξύ άλλων οι Πράσινοι και το αριστερό κόμμα Linke, η ηγέτις του οποίου Κάτι Κίπινγκ δήλωσε ότι πλέον τίθεται το ερώτημα «σε ποια κατεύθυνση αναπτύσσεται η ΕΕ». Πρότεινε ότι αντί γι’ αυτόν το νόμο η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να ρίξει όλη την ενέργειά της προκειμένου να εξασφαλίσει ένα εγγυημένο κατώτατο εισόδημα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

450.000άτομα από τις άλλες 27 χώρες – μέλη της ΕΕ έλαβαν τον Ιούνιο κοινωνικά επιδόματα στη Γερμανία – συνολικά 12% των πολιτών της ΕΕ που ζουν σε γερμανικό έδαφος. Περίπου 135.000 εξ αυτών είναι από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά το 42%, παρότι έχει δουλειά, ζητεί και λαμβάνει επιδόματα για να ενισχύσει το εισόδημά του.