«Δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς» τα στοιχεία των αυξημένων κατά περίπου 8%, σε σχέση με πέρυσι, τουριστικών αφίξεων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 1,06 εκατ. περισσότεροι τουρίστες από πέρυσι (αύξηση 7,6%).

Σε απόλυτους αριθμούς, η επιβατική κίνηση σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας (περιλαμβάνει και τους έλληνες ταξιδιώτες και όχι μόνο τους τουρίστες), σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στο εννιάμηνο 2016 ανήλθε σε 44,6 εκατομμύρια (αύξηση 8,8% σε σχέση με το 2015).

Την ίδια στιγμή, οι οδικές αφίξεις τουριστών μέσω των κυριότερων πυλών εισόδου της χώρας στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά περίπου 129.000 (-1,3%) σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων «έχει επιτευχθεί κυρίως λόγω των εκπτώσεων και των ειδικών πακέτων που έχουν προσφέρει οι τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να κερδίσουν μερίδιο από τους ταξιδιώτες τελευταίας στιγμής». Επιπρόσθετα, ο ΣΕΤΕ επισημαίνει πως «το ρεύματης “τελευταίας στιγμής” στις αφίξεις Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι βασικοί ανταγωνιστικοί προορισμοί αντιμετώπισαν σημαντική υποχώρηση της ζήτησης, ενώ άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί ήταν ήδη πλήρεις και ως εκ τούτου πολύ πιο ακριβοί για το συγκεκριμένο διάστημα».

Πάντως, για τον ΣΕΤΕ, την ώρα που οι αφίξεις δείχνουν πως θα επιτύχουν νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο και τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται λόγω και του διπλασιασμού του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, οι τουριστικές επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

«Η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη καταγραφή ζημιών για μια ακόμη χρονιά, αφού τόσο οι μειωμένες τιμές όσο και η υπερφορολόγηση του τομέα υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα και υποσκάπτουν τη βιωσιμότητά τους» τονίζει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.