Μέχρι τα ξημερώματα κλιμάκια πυροτεχνουργών σάρωναν τον χώρο στην οδό Ιπποκράτους προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ποιος ήταν ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης, αν ήταν δηλαδή η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη ή το βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψις» το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου της οδού Ιπποκράτους 112 στα Εξάρχεια. Η ισχυρή έκρηξη του ωρολογιακού μηχανισμού, ο οποίος πιθανόν αποτελείτο από ποσότητα ζελατοδυναμίτιδας, σημειώθηκε περίπου στις 10.50 το βράδυ. Από την έκρηξη που ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου, σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ έσπασαν τζάμια και άλλων κτιρίων της περιοχής.

Δύο τηλεφωνήματα. Της έκρηξης είχαν προηγηθεί δύο απειλητικά τηλεφωνήματα, στις 10.20 το βράδυ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στο σάιτ Zougla.gr. Ο άγνωστος δράστης στο τηλεφώνημα που έκανε στην εφημερίδα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι «σε μισή ώρα θα εκραγεί βόμβα στην οδό Ιπποκράτους 112». Προειδοποίησε ακόμα ότι «δεν είναι φάρσα» και φέρεται να πρόσθεσε απειλητικά ότι «θα μαζεύουν κόσμο από τα μπαλκόνια».

Αμέσως αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή, αλλά η βόμβα εξερράγη λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος προειδοποίησης, γεγονός που προβληματίζει τις Αρχές για την περίπτωση που οι βομβιστές είχαν στήσει παγίδα.

Η βόμβα από την πρώτη εικόνα που σχημάτισαν οι αρμόδιοι της Αντιτρομοκρατικής πιθανόν να είχε τοποθετηθεί μέσα σε σακούλα στο πεζοδρόμιο, δίπλα από ένα αυτοκίνητο κοντά στο βιβλιοπωλείο. Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ως προς τον στόχο πήραν αμέσως άλλη διάσταση όταν έγινε γνωστό ότι στο κτίριο διαμένει η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη. Από τις πρώτες έρευνες δεν μπορούσαν να καθορίσουν με βεβαιότητα τον στόχο. Το βιβλιοπωλείο είχε γίνει και άλλη φορά στόχος, το 2008, όταν άγνωστοι είχαν τοποθετήσει γκαζάκια. Πυροτεχνουργοί που ερευνούν τον χώρο προσπαθούν να εντοπίσουν κάποια στοιχεία, όπως κρατήρα που θα τους παραπέμψει επακριβώς στο σημείο όπου είχε τοποθετηθεί η βόμβα ώστε να προσδιορίσουν με ακρίβεια και τον στόχο της.