Ο ουρολόγος, συντονιστής διευθυντής στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, Νίκος Αντωνίου, απαντά ότι δεν αναφέρετε το φύλο και την ηλικία σας, στοιχεία πολύ σημαντικά στο πρόβλημα των συχνών ουρολοιμώξεων.

Οι λοιμώξεις αυτές στους νέους άνδρες μπορεί να οφείλονται σε προστατίτιδα, ενώ σε άνδρες μετά την ηλικία των 45-50 ετών οφείλονται συχνά σε απόφραξη λόγω υπερτροφίας ή και καρκίνου προστάτη ή σε στένωμα της ουρήθρας. Τα αίτια στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση και ύστερα από αυτήν είναι διαφορετικά.

Ούτως ή άλλως, δεν είναι σωστό να παίρνετε αντιβιοτικά «στα τυφλά», χωρίς να βρεθεί το αίτιο. Πάντα είναι απαραίτητο να γίνονται μια γενική εξέταση και μια καλλιέργεια ούρων και εάν πρόκειται για γυναίκα μια καλλιέργεια κολπικού υγρού. Επίσης, αναγκαίος είναι ο έλεγχος του ουροποιητικού συστήματος με υπερηχογράφημα, ίσως και κυστεοσκόπηση.

Στους άνδρες πρέπει να προστίθεται και η μέτρηση του προστατικού αντιγόνου (PSA), ενώ στις γυναίκες μια γυναικολογική εξέταση. Επισημαίνεται ότι το 50% των νεοπλασμάτων του ουροποιητικού συστήματος εκδηλώνεται με συχνές και υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.