Στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ προεξοφλώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρει χρόνο –μεταξύ Βοστώνης, Βαλτιμόρης και Νέας Υόρκης –να ασχοληθεί με τη μάχη Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ και δεν θα αφήσει να μονοπωλήσει η ελληνική ατζέντα τις συζητήσεις του.

Η μεγάλη στιγμή του ταξιδιού, ωστόσο, θα είναι σήμερα το απόγευμα στη Σχολή Fletcher του Tufts University όπου –αγκαλιά με τους καραμανλικούς –θα μιλήσει σε συνέδριο με τίτλο: «Η στροφή της Ελλάδας; Λυδία λίθος για την Ευρώπη». Το ερωτηματικό καταμεσής στο θέμα έχει ενδιαφέρον και, πάντως, είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπήρχε εάν στο βήμα του βοστωνέζικου πανεπιστημίου βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός των οργανωτών.

Οι καραμανλικοί, προεξάρχοντος του τζούνιορ Κώστα Καραμανλή (βουλευτή Σερρών) που διαβλέπω ότι αισθάνεται και λίγο νεομητσοτακικός, έβαλαν το χέρι τους και αντικατέστησαν τον Τσίπρα με τον Κυριάκο, αφού τη σφραγίδα της στο συνέδριο βάζει και η Εδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η πανεπιστημιακή έδρα στη Σχολή Fletcher ελέγχεται από το Ιδρυμα της Φιλοθέης, το οποίο άλλωστε έστειλε για μόνιμη εγκατάσταση στη Μασαχουσέτη και τον Γιώργο Αλογοσκούφη με θέση στη λίστα των διδασκόντων ιδιαίτερα επίζηλη για το γαλάζιο πανεπιστημιακό κύκλωμα.

Δυνατό πάνελ

Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ στο πάνελ μαζί με τον πρόεδρο της ΝΔ θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ομιλητές που γνωρίζουν με λεπτομέρειες το ελληνικό ζήτημα, όπως ο πρώην ανώτατος διοικητής της νατοϊκής δύναμης στην Ευρώπη ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος έχει πλέον τη γενική εποπτεία στη Σχολή Fletcher, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, ο πρώην επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος επίσης έχει (επαν)εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

Με την ταχύτητα που στρίβουν στο καραμανλικό βαγόνι, δεν θα εκπλαγώ εάν σε κάποια από τις επόμενες συνεδρίες προσκαλέσουν στο βήμα και τον Κώστα Σημίτη.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματισθεί να δώσει διάλεξη στο επίσης βοστωνέζικο Harvard –σε μια εκδήλωση που πληροφορούμαι ότι οργάνωσε ο πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον) και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς. «Το μέλλον της Δημοκρατίας» είναι το θέμα της εκδήλωσης στο Harvard, ενώ για την αυριανή διάλεξη στο John Hopkins της Βαλτιμόρης έχει επιλεγεί ο τίτλος: «Ευρωπαϊκοί ορίζοντες».

Ραντεβού με επενδυτές

Η δεύτερη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο με οικογενειακά γεύματα και συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων στη Νέα Υόρκη. Από την πλευρά μου, έχω προετοιμαστεί και για παρέμβαση του Κυριάκου στο διεθνές ακροατήριο από κάποιο τηλεοπτικό στούντιο της 57ης Λεωφόρου ή του Ροκφέλερ Πλάζα.

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η… αθώωση από τον Σταθάκη

Πάντως, για να γυρίσω στους καραμανλικούς, οι κακές γλώσσες επιμένουν εδώ και καιρό για τον υπόγειο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης – καραμανλικών. Αποδείξεις δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν έχουν προσκομιστεί. Υπάρχουν ωστόσο γεγονότα που έχουν τη δική τους σημασία. Οπως για παράδειγμα συνέβη χθες στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος.

Μία μέρα μετά τα πιο επίσημα χείλη, του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή «έδειξε» ως υπεύθυνη για την κρίση την τελευταία κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας πως «το κύριο αίτιό της δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 – 2010», ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης εμμέσως πλην σαφώς «αθώωσε» την εν λόγω περίοδο.

«Το χρέος παρέμεινε σταθερό σε ποσοστό 110% του ΑΕΠ έως το 2005. Παρέμενε στο ίδιο ποσοστό λόγω ρυθμών ανάπτυξης. Το χρέος δημιουργήθηκε από το 1980 και μετά σε μια εικοσαετία με κορύφωση του δανεισμού» είπε ο υπουργός για να προσθέσει λίγο αργότερα ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα της καραμανλικής πτέρυγας, ότι δηλαδή «το 2008 προκάλεσε εκρηκτική άνοδο των νέων δανειακών αναγκών της χώρας που κάλυπταν τον παλιό δανεισμό».

Η αναφορά του προκάλεσε τα θετικά σχόλια του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος είπε «συμφωνούμε απόλυτα με τον υπουργό και κυρίως για όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν».

Προσπάθησε να το μαζέψει

Βεβαίως ύστερα από αυτό ο Σταθάκης επιχείρησε να στρογγυλέψει τα λεγόμενά του. «Δεν είπα ότι η πρώτη αποκλειστική αιτία για το χρέος ήταν το ’80 το ΠΑΣΟΚ. Να εξομαλύνω τις εντυπώσεις…. Αυξήθηκε το χρέος τη δεκαετία του ’80 αλλά δεν μπορεί να μην αποτιμά κανείς ότι αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ για το κοινωνικό κράτος, που ήταν ανύπαρκτο. Η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους έγινε τότε –βέβαια έγινε με δανεικά –αλλά ήταν η περίοδος που μετασχηματίστηκε η ελληνική οικονομία με πολλά θετικά και αρνητικά σε άλλους τομείς». Τα συμπεράσματα δικά σας.