Υπό μία έννοια, ο ανασχηματισμός άρχισε. Το αναφέρω επειδή η παρουσία του Νίκου Χριστοδουλάκη δίπλα στον Γιώργο Σταθάκη, στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (ακριβέστερα, της Υποεπιτροπής της που εξετάζει το ζήτημα του χρέους) προαναγγέλλει μια προσέγγιση που λίαν συντόμως θα λάβει σάρκα και οστά. Ο Αλέξης Τσίπρας ίσως θα επιθυμούσε να συμμετάσχει ο πρώην τσάρος της Οικονομίας κατά τη δεύτερη περίοδο Σημίτη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά πληροφορούμαι ότι η θέση για την οποία προαλείφεται είναι του επικεφαλής της ελληνικής ομάδας που θα συγκροτηθεί για τη διευθέτηση του χρέους. Ο πρώην υπουργός φέρεται ότι ζύγισε σχετικές προτάσεις για την αξιοποίησή του και έκρινε ότι θα είναι πιο χρήσιμος στην εθνική επιτροπή που θα χειριστεί και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους – πιστωτές.

Παρασκηνιακές επαφές

Οι πηγές μου επισημαίνουν, μάλιστα, ότι στο παρασκήνιο οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ο Χριστοδουλάκης είχε οριστεί –όχι τυχαία –υπουργός Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που διενήργησε τις εκλογές.

Στη βάση αυτή, ως κίνηση στήριξης στον κυβερνητικό σχεδιασμό ερμηνεύω και τη χθεσινή προειδοποίηση Χριστοδουλάκη ότι ένα άμεσο κούρεμα του χρέους με ΔΝΤ θα οδηγούσε σε νέο δυσβάσταχτο Μνημόνιο –σε αντίθεση, προφανώς, με μια ρύθμιση με παράταση του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια. Η κινητικότητα Χριστοδουλάκη εικάζω ότι συνδέεται και με την κυβερνητική αισιοδοξία ότι έως το τέλος του έτους μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις τουλάχιστον για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι της διευθέτησης. Ο Χριστοδουλάκης στη βιτρίνα, εξάλλου, θα μπορούσε να αποτελεί κι ένα αντίβαρο στον Γιάννη Στουρνάρα, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής εικόνας.