Ανοίγουν οι πόρτες του αρχείου της ΕΛ.ΑΣ. για τους ενδιαφερόμενους πολίτες προκειμένου να πληροφορηθούν το περιεχόμενο φακέλων ατομικών φρονημάτων καθώς πλέον επιτρέπεται η πρόσβαση και έχει ήδη ορισθεί η σχετική διαδικασία καθώς και οι προϋποθέσεις. Πρόκειται για περίπου 2.110 φακέλους πολιτικών φρονημάτων που είχαν συνταχθεί σε σκοτεινές εποχές και για δεκαετίες φυλάσσονταν στα αρχεία υπηρεσιών του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Οι συγκεκριμένοι φάκελοι διασώθηκαν και δεν κατέληξαν το 1989 στην πυρά.

Η πρόσβαση στους φακέλους ατομικών φρονημάτων έγινε δυνατή μετά την άρση του απορρήτου έπειτα από κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Μπέρδεμα με τις αργίες της ΔΕΗ

Αρχικά η ΔΕΗ έβγαλε ανακοίνωση ότι από του χρόνου καθιερώνει τη σημερινή ημέρα 13 Οκτωβρίου ως επίσημη αργία για το προσωπικό, τιμώντας τη Μάχη της Ηλεκτρικής. Είναι η μάχη όπου πριν από 72 χρόνια (13 Οκτωβρίου 1944) οι τότε εργαζόμενοι στην Ηλεκτρική, μαζί με το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, πολέμησαν τους Γερμανούς και έσωσαν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι από την ανατίναξη.

«Τιμούμε και πάλι τη μεγάλη ιστορική επέτειο» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος συνέδεσε την επέτειο με τον αγώνα που καλείται να δώσει η επιχείρηση μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της αγοράς ενέργειας που ολοένα αλλάζει.

Ελα όμως που σχηματίστηκε η εντύπωση ότι από του χρόνου προστίθεται στις υφιστάμενες αργίες/άδειες του προσωπικού της ΔΕΗ και μια καινούργια. Αναγκάστηκε λοιπόν η ΔΕΗ να βγάλει δεύτερη ανακοίνωση εξηγώντας ότι η νέα αργία «θα αντικαταστήσει άλλη αργία, η οποία ισχύει από το παρελθόν, και δεν έχει κανένα συμβολισμό για την επιχείρηση».

Ουδείς αμφισβητεί την αυτοθυσία των εργαζομένων στην Ηλεκτρική, και ασφαλώς και αξίζει τιμή και δόξα στους ανθρώπους που τότε σκοτώθηκαν. Αλλος όμως είναι σήμερα ο πραγματικός πόλεμος που καλείται να δώσει η ΔΕΗ: αυτός με τα φέσια και με τη μαθηματική συρρίκνωσή της σε μια μικρότερη επιχείρηση λόγω των ασφυκτικών επιταγών του Μνημονίου.

Μπορεί και μόνη της η Εκκλησία

Ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά νοσηλευτήρια ίσως και τράπεζα αλλά με καθαρά ποιμαντικό χαρακτήρα θα μπορούσε να δημιουργήσει η Εκκλησία σε περίπτωση που συμβεί ο χωρισμός της από το Κράτος.

Τα παραπάνω υποστηρίζει ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος σε κείμενό του με τίτλο «Εκκλησία και Κράτος (σχέσεις και προοπτικές στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ)», το οποίο ανέβασε στην ιστοσελίδα της μητρόπολης.

Ο 56χρονος ιεράρχης, πνευματικό παιδί του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, στη γραμμή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου λέει πως η Εκκλησία δεν θα ζητήσει ποτέ χωρισμό από το Κράτος «ώστε να μην γίνουμε υπαίτιοι αυτού που θα ακολουθήσει».

Ωστόσο προχωράει ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζει πως «αν συμβεί ο χωρισμός, πολύ γρήγορα η Εκκλησία θα καταφέρει να ορθοποδήσει» προτάσσοντας την ισχύ του πνευματικού της χαρακτήρα.

Δεν παραλείπει βέβαια να αναφέρει πως το βασικό πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι η μισθοδοσία του κλήρου. Ομως πιο κάτω προσθέτει πως όταν «παρέλθει το ανεπαίσθητο σοκ» που θα προκαλέσει η αλλαγή, τότε θα αρχίσει να διαφαίνεται το αποτέλεσμα του χωρισμού. Ποιο είναι αυτό; «Οταν οι επίσκοποι και οι ιεροκήρυκες θα ομιλούν για την ανεργία, για τους άδικους φόρους, για την διαφθορά στο Δημόσιο, για τα εθνικά θέματα, για την κοινωνική ηθική και πολλά παρόμοια, ο λόγος τους δεν θα εκλαμβάνεται ως πολιτικός. Αλλά θα εκτιμάται ως άσκηση του ποιμαντικού τους έργου ή ακόμα ως κοινωνικός ή εργατικός αγώνας».